Βιβλίο|08.12.2020 22:04

Από το «Stranger Things» μέχρι την «Παγωμένη Σκανδάλη»: Επτά βιβλία που αξίζει να διαβάσεις αυτή την εβδομάδα

Άγγελος Γεραιουδάκης

Ώρα να απολαύσεις τη μυρωδιά των σελίδων και να φτιάξεις εικόνες με το δικό σου μυαλό. Ανατρέχοντας στις πρόσφατες κυκλοφορίες των εκδοτικών οίκων, βρήκαμε τις καλύτερες επιλογές σε βιβλία για να σου προκαλέσουν συναίσθημα, γέλιο, να σε ταξιδέψουν, να σου μάθουν το μεγαλείο της αγάπης και να σε οδηγήσουν σε μονοπάτια σκέψης που ούτε καν είχες φανταστεί.

«Όσα κρατήσαμε κρυφά» της Lara Prescott από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Μια ιστορία πολιτικού και κοινωνικού διωγµού. Μια ιστορία για τον πόλεµο λέξεων µεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ. Κυρίως όµως, µια ιστορία αγάπης. Σύμφωνα με το Publishers Weekly, μέσα από τις ξεκάθαρες εικόνες και τη ζωντανή αφήγηση η Prescott πλάθει µια τολµηρή µεταφεµινιστική εικόνα του Ψυχρού Πολέµου. Από τον Σπούτνικ ως την γκλάσνοστ και από το γραµµατειακό προσωπικό ως τα γκούλαγκ, η συγγραφέας γράφει ένα ευφυές µυθιστόρηµα γεµάτο δράση που δεν µπορείς να αφήσεις από τα χέρια σου. Αυτό το εκπληκτικό ντεµπούτο είναι ταυτόχρονα κατασκοπική ιστορία, εκδοτικό θρίλερ και µια ιστορία αγάπης πέρα από τα καθιερωµένα.

Βρισκόµαστε στην αυγή του Ψυχρού Πολέµου, κι οι λέξεις έχουν γίνει όπλα. Στη Μόσχα, η Όλγα Ιβίνσκαγια συλλαµβάνεται. Είναι η ερωµένη και µούσα του Μπορίς Παστερνάκ – του πιο διάσηµου εν ζωή συγγραφέα στη Σοβιετική Ένωση. Το καθεστώς γνωρίζει ότι ο Παστερνάκ γράφει ένα µυθιστόρηµα µε τίτλο «Δόκτωρ Ζιβάγκο» που ασκεί δριµεία κριτική στην Οκτωβριανή Επανάσταση. H CIA οργανώνει µια αποστολή για να αποκτήσει το χειρόγραφο, να το τυπώσει κρυφά, και να το περάσει λαθραία στην ΕΣΣΔ. Οι πράκτορες που θα αναλάβουν να τη φέρουν σε πέρας δεν είναι παρά δυο δακτυλογράφοι –η γοητευτική Σάλι που διαθέτει σχετική εµπειρία και η ταλαντούχα, αλλά πρωτάρα Ιρίνα– των οποίων η ζωή θα αλλάξει για πάντα.

«Τα μυστικά του Ευρώτα» του Βίλλης Στελλάκου από τις εκδόσεις Κέδρος

Ένα βιβλίο για τη μνήμη, την απώλεια και τα θαμμένα μυστικά που μας στοιχειώνουν. Δύο οικογένειες. Ο Άλκης, ο στοχαστικός αλλά απόμακρος δημοσιογράφος, που έχει κάνει τη ζωή του μαντάρα. Η Έλενα, η πρώην σύζυγος και μητέρα του παιδιού του, που τον κατηγορεί για όλα. Ο Ιάσονας, ο γιος τους, που σπουδάζει στο εξωτερικό και δεν μιλάει με τον πατέρα του. Η κυρία Όρσα, η μυστηριώδης άγνωστη που ζει στο απέναντι διαμέρισμα. Η Βέρα, η γοητευτική κόρη της, που ξενιτεύτηκε για να γλιτώσει από την τρέλα της μάνας της.

Δύο οικογένειες, δύο διαφορετικές ιστορίες με ελάχιστα κοινά μεταξύ τους. Ή μήπως όχι; Όταν ο Άλκης απολύεται από την εφημερίδα στην οποία εργαζόταν για πολλά χρόνια, αποφασίζει να βάλει τη ζωή του σε τάξη. Όμως η παράλογη εμμονή του με την άγνωστη γειτόνισσα τον οδηγεί σε ένα αγωνιώδες ταξίδι στον τόπο καταγωγής του. Εκεί ζωντανεύουν φαντάσματα και μύθοι του παρελθόντος. Μια ιστορία στην Αθήνα του σήμερα για τη μοναξιά και τα ματαιωμένα όνειρα. Ένα ταξίδι στα χρόνια του Εθνικού Διχασμού. Μια αναζήτηση που οδηγεί στη διάλυση των ψευδαισθήσεων, στην οδύνη και τελικά στην ελπίδα.

«Stranger things: Καχύποπτα μυαλά» της Gwenda Bond από τις εκδόσεις Athens Bookstore Publications

To πρίκουελ του «Stranger Things» που περίμεναν οι φανατικοί θαυμαστές. Αν νομίζετε ότι γνωρίζετε την αλήθεια πίσω από τη μητέρα της Έντεκα, ετοιμαστείτε να γυρίσει το μυαλό σας Πάνω Κάτω, Upside Down, σε αυτό το συναρπαστικό προεπεισόδιο της επιτυχημένης σειράς «Stranger Things».

Το πρώτο -και μοναδικό, μέχρι στιγμής- επίσημο «Stranger Things» μυθιστόρημα που πηγαίνει την πλοκή πίσω στο 1969, ώστε ο αναγνώστης να μάθει από που ξεκίνησαν όλα. Ένα είδος πρίκουελ της τηλεοπτικής σειράς του Netflix που καθήλωσε εκατομμύρια θεατές στον κόσμο και καθιέρωσε μία νέα τάση στις σειρές φαντασίας/τρόμου: σαν να γράφει ο Stephen King σενάριο για τα X-Files. H συγγραφέας Gwenda Bond είναι ειδική στα πρίκουελ, καθώς έχει γράψει την επιτυχημένη τριλογία της «Lois Lane», που πραγματεύεται τις περιπέτειές της στην Metropolis προτού γνωρίσει τον Superman. Το 2022 θα ακολουθήσουν και τα άλλα δύο βιβλία της τριλογίας.

«Σε γη και ουρανό» της Paula McLain από τις εκδόσεις Ψυχογιός 

Ένα δυνατό μυθιστόρημα που ταξιδεύει τον αναγνώστη στον μαγευτικό κόσμο του «Πέρα από την Αφρική», την Κένυα της δεκαετίας του 1920, και αποκαλύπτει τις συναρπαστικές περιπέτειες της Μπέριλ Μάρκαμ, μιας γυναίκας πολύ πιο μπροστά από την εποχή της. Η οικογένεια Μάρκαμ ονειρεύεται μια νέα ζωή σε μια αφρικανική φάρμα κι έτσι αφήνει τις ανέσεις του σπιτιού της στην Αγγλία και πηγαίνει στην Κένυα. Εκεί, η Μπέριλ, η κόρη των Μάρκαμ, μεγαλώνει με τρόπο αντισυμβατικό, διαμορφώνοντας μια ισχυρή προσωπικότητα αλλά και μια μεγάλη αγάπη για οτιδήποτε άγριο.

Όταν διαλύονται όλα όσα γνωρίζει και εμπιστεύεται, η ξεροκέφαλη νεαρή Μπέριλ ρίχνεται σε μια σειρά από καταστροφικές σχέσεις, πριν μπλεχτεί σ’ ένα παθιασμένο ερωτικό τρίγωνο με τον ακαταμάχητο κυνηγό σαφάρι Ντένις Φιντς Χάτον και τη συγγραφέα βαρόνη Κάρεν Μπλίξεν. Γενναία, τολμηρή και αντιφατική, η Μπέριλ θα διακινδυνεύσει τα πάντα για να κατακτήσει τον Ντένις, προτού συνειδητοποιήσει ότι το πεπρωμένο της είναι ένα και μοναδικό: να πετάει.

«Δεν είναι το μήλο. Είναι η μιλιά» του Γιάννη Μυλόπουλου από τις εκδόσεις Ιανός

Όλοι μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ιστορία. Πάντα υπάρχει μια αφετηρία. Μια αρχή. Μια λέξη. Μια σκέψη που μπορεί να σημειώσουμε στο κινητό για να μην την ξεχάσουμε και αν είμαστε τυχεροί να την συνεχίσουμε και να γεμίσουμε το χαρτί με λέξεις, με κείμενο, με ιστορίες. Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα στα όνειρα. Αλλά και οι ξένοι. Κι αυτό γιατί όταν τα βιώνουμε, έχουμε το ελεύθερο να τα ερμηνεύσουμε ως τυχαία γεγονότα από ανεκπλήρωτες προσδοκίες ανάμεσα σε υπαγορευμένες ιστορίες συναισθημάτων και αθέατες συνέχειες.

Ο Γιάννης Μυλόπουλος, στο πρώτο του ολοκληρωμένο βιβλίο creative short story writing, γράφει σαράντα τέσσερις ιστορίες με ένα κοινό σημείο επαφής: Την έμπνευση. Η ιδέα γεννήθηκε το 2017 όταν έγραφε μικρές ιστορίες -με λογοτεχνική χροιά, αλλά για εμπορικούς σκοπούς- για λογαριασμό ενός αναγνωρίσιμου τηλεοπτικού σεφ. Η απλή σημείωση στο κινητό εξελίχθηκε σε μεταφορά πλοκής σαράντα τεσσάρων χαρακτήρων από τον αστικό πολιτισμό της σύγχρονης καθημερινότητας. Σκέψεις γλυκές λίγο πριν την καληνύχτα.  Όπως εξηγεί ο ίδιος: «Το πιο γλυκό μήλο είναι αυτό της καρδιάς. Εκείνο που όταν γράφεις, το καλλιεργείς, ενώ παράλληλα το δοκιμάζουν άλλοι γιατί έχουν ανάγκη να το διαβάσουν και να ταυτιστούν μαζί του. Κάποιοι το ονομάζουν ανακούφιση. Οι ήρωες των φίλων μου το λένε μιλιά. Εσύ;»

«Παγωμένη σκανδάλη» του Anthony Horowitz από τις εκδόσεις Διόπτρα

Ο Τζέιμς Μποντ βρίσκεται στο Λονδίνο με την εκθαμβωτική Πούσι Γκαλόρ δίπλα του, όταν ανακαλύπτει πως η SMERSH, η θανάσιμη σοβιετική υπηρεσία αντικατασκοπείας, σχεδιάζει να σαμποτάρει ένα διεθνές Γκραν Πρι. Θα πρέπει να εμπλακεί σε έναν αγώνα ταχύτητας, προκειμένου να τους σταματήσει, όμως μια τυχαία συνάντηση με έναν μυστηριώδη Κορεάτη εκατομμυριούχο, τον Τζέισον Σιν, τον κάνει να καταλάβει ότι το σαμποτάζ των Ρώσων είναι μόνο η αρχή.

Μια συγκλονιστική περιπέτεια, γεμάτη γρήγορα αυτοκίνητα, όμορφες γυναίκες, αδίστακτους κακούς –όλα τα χαρακτηριστικά μιας γνήσιας ιστορίας του Ian Fleming– μαζί με γνωστά πρόσωπα, όπως ο Μ και η δεσποινίδα Μανιπένι. H «Παγωμένη Σκανδάλη» ρίχνει στην αρένα τον Μποντ και την Αμερικανίδα Τζέπαρντι Λέιν εναντίον ενός επικίνδυνου μεγιστάνα αποφασισμένου να γονατίσει την Αμερική – με τη βοήθεια της SMERSH.

«Ο εθελοντής» του Jack Fairweather από τις εκδόσεις Gutenberg

Η άγνωστη αληθινή ιστορία του Βίτολντ Πιλέτσκι που φυλακίστηκε εθελοντικά στο Άουσβιτς για να συλλέξει πληροφορίες για τους Συμμάχους και να οργανώσει έναν κρυφό αντιστασιακό στρατό μέσα στο στρατόπεδο. Οι Ναζί έχουν κατακτήσει την Πολωνία και μόλις έχουν αρχίσει να φτιάχνουν ένα νέο στρατόπεδο, το Άουσβιτς. Η πολωνική αντίσταση δεν έχει πληροφορίες για αυτό, ανησυχεί όμως ότι κάτι τρομερό συμβαίνει, εξαιτίας των πολλών αγγελτηρίων θανάτου που στέλνονται στις οικογένειες όσων είχαν οδηγηθεί εκεί. Ένας τρόπος υπάρχει να μάθουν τι γίνεται: να συλληφθεί κάποιος εθελοντικά. Ποιος όμως θα βάλει τον εαυτό του σε θανάσιμο κίνδυνο για χάρη ανθρώπων που δεν γνωρίζει;

Ο Βίτολντ Πιλέτσκι, 40 χρονών, αγρότης, παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών αναλαμβάνει την αποστολή αυτή. Επί τρία χρόνια στέλνει στα επιτελεία των Συμμάχων πληροφορίες για την καθημερινότητα στο Άουσβιτς, για τα βασανιστήρια και τις αρρώστιες, τους φούρνους που κτίζονται, τα καραβάνια των Εβραίων, τα αέρια που χρησιμοποιούνται για την εξόντωσή τους. Περιμένοντας, μάταια, μια δυναμική αντίδραση τους οργανώνει σαμποτάζ, αποδράσεις, ακόμα και φόνους Ναζί. 

ΜεταίχμιοΔιόπτραΨυχογιόςΚέδροςGutenbergΙανόςAΘΕNS Bookstore