Βιβλίο|05.04.2020 04:31

Δωρεάν ebooks για την καραντίνα: Παρέα με «κυνηγούς κεφαλών» και μια «Καρδερίνα»

Άγγελος Γεραιουδάκης

Μία από τις καλύτερες λύσεις για να γεµίσετε τον χρόνο σας τις επόµενες ηµέρες, όσο βρισκόµαστε σε καραντίνα µέσα στο σπίτι, λόγω του κορονoϊού, είναι να διαβάσετε βιβλία. Συγγραφείς, δηµιουργοί και εκδότες προσφέρουν εντελώς δωρεάν αναγνωστικό υλικό στο Διαδίκτυο, µε σκοπό να ψυχαγωγήσουν τον κόσµο αυτές τις κρίσιµες µέρες.

Με ένα µήνυµα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, ο εκδότης της Διόπτρας, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, προσφέρει δωρεάν ηλεκτρονικά βιβλία του εκδοτικού του οίκου σε όσους δεν έχουν την οικονοµική δυνατότητα να προµηθευτούν, ενώ οι εκδόσεις Μεταίχµιο προσφέρουν τέσσερα audio books, τα οποία είναι «Με µολύβι φάµπερ νούµερο δύο» της Αλκης Ζέη, «Πανδαιµόνιο» του Κώστα Ακριβού, «Απόψε δεν έχουµε φίλους» της Σοφίας Νικολαΐδου και «Η καλοσύνη των ξένων» του Πέτρου Τατσόπουλου.

Βιβλία γραµµένα από την πένα δηµοφιλών συγγραφέων σε µια αφήγηση-ερµηνεία των ίδιων των δηµιουργών τους, η οποία υπόσχεται να µεταβάλει την επαφή µε τη λογοτεχνία σε µια διαφορετική και εντελώς ξεχωριστή εµπειρία, και παράλληλα έχει και αρχειακή αξία. Ο κοµίστας Παναγιώτης Πανταζής διαθέτει δωρεάν τα ebooks των κόµικς του που έχουν εξαντληθεί στην έντυπη µορφή τους, ενώ οι εκδόσεις Πατάκη δίνουν τη δυνατότητα σε παιδιά και γονείς να επιλέξουν ανάµεσα στα 23 ακουστικά βιβλία που υπάρχουν στην online βιβλιοθήκη τους και να απολαύσουν ιστορίες… µε ήχο.

Επιπλέον, το Scribd, µία από τις µεγαλύτερες ψηφιακές βιβλιοθήκες εγγράφων, βιβλίων, περιοδικών, ηχητικών βιβλίων και πολλών άλλων, προσφέρει εντελώς δωρεάν πρόσβαση για τις επόµενες 30 ηµέρες σε όλους, ξεκλειδώνοντας ολόκληρη τη συλλογή του. Δεν απαιτείται πιστωτική κάρτα ή κάποια άλλη δέσµευση για την είσοδο στον ιστότοπο, καθώς η κίνηση αυτή έχει σκοπό να περάσουν οι χρήστες του Διαδικτύου ποιοτικό χρόνο. Μπορείτε, λοιπόν, να βρείτε τα αστυνοµικά βιβλία του Τζο Νέσµπο «Η δίψα», «Η λεοπάρδαλη», «Κυνηγοί κεφαλών», «Νέµεσις» και «Ο χιονάνθρωπος», τα οποία κυκλοφορούν στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Μεταίχµιο. Ο Νορβηγός συγγραφέας έχει τιµηθεί µε τα πιο έγκυρα βραβεία, όπως τα Riverton Prize (1997), Glass Key (1998), Booksellers’ Prize (2000 και 2007), καθώς και µε τις υψηλότερες διακρίσεις στη χώρα του, ενώ σήµερα τα έργα του εκδίδονται σε 50 γλώσσες και έχουν πουλήσει περισσότερα από 45 εκατοµµύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσµο.

Εγκλήματα στην Ελλάδα

Μέσα στις σελίδες των βιβλίων «Τα εγκλήµατα που συγκλόνισαν την Ελλάδα» και «Τα τραγικά γεγονότα της τελευταίας 35ετίας» από τις εκδόσεις Πατάκη ο αναγνώστης θα µάθει τα στυγερά εγκλήµατα που απασχόλησαν την κοινή γνώµη για µέρες ή και πολλές εβδοµάδες, λόγω του τροµακτικού ενδιαφέροντος που παρουσίασαν. Ο δηµοσιογράφος Πάνος Σόµπολος κατέγραψε όσα είδε και βίωσε κάνοντας πάντα ρεπορτάζ στον τόπο όπου διαδραµατίζονταν τα γεγονότα.

Παράλληλα, η Αγγελική Νικολούλη, παρουσιάζοντας την εκποµπή «Φως στο τούνελ», αποδεικνύει κάθε φορά πως η µέθοδος, η σκληρή εντατική δουλειά και κυρίως η αλύγιστη επιµονή είναι τα καλύτερα υλικά για να εξιχνιάσεις ένα αστυνοµικό αίνιγµα. Ετσι, στα τόσα χρόνια συστηµατικής έρευνας δηµιουργήθηκαν στον νου της ιστορίες που σχετίζονται µε αληθινά περιστατικά. Γεννήθηκαν, λοιπόν, οι ιδέες για τα τρία της βιβλία «Ονειρεύτηκα το δολοφόνο σου», «Θάνατος µε χείλη κόκκινα» και «Ερωτας φονιάς» που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Αλλάζοντας τελείως κλίµα, η «Καρδερίνα» από τις εκδόσεις Λιβάνη, το τρίτο µυθιστόρηµα της Αµερικανίδας συγγραφέως Ντόνα Ταρτ, είναι ένα ταξίδι στον σύγχρονο κόσµο της απώλειας και της µοναξιάς. Παράλληλα, όµως, είναι και ένας ύµνος στην οµορφιά και τη φιλία. Το βιβλίο τιµήθηκε µε το Pulitzer Prize 2014 στη Μυθοπλασία, ενώ το 2019 έκανε πρεµιέρα στις κινηµατογραφικές αίθουσες µε πρωταγωνιστές τον Ανσελ Ελγκορτ και τη Νικόλ Κίντµαν.

«Πολλά χρόνια µετά, µπροστά στο εκτελεστικό απόσπασµα, ο συνταγµατάρχης Αουρελιάνο Μπουενδία θα θυµόταν εκείνο το µακρινό απόγευµα που ο πατέρας του τον πήγε να δει τι είναι ο πάγος». Με αυτά τα λόγια ξεκινά ένα από τα γοητευτικότερα και πιο φηµισµένα µυθιστορήµατα του 20ού αιώνα. Ενα έργο που από στόµα σε στόµα, όπως άρεσε στον συγγραφέα του να λέει, διαβάστηκε από εκατοµµύρια αναγνώστες σε όλες τις γλώσσες του κόσµου και συνετέλεσε καθοριστικά στη βράβευση του Γκαµπριέλ Γκαρσία Μάρκες µε το Νόµπελ Λογοτεχνίας. Το εµβληµατικό «Εκατό χρόνια µοναξιά» καταγράφει όλη την οµορφιά που κρύβει ο µαγικός κόσµος της Λατινικής Αµερικής αλλά και όλη τη θλίψη της.

Ο Αύγουστος Κορτώ µέσα από το βιβλίο του «Κατερίνα», από τις εκδόσεις Πατάκη, περιγράφει την ιστορία µιας γυναίκας που πάλεψε µια ζωή µε την ψυχική αρρώστια και που, αν και νικήθηκε, έζησε και µεγαλούργησε ταπεινά χάρη στην αγάπη. Ενα βιβλίο σκληρό και σπαρακτικό, που όµως γίνεται χάρη στο χιούµορ του συγγραφέα και χάρη στη λογοτεχνία απολαυστικό, αναστάσιµο και φωτεινό.

Έρωτες, μυστικά και ψέματα

«Μη ζήσετε άλλο µ’ έναν συµβιβασµό καρφωµένο στην πλάτη σαν στιλέτο. Μη σπαταλάτε κι άλλο πολύτιµο υλικό αγάπης» γράφει η Εύα Οµηρόλη στο πρώτο της βιβλίο µε τίτλο «Αναλφάβητοι του έρωτα» που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2001 και επανεκδόθηκε το 2017. Η Eλένη Παπαθωµά είναι η ενσάρκωση όλων των χαµένων ονείρων που πασχίζουν να ξαναγεννηθούν, η ελπίδα για όλα τα σφαλισµένα χείλη που θέλουν να ξαναγίνουν χαµόγελα. Μια ιστορία που ουσιαστικά διαπραγµατεύεται την καταπίεση των ανθρώπων, και κυρίως των γυναικών. Η δίψα για ζωή είναι διάχυτη σε όλο το βιβλίο.

Υπέροχο και το βιβλίο «Μυστικά και ψέµατα» της Λίαν Μοριάρτι από τις εκδόσεις Ψυχογιός, το οποίο ρίχνει µια αποκαλυπτική µατιά στις συζυγικές και οικογενειακές σχέσεις αλλά και στα µικρά ψέµατα που µπορούν να αποδειχθούν µοιραία. Ενα βαθιά κοινωνικό µυθιστόρηµα, άκρως ανατρεπτικό και έντονο µέχρι το τέλος. Η συγγραφέας υπογράφει ένα βιβλίο για τα επικίνδυνα ψέµατα που λέµε στον εαυτό µας για να µπορέσουµε να επιβιώνουµε. Το βιβλίο µεταφέρθηκε στη µικρή οθόνη από το τη

Τελειώνοντας και ταξιδεύοντας δεκαετίες πίσω, δεν γίνεται να µη συµπεριλάβουµε στη λίστα τη «Βαρκάρισσα της χίµαιρας» της Αλκυόνης Παπαδάκη από τις εκδόσεις Καλέντης, αλλά και τη «Μικρά Αγγλία» της Ιωάννας Καρυστιάνη από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Από την πρώτη στιγµή που κυκλοφόρησαν και τα δύο αυτά βιβλία απέσπασαν διθυραµβικά σχόλια και προκάλεσαν τον ενθουσιασµό τόσο των κριτικών όσο και των αναγνωστών, παραµένοντας σταθερά ψηλά στις προτιµήσεις και τις προτάσεις τους όλα αυτά τα χρόνια. 

ΨυχογιόςΜεταίχμιοΚαλέντηςΠατάκηςΛιβάνηςΚαστανιώτηςΜένουμε ΣπίτιΔιόπτρα