Σινεμά|27.03.2021 13:13

H Notre Dame στις φλόγες: Ο Ζαν Ζακ Ανό κάνει ταινία για τη φωτιά που συγκλόνισε τον πλανήτη

Newsroom

«Η Νοτρ Νταμ στις φλόγες»! Τα συγκλονιστικά πλάνα στις ειδήσεις τον Απρίλιο του 2019 αποτέλεσαν την έμπνευση για το Γάλλο σκηνοθέτη Ζαν Ζακ Ανό της νέας του ταινίας που είναι αφιερωμένη στο παρισινό σύμβολο. Καθώς η Παναγία των Παρισίων - Notre Dame βρίσκεται ακόμη υπό ανακαίνιση, τα γυρίσματα πραγματοποιούνται στον καθεδρικό ναό της πόλης Σανς.

«Είπα στον εαυτό μου: "Είναι ασυλληπτο, είναι απίστευτα θεαματικό, αγγίζει τα βάθη της ψυχής". Και υπάρχει αυτή η ομορφιά, αυτό το σύμβολο που εξαφανίζεται, με όλο τον πλανήτη να δακρύζει. Τρεις μέρες είχα αρχίσει να γράφω το σενάριο» είπε ο 77χρονος Ζαν Ζακ Ανό. Στον καθεδρικό του Σεν Ετιέν, 120 κομπάρσοι και ηθοποιοί διαφορετικών εθνικοτήτων ακούν προσεκτικά τις οδηγίες. Παίζουν τους ρόλους των επίδοξων επισκεπτών στη Νοτρ Νταμ, πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά και σημάνει ο συναγερμός.

Διαβάστε επίσης: Μνήμες Παναγίας Παρισίων: Μεγάλη φωτιά στον καθεδρικό της Ναντ - Εμπρησμό βλέπουν οι Αρχές

Ο καθεδρικός του Saint-Étienne στην πόλη Σανς μοιάζει πολύ με τη Notre-Dame. Ήταν ο πρώτος καθεδρικός ναός που χτίστηκε σε γοτθικό αρχιτεκτονικό στιλ και η κατασκευή ξεκίνησε το 1135, 30 χρόνια πριν από τη Notre Dame.

Ο Ζαν Ζακ Ανό δεν κάνει ντοκιμαντέρ, αν και προσθέτει αρχεία, βίντεο κινητού τηλεφώνου. Η ταινία επικεντρώνεται στη μάχη με τις φλόγες και κυρίως σε ανθρώπους που διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να προστατεύσουν το συμβολο του Παρισιού. Τα γυρίσματα της νεας ταινίας του Ζαν Ζακ Ανό θα ολοκληρωθούν στα τέλη αυτού του μήνα και λίγο μετά οι σκηνές της φωτιάς θα γυριστούν σε στούντιο έξω από το Παρίσι. Ο Ζαν Ζακ Ανό κατά τη διάρκεια της καριέρας του έχει τιμηθεί με πέντε Βραβεία Σεζάρ, καθώς και ένα Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας το 1976 για την ταινία «Black and White in Color»Εξαιτίας της ταινίας του «Επτά χρόνια στο Θιβέτ» (1997) του απαγορεύτηκε δια βίου η είσοδος στην Κίνα.

«Είναι μια καλή εμπειρία για εμάς, μάς επιτρέπει να βλέπουμε από κοντά τα γυρίσματα και τι γίνεται. Είναι εντυπωσιακό. Ακούγοντας πώς έχει σημάνει ο συναγερμός, προσπαθούμε να έχουμε την ανάλογη έκφραση και διάθεση. Ακόμα κι αν γνωρίζουμε σαφώς ότι η Νοτρ Νταμ εξακολουθεί να υπάρχει, είναι πολύ δυνατή σκηνή», καταλήγει ο σκηνοθέτης Ζαν Ζακ Ανό.

Παναγία των ΠαρισίωνπυρκαγιάΠαρίσιταινία