Βιβλίο|11.11.2018 14:37

«Στ΄ αμπέλια»: Η σκληράδα και η ομορφιά της ζωής στο χωριό

Γιώργος Βαϊλάκης

Τα καλοκαίρια της παιδικής του ηλικίας στο χωριό Συκιά της Λακωνίας θυμάται ο συγγραφέας. Εδώ δεν υπάρχει χώρος για εξωραϊστική νοσταλγία, αλλά η απροκατάληπτη, αν και όχι χωρίς τρυφερότητα και διάθεση κατανόησης, ματιά πάνω σε έναν κόσμο σκληρό, την ελληνική επαρχία της δεκαετίας του εξήντα.

Ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, γεννημένος το 1953 στη Συκιά, πέρασε εκεί εννιά χρόνια της παιδικής του ηλικίας, από το 1959. Και σε αυτό το πυκνό βιβλίο του διασώζει, μέσα από το δικό του βίωμα και με μία γραφή άμεση και τρυφερή, καθώς και με μια γλώσσα ρέουσα που την κοσμούν λέξεις της ντοπιολαλιάς, έναν ολόκληρο υπαίθριο αγροτικό βίο. Δεν την εξιδανικεύει αυτή τη ζωή, αλλά την αναδεικνύει σε όλες τις διαστάσεις της. Η σκληράδα της ζωής στο χωριό αποτυπώνεται μέσα από μια τραχιά, αδιόρατη ομορφιά.

Ο συγγραφέας δεν είχε διάθεση να διηγηθεί εδώ τα παιδικά του χρόνια, παρά μόνο όσο χρειαζόταν για να διασωθεί το χνάρι αυτού του αιωνόβιου, χτεσινού και οριστικά καταποντισμένου κόσμου. Αυτός ο κόσμος φαίνεται ότιτον συγκινεί βαθιά, όχι γιατί είναι ο κόσμος της παιδικής του ηλικίας -εξάλλου, δεν ήταν αποκλειστικά-, αλλά γιατί υπήρξε ο κόσμος των αγαπημένων του ανθρώπων. Λογοτεχνική γραφή, αυτοβιογραφική ενδοσκόπηση, ψυχολογική μαρτυρία και στοχασμός δένονται με αξεδιάλυτο και γοητευτικό τρόπο. 

Σταύρος Ζουμπουλάκης 
«Στ΄ αμπέλια» 
Εκδόσεις: Πόλις 
Σελίδες: 96  

Σταύρος ΖουμπουλάκηςΠόλις