Auto|01.12.2019 18:52

Tesla Cybertruck: Το θωρακισμένο αγροτικό (pics+vid)

Νίκος Λουπάκης

Ξεκίνησε µε ένα διθέσιο roadster µοντέλο, στις αρχές της δεκαετίας, για να φτάσει σήµερα να έχει στην αγορά µία ολόκληρη γκάµα επιβατικών µοντέλων, καθαρά ασφάλτινων (όπως το Model S) αλλά και SUV (όπως το Model X), να έχει επίσης παρουσιάσει και έναν «τράκτορα» για εθνικές και διεθνείς µεταφορές -όλα τους 100% ηλεκτρικά-, χωρίς, µάλιστα, να δείχνει να έχει διάθεση να κόψει ταχύτητα, αφού την προηγούµενη εβδοµάδα προχώρησε στην επίσηµη παρουσίαση στους δηµοσιογράφους ενός pick up, επίσης ηλεκτρικού. Ο λόγος για την Tesla, η οποία µε το νέο της δηµιούργηµα που ακούει στο όνοµα Cybertruck µπαίνει σε µια ιδιαίτερης σηµασίας για την αγορά της Αµερικής κατηγορία, καθώς τα pick up είναι απίστευτα δηµοφιλή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Κάτι διαφορετικό

Και επειδή η Tesla είναι µια εταιρεία µε ιδιαίτερη τεχνολογική προσέγγιση και τολµηρή εµπορική πολιτική, φρόντισε και αυτό το µοντέλο της να είναι πολύ διαφορετικό από τα συνηθισµένα. Το Cybertruck, λοιπόν, χαρακτηρίζεται από design που παραπέµπει κατ’ άλλους σε στρατιωτικό όχηµα, κατ’ άλλους σε... µαχητικό Stealth, ενώ κάποιοι άλλοι είπαν ότι µοιάζει να έχει βγει από τον πόλεµο των άστρων. Και βέβαια το πράγµα δεν σταµατά στην εµφάνιση.

Η οµάδα του Elon Mask, του ιδρυτή της εταιρείας, είχε µια εντελώς δική της προσέγγιση, παραµένοντας µακριά από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των δηµοφιλών στις ΗΠΑ αντίστοιχων συµβατικών µοντέλων, όπως τα Ford F-150, Chevrolet Silverado και Ram 1500. ∆εν υπάρχει λοιπόν ανεξάρτητο πλαίσιο τύπου σκάλας, το αµάξωµα είναι αυτοφερόµενο (η Tesla το αποκαλεί «exoskeleton»), µε επίπεδες εξωτερικές επιφάνειες, κατασκευασµένο από εξαιρετικά υψηλής αντοχής ανοξείδωτο ατσάλι, που αντέχει ακόµα και σε πυροβολισµούς! Ενώ τα τζάµια είναι εξαιρετικά ανθεκτικά, στα όρια του αλεξίσφαιρου, έστω και αν στην παρουσίαση έσπασαν -και µάλιστα δύο φορές- στη διάρκεια της επίδειξης αντοχής σε χτύπηµα µεταλλικής µπάλας, υποχρεώνοντας τον αµήχανο Elon Mask να διασκεδάσει την κατάσταση λέγοντας ότι πάντα υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση...

Με µήκος, τώρα, 5.885 mm, πλάτος 2.027 mm και ύψος 1.905 mm, το Cybertruck µόνο µικρό δεν είναι, οπότε δεν δυσκολεύεται να προσφέρει χώρο για έξι επιβαίνοντες µαζί µε τον οδηγό – τρεις εµπρός και τρεις πίσω. Το ωφέλιµο φορτίο φτάνει τα 1.588 kg, ενώ ο χώρος φόρτωσης (που υπό κανονικές συνθήκες καλύπτεται από ένα ηλεκτροκίνητο κάλυµµα-ρολό) έχοντας µήκος σχεδόν δύο µέτρων µπορεί να φιλοξενήσει ακόµα και µία «γουρούνα». Ενα τέτοιο ηλεκτρικό, τετράτροχο ATV, κατασκευασµένο επίσης από την Tesla, είδαµε να ανεβαίνει από την ειδική ράµπα που κρύβεται στην πόρτα της καρότσας, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης.

«Ενισχυμένες» δυνατότητες

Το ηλεκτρικό pick up της Tesla είναι εφοδιασµένο µε προσαρµοζόµενη ανάρτηση µε δυνατότητα αλλαγής της απόστασης από το έδαφος, που φτάνει έως τα απίστευτα 406 mm. Για όσους, δε, ασχολούνται µε τα γεωµετρικά χαρακτηριστικά των εκτός δρόµου οχηµάτων, να πούµε ότι η γωνία προσέγγισης είναι 35 και η γωνία αποχώρησης 28 µοίρες.

Το νέο Tesla θα είναι διαθέσιµο σε τρεις εκδόσεις:

α) Μία µε κίνηση στους πίσω τροχούς και έναν ηλεκτροκινητήρα ο οποίος εξασφαλίζει επιτάχυνση 0-60 mph (0- 97 km/h) σε 6,5’’ και τελική ταχύτητα 177 km/h, µε αυτονοµία 400 km και δυνατότητα έλξης 3,4 τόνων.

β) Μία τετρακίνητη, µε δύο ηλεκτροκινητήρες Dual Motor, που χρειάζεται 4,5’’ για τα 0-97 km/h, αναπτύσσει ταχύτητα 193 km/h και διαθέτει αυτονοµία άνω των 480 km, µε ίδιο ρυµουλκούµενο φορτίο.

γ) Την έκδοση Tri Motor µε τρεις ηλεκτροκινητήρες (έναν εµπρός και δύο πίσω), µε τελική ταχύτητα 209 km/h και 0-97 km/h σε µόλις 2,9’’, αυτονοµία µεγαλύτερη των 800 km και ρυµουλκούµενο φορτίο 6,4 τόνους! Αξίζει να σηµειωθεί ότι, κατά την πάγια τακτική της Tesla, έχει ήδη αρχίσει η λήψη παραγγελιών, παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις θα ξεκινήσουν µόνο στα τέλη του 2021, µε τη βασική έκδοση του Cybertruck να κοστίζει 39.900 δολάρια ΗΠΑ. Η Dual Motor ανεβαίνει στα 49.990, ενώ η κορυφαία Tri Motor, που θα είναι διαθέσιµη το 2022, φτάνει τα 69.900 δολάρια. Ο στάνταρ εξοπλισµός περιλαµβάνει αυτόµατο πιλότο και δυνατότητα ταχείας φόρτισης σε συσκευές συνεχούς ρεύµατος (DC) ισχύος έως 250 kW. 

Έλον ΜασκTeslaTesla Cybertruck