Σινεμά|24.12.2021 21:15

Χριστούγεννα: 8 μίνι σειρές για να δεις σε Netflix, ERTflix και ΗΒO - Από τον Καστανάνθρωπο μέχρι το Καρτ Ποστάλ της Χίσλοπ

Άγγελος Γεραιουδάκης

Χριστούγεννα σημαίνει βόλτες, μελομακάρονα και κουραμπιέδες, στολισμένα μέρη και φυσικά χουχούλιασμα στο σπίτι, πίνοντας ζεστή σοκολάτα ή καφέ και βλέποντας ατέλειωτες ώρες τηλεόραση. Tον τελευταίο καιρό, οι μίνι σειρές ανεβαίνουν ολοένα και περισσότερο στις προτιμήσεις του κόσμου. Τόσο στο Netflix όσο και σε άλλες streaming πλατφόρμες υπάρχει πληθώρα πολύ καλών και ποιοτικών έργων που αξίζουν σίγουρα τον χρόνο σας. 

When They See Us (Όταν μας βλέπουν)

Σκηνοθεσία: Ava DuVernay / Παίζουν: Jharrel Jerome, Asante Blackk, Jovan Adepo, Michael K. Williams, Logan Marshall-Green, Joshua Jackson, Blair Underwood, Vera Farmiga κ.α. / Netflix

Η σειρά «When They See Us» αφηγείται το χρονικό της διαβόητης υπόθεσης πέντε μαύρων εφήβων, γνωστών και ως οι «Πέντε του Σέντραλ Παρκ», οι οποίοι καταδικάστηκαν για έναν βιασμό που δεν διέπραξαν. Η σειρά τεσσάρων επεισοδίων εστιάζει στα πέντε αγόρια από το Χάρλεμ, τους Άντρον ΜακΚρέι, Κέβιν Ρίτσαρντσον, Γιούσεφ Σαλάμ, Ρέιμοντ Σαντάνα και Κόρι Γουάιζ. Με αφετηρία την άνοιξη του 1989, όταν ξεκίνησαν οι ανακρίσεις των αγοριών σχετικά με το συμβάν, η σειρά θα καλύψει 25 χρόνια, δίνοντας έμφαση στην αθωωτική απόφαση του 2002 και την πρόταση συμβιβασμού της πόλης της Νέας Υόρκης του 2014.

Δημιουργός και σκηνοθέτις του «When They See Us» είναι η Έιβα Ντουβερνέ, η οποία συνυπογράφει και το σενάριο των τεσσάρων επεισοδίων. Οι Τζεφ Σκολ και Τζόναθαν Κινγκ (Participant Media), η Όπρα Γουίνφρεϊ (Harpo Films) και οι Τζέιν Ρόζενταλ, Μπέρι Γουέλς και Ρόμπερτ Ντε Νίρο (Tribeca Productions) ανέλαβαν τη διεύθυνση παραγωγής της σειράς, μαζί με την Ντουβερνέ και την εταιρεία της, την Array FilmWorks. 

The Pharmacist (Ο Φαρμακοποιός)

Σκηνοθεσία: Jenner Furst και Julia Willoughby Nason / Netflix

Το 1999, μετά τον θάνατο του γιου του από έναν πυροβολισμό που σχετιζόταν με ναρκωτικά στη Νέα Ορλεάνη και έχοντας ελλιπείς πληροφορίες από την αστυνομία, ο φαρμακοποιός μιας μικρής πόλης Νταν Σνάιντερ διαψεύδει τις προσδοκίες και ξεκινά μια επίμονη αναζήτηση του δολοφόνου του γιου του με σκοπό να αποδώσει δικαιοσύνη. Μετά από μήνες όμως, έρχεται αντιμέτωπος ξανά με τις επιπτώσεις του εθισμού και του τραγικού θανάτου του γιου του, όταν ένας ανησυχητικά μεγάλος αριθμός από φαινομενικά υγιείς νέους επισκέπτεται το φαρμακείο του Νταν με συνταγές για μεγάλες δόσεις OxyContin. Διαισθανόμενος μια κρίση πολύ πριν από την εξάπλωση της επιδημίας των οπιούχων σε εθνικό επίπεδο, ο Νταν αφιερώνεται σε μια αποστολή: να σώσει τη ζωή άλλων παιδιών της κοινότητάς του και μετά να πολεμήσει την ίδια τη φαρμακοβιομηχανία. 

Chernobyl

Σκηνοθεσία: Johan Renck / Παίζουν: Jared Harris, Stellan Skarsgard, Paul Ritter, Jessie Buckley, Adam Nagaitis, Con O'Neill, Adrian Rawlins, Sam Troughton, Robert Emms, Emily Watson David Dencik, Mark Lewis Jones κ.α. / HBO Max

Έχοντας λάβει την υψηλότερη βαθμολογία από κάθε άλλη σειρά στη σύγχρονη τηλεοπτική ιστορία χάρη στην μαζική θετική ανταπόκριση των θεατών όπως αυτή καταγράφηκε στην  κορυφαία παγκοσμίως κινηματογραφική ιστοσελίδα IMDB, η δραματική μίνι σειρά «Chernobyl» του αμερικανικού δικτύου HBO και του βρετανικού Sky UK αποτελεί μία ακόμη μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία της εποχής μας. Ένα νέο τηλεοπτικό φαινόμενο  στην μετά το «Game Of Thrones» περίοδο, με ιστορική αξία και πολιτικοκοινωνική σημασία. Τόσο για τις γενιές που έζησαν τις μαύρες εκείνες μέρες του φριχτού ατυχήματος όσο και για τις γενιές που τώρα αποκτούν γνώση των γεγονότων.

Το «Chernobyl» αποτελεί διασκευή του συγκλονιστικού βιβλίου «Τσερνόμπιλ: Ένα χρονικό του μέλλοντος» της βραβευμένης με Νόμπελ Λευκορωσίδας συγγραφέως Σβετλάνα Αλεξίεβιτς από τον Αμερικανό σεναριογράφο Γκρεγκ Μέιζιν σε σκηνοθεσία του Σουηδού Γιόχαν Ρενκ. Η τηλεοπτική αναπαράσταση της «μεγαλύτερης τεχνολογικής καταστροφής του 20ου αιώνα» που συνέβη τον Απρίλιο του 1986, συνδυάζει πολλές ακόμα αφηγηματικές πηγές όπως και μαρτυρίες ντόπιων της περιοχής Πρίπιατ της Ουκρανίας σε ένα πολυπρόσωπο σπονδυλωτό δράμα. Ο Άγγλος Τζάρεντ Χάρις και ο Σουηδός Στέλαν Σκάρσγκαρντ, δύο κορυφαίοι Ευρωπαίοι ηθοποιοί, κρατούν τους πρώτους ρόλους. Ο πρώτος του επιστήμονα Βαλέρι Λεγκάσοφ και ο δεύτερος του πολιτικού Μπόρις Σερμπίνα, αντιπροέδρου του Υπουργικού Συμβουλίου της ΕΣΣΔ.  Μαζί τους και η Έμιλι Γουότσον στον ρόλο της πυρηνικής φυσικού που ερευνά τα αίτια του τραγικού ατυχήματος.

The Chestnut Man (Ο Καστανάνθρωπος)

Σκηνοθεσία: Kasper Barfoed και Mikkel Serup / Παίζουν: Danica Curcic, Mikkel Boe Folsgaard, David Dencik, Esben Dalsgaard Andersen, Iben Dorner, Lars Ranthe κ.α. / Netflix

Από τον δημιουργό του «The Killing» έρχεται ο «Καστανάνθρωπος», ένα ψυχολογικό θρίλερ με δυνατούς χαρακτήρες από τη Δανία, οι ρίζες του οποίου εντοπίζονται στο νορδικό νουάρ. Η σειρά βασίζεται στο πρώτο μυθιστόρημα του βραβευμένου συγγραφέα Σόρεν Σβάιστρουπ που έχει μεταφραστεί σε 28 γλώσσες και έχει κυκλοφορήσει σε 50 χώρες. Στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα ήσυχο προάστιο της Κοπεγχάγης. Ένα πρωινό του Οκτώβρη με πολύ δυνατό αέρα, η αστυνομία ανακαλύπτει κάτι φρικτό. Μια νεαρή γυναίκα εντοπίζεται βάναυσα δολοφονημένη σε μια παιδική χαρά, με κομμένο το ένα της χέρι. Δίπλα της βρέθηκε μια μικρή ανδρική φιγούρα από κάστανα. Την υπόθεση αναλαμβάνουν η φιλόδοξη νεαρή ντετέκτιβ Νάια Τουλίν (Ντανίκα Κούρτσιτς) και ο νέος της συνεργάτης Μαρκ Χες (Μίκελ Μπο Φέλσγκαρντ), οι οποίοι σύντομα ανακαλύπτουν ένα μυστηριώδες αποδεικτικό στοιχείο για τον καστανάνθρωπο. Το στοιχείο παραπέμπει σε ένα κορίτσι που εξαφανίστηκε έναν χρόνο πριν και θεωρήθηκε νεκρό, την κόρη της πολιτικού Ρόζα Χάρτουνγκ (Ίμπεν Ντόρνερ).

Alias Grace (Το άλλο πρόσωπο της Γκρέις)

Σκηνοθεσία: Mary Harron / Παίζουν: Sarah Gadon, Edward Holcroft, Rebecca Liddiard, Zachary Levi, Kerr Logan, David Cronenberg, Paul Gross και Anna Paquin / Netflix

Η ιστορία της σειράς «Alias Grace», η οποία είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλιο της Μάργκαρετ Άτγουντ και κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Ψυχογιός, ακολουθεί τη Γκρέις Μαρκς, μια φτωχή, νεαρή μετανάστρια από την Ιρλανδία και εσωτερική υπηρέτρια στον Άνω Καναδά, που μαζί με τον ιπποκόμο Τζέιμς ΜακΝτέρμοτ καταδικάστηκαν για τους βάναυσους φόνους του εργοδότη τους, Τόμας Κίνιαρ, και της οικονόμου του, Νάνσι Μοντγκόμερι, το 1843. Ο Τζέιμς κρεμάστηκε, ενώ η Γκρέις καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Η Γκρέις εξελίχθηκε σε μία απ' τις πλέον αινιγματικές και διαβόητες γυναίκες του 1840 στον Καναδά, για τον υποτιθέμενο ρόλο της στη συγκλονιστική διπλή δολοφονία και τελικά αθωώθηκε μετά από 30 χρόνια φυλάκισης. Η καταδίκη της ήταν αμφιλεγόμενη και προκάλεσε πολλές αντιπαραθέσεις σχετικά με το εάν η Γκρέις είχε εμπλακεί στους φόνους ή ήταν απλά μια άβουλη συνεργός. 

The White Lotus

Σκηνοθεσία: Mike White / Παίζουν: Murray Bartlett, Connie Britton, Jennifer Coolidge, Alexandra Daddario κ.α. / ΗΒΟ Max

Πρόκειται για μια κοινωνική σάτιρα, έξι επεισοδίων, που παρακολουθεί και καταγράφει τη ζωή και τις σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ επισκεπτών και εργαζόμενων σε ένα τροπικό θέρετρο της Χαβάης, κατά τη διάρκεια μιας ολόκληρης εβδομάδας. Οι ήρωες συνειδητοποιούν μια σειρά από πράγματα που αγνοούσαν ή προσπαθούσαν να ξεχάσουν για τους εαυτούς τους. Κυνικό αλλά και ρομαντικό, τόσο μαύρο όσο και χαριτωμένο, απροσδόκητα αστείο και κάποιες στιγμές συγκινητικό και βαθύ, το «The White Lotus» είναι μια από εκείνες τις σειρές που δεν θες να τελειώσουν. 

The Investigation

Σκηνοθεσία: Tobias Lindholm / Παίζουν: Soren Malling, Pilou Asb?k, Pernilla August, Rolf Lassgard, Laura Christensen κ.α. / HBO Max

Ένα καθηλωτικό αστυνομικό δράμα από τον Δανό συγγραφέα και σκηνοθέτη Tobias Lindholm («Mindhunter», «Borgen»). Η σειρά ακολουθεί τον υπεύθυνο του τμήματος ανθρωποκτονιών Jens Moller και την ομάδα του για έξι μήνες, καθώς ερευνούν την «Υπόθεση υποβρυχίου». Στα χαρτιά μοιάζει με μια απλή ιστορία δολοφονίας, αλλά χωρίς σώμα, χωρίς κίνητρο και χωρίς όπλο δολοφονίας, η έρευνα περιπλέκεται. H σειρά των έξι επεισοδίων βασίζεται στην πραγματική ιστορία της έρευνας γύρω από τις συνθήκες θανάτου της δημοσιογράφου Kim Wall, η οποία το 2017 επιβιβάστηκε στο υποβρύχιο ενός επιχειρηματία με σκοπό να του πάρει μια συνέντευξη.

Καρτ Ποστάλ 

Σκηνοθεσία: Γιώργος Παπαβασιλείου / Παίζουν: Ανδρέας Κωνσταντίνου, Μάργκαρετ Κλούνεϊ, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Θανάσης Παπαγεωργίου, Αιμιλία Υψηλάντη, Μυρτώ Αλικάκη κ.α. / ERTflix

Βασισμένη στα βιβλία της διάσημης Βρετανίδας συγγραφέως Βικτόρια Χίσλοπ, «Cartes Postales from Greece» και «The Last Dance» από τις εκδόσεις Ψυχογιός, το «Καρτ ποστάλ» μας ταξιδεύει στην Κρήτη και στο Λονδίνο, μέσα από 12 συναρπαστικές, αυτοτελείς ιστορίες. Με πλάνα από τη βρετανική πρωτεύουσα, σε κεντρικές τοποθεσίες, όπως Albert Bridge, Battersea Park, Chelsea και Picadilly Circus, αλλά και από τον μαγευτικό Άγιο Νικόλαο, τον αρχαιολογικό χώρο Λατώ, την Ιεράπετρα και την Ελούντα, όπου έχει γίνει το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων, και με εξαιρετικούς και διαφορετικούς σε κάθε επεισόδιο ηθοποιούς, η σειρά καταγράφει την ιστορία ενός Άγγλου αρχαιολόγου, ελληνικής καταγωγής. 

Ο Τζόζεφ (Ανδρέας Κωνσταντίνου), πρωταγωνιστής και συνδετικός κρίκος των 12 επεισοδίων της σειράς, σχεδιάζοντας να κάνει πρόταση γάμου στη σύντροφό του, έχει προγραμματίσει ένα ταξίδι στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κρήτη. Όταν εκείνη δεν εμφανίζεται στο αεροδρόμιο την ημέρα της αναχώρησης, αρχίζει μια μοναχική περιπλάνηση στο νησί. Αποκαρδιωμένος, αρχίζει να στέλνει καρτ ποστάλ στο σπίτι της πρώην, πια, συντρόφου του στο Λονδίνο, αφηγούμενος ιστορίες που ακούει ή βιώνει στην Κρήτη. Δεν γνωρίζει, όμως, ότι τις κάρτες παραλαμβάνει η νέα ένοικος του σπιτιού, η Έλι, η οποία αναπτύσσει συναισθήματα για τον μυστηριώδη άντρα… 


ΨυχογιόςΌπρα ΓουίνφρεϊΜάργκαρετ ΆτγουντΔιόπτραHBO MaxNetflixERTflix