Σινεμά|23.11.2021 07:25

Justin Timberlake, Rihanna, Tom Cruise: Διάσημοι, θύματα bullying στα σχολικά τους χρόνια - Ιστορίες ξυλοδαρμών, βίας και εκφοβισμού

Newsroom

Αν και είναι παρεξηγημένος σήμερα ο όρος, ο σχολικός εκφοβισμός αναφέρεται στη χρήση βίας μεταξύ μαθητών με στόχο να προκληθεί πόνο ή αναστάτωση στο θύμα. Εμφανίζεται, δε, με τη μορφή του λεκτικού, του κοινωνικού, του σωματικού και του ηλεκτρονικού εκφοβισμού. Και όσοι πιστεύουν πως οι διάσημοι αποτελούν εξαίρεση στα δικά τους σχολικά χρόνια, κάνουν μεγάλο λάθος, σύμφωνα με τον Γιάννη Χατζηγεωργίου στην εκπομπή «Ελένη». 

Όσο ήταν μαθητής ο Τομ Κρουζ (Tom Cruise) έπασχε από δυσλεξία και η ζωή του στο σχολείο ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. Αυτός ήταν και ο λόγος που συχνά άλλαζε παρέες και φίλους, σε σημείο που λόγω των σχολίων των συμμαθητών του, έφτασε στο τέλος να έχει αλλάξει συνολικά δεκαπέντε σχολεία. «Ένιωθα πως δεν ανήκω πουθενά. Τ' αγόρια δεν μ' έκαναν παρέα και με αντιμετώπιζαν ως ένα προβληματικό παιδί. Με κορόιδευαν και εγώ κλεινόμουν όλο και περισσότερο στον εαυτό μου. Έκανα χρόνια να το ξεπεράσω» έχει αναφέρει ο ίδιος σε παλιότερη συνέντευξή του. 

 

Στο βιβλίο της «Miles to go», η Σάιρους λέει πως, όταν ήταν μικρή, τα υπόλοιπα κορίτσια την έσπρωχναν και την κλείδωναν στην τουαλέτα. Την περιγράφει ως μία τρομακτική εμπειρία και πώς να μην είναι άλλωστε. «Ήμουν εγκλωβισμένη. Χτυπούσα την πόρτα μέχρι που οι γροθιές μου με πονούσαν. Κανείς δεν ερχόταν. Πέρασα θυμάμαι μία ώρα ολόκληρη, κλειδωμένη, περιμένοντας κάποιον να με σώσει» είχε δηλώσει η ίδια.

 

«Με πείραζαν όλη την ώρα. Είχα απαίσια ακμή και περίεργα μαλλιά. Τα χέρια μου ήταν πολύ μακριά» είχε πει ο Τζάστιν Τίμπερλεϊκ σε συνέντευξή του, για το bullying που δεχόταν από τους συμμαθητές του. Αυτός είναι και ο λόγος, όπως εξομολογείται, που βρήκε παρηγοριά στη μουσική, προκειμένου να ξεχνά ό,τι περνούσε. 

 

Μπορεί σήμερα να είναι ένας από τους πιο γνωστούς αθλητές παγκοσμίως, αλλά δεν ήταν πάντοτε ο κόσμος αγγελικά πλασμένος για τον Μάϊκλ Φελπς. Οι συμμαθητές του, τον κορόιδευαν τόσο για τα πεταχτά αυτιά του, αλλά για το τραύλισμά του. «Ακόμη κι όταν άρχισα να διακρίνομαι στην κολύμβηση, υπήρχαν παιδιά που συνέχιζαν να με κοροϊδεύουν και να κάνουν κακό στην ψυχολογία μου πριν από αγώνες. Πείσμωσα και ξεχώρισα».  

Η βραβευμένη με Όσκαρ, Τζούλια Ρόμπερτς (Julia Roberts), σε μία συζήτησή της με εφήβους, θύματα του bullying, πριν από λίγα χρόνια, αποκάλυψε πως και η ίδια όταν ήταν μικρή είχε γίνει αποδέκτης χλευασμού, ταπείνωσης και προσβολών από τους συμμαθητές της. «Έχω πει στα παιδιά μου να μην ξεχνούν ποτέ ποια είναι. Ακόμα κι όταν είναι μόνα τους. Η απάθεια είναι ισοδύναμη με την εγκληματικότητα» ανέφερε η ίδια. 

 

«Το γεγονός ότι είχα διαφορετικό χρώμα δέρματος από τους υπόλοιπους δεν αποτελούσε πρόβλημα στο σπίτι μου, αλλά έγινε πρόβλημα όταν πήγα στο σχολείο. Κάτι που πραγματικά με μπέρδεψε στην αρχή» έχει πει η Rihanna σε συνέντευξή της, σχετικά με το bullying που έχει δεχτεί. «Οι ενοχλήσεις συνέχισαν μέχρι και την τελευταία μου μέρα στο δημοτικό. Πέρασα κόλαση» συμπλήρωσε. 

 

Ένα άλλο είδος bullying είναι το cyber bullying. Θύμα του ο Justin Bieber. «Στο youtube έγραφαν απίστευτα πράγματα για εμένα» είχε δηλώσει ο τραγουδιστής. «Και ακόμα συνεχίζουν να λένε ότι μοιάζω 16 ετών ή ό,τι δεν έχω τρίχες στο στήθος. Γι' αυτό δεν είμαι ώριμος, αλλά ούφο. Προσπαθώ να είμαι ψύχραιμος και να φιλτράρω ό,τι διαβάζω».

 

Η καθημερινότητα της Τζέσικα Άλμπα (Jessica Alba) στο σχολείο της έμοιαζε με κόλαση. «Με εκφόβιζαν τόσο άσχημα που ο πατέρας μου συνήθιζε να με πηγαίνει ο ίδιος στο σχολείο για να μην μου επιτεθούν» έχει παραδεχτεί η ηθοποιός. «Εκτός ότι ήμουν μιγάς, οι γονείς μου δεν είχαν χρήματα και έτσι με κορόιδευαν, επειδή δεν είχα ποτέ τα καλά ρούχα ή την ωραία σχολική τσάντα».

 

Μπορεί ν' ακούγεται εξωπραγματικό, βλέποντας τη σημερινή της εικόνα, αλλά η Κέιτ Μίντλετον υπήρξε θύμα bullying, όταν πήγαινε σε οικοτροφείο. Τα υπόλοιπα παιδιά της έκλεβαν τα βιβλία στο σχολείο, γιατί, όπως της έλεγαν, καθόταν σαν πάπια και της έβαζαν μέχρι και περιττώματα στο κρεβάτι της. «Ήταν φρικτό» λέει. «Κάποιες συμμαθήτριες μου θεωρούσαν πως αυτό είναι αστείο. Εμένα με έπιαναν τα κλάματα, καθώς δεν καταλάβαινα γιατί με μισούν τόσο πολύ». 

 

Τζάστιν ΤίμπερλεϊκΚέιτ ΜίντλετονΜάιλι ΣάιρουςRihannaΤζάστιν ΜπίμπερbullyingΤομ ΚρουζμπούλινγκΜάικλ ΦελπςΤζούλια Ρόμπερτςcyberbullying