Σινεμά|13.08.2022 12:37

Το φαινόμενο Netflix: Γιατί γυναίκες από τη Δύση ταξιδεύουν στη Νότια Κορέα για να βρουν την... αγάπη;

Newsroom

Οι συνήθειες νεαρών γυναικών από τη Δύση, που έμεναν σε ξενώνες στη Σεούλ, δημιούργησαν πολλά ερωτήματα στην ερευνήτρια Min Joo Lee. Σε αντίθεση με τις Ασιάτισσες συνομήλικές τους, οι οποίες «τρέχουν» να στριμώξουν όσο το δυνατόν περισσότερα αξιοθέατα και καταστήματα κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, αυτές οι γυναίκες έδειχναν να μην ενδιαφέρονται για τις συνήθεις τουριστικές διαδρομές.

Αντ' αυτού, τις περισσότερες ημέρες παρέμεναν μέσα στον ξενώνα τους, κοιμόντουσαν ή παρακολουθούσαν κορεατικές τηλεοπτικές εκπομπές -και έβγαιναν έξω μόνο όταν νύχτωνε.

Είχαν υποπέσει στην αντίληψη της Lee, καθώς η ίδια βρισκόταν στην πόλη για να ερευνήσει ποια επίδραση είχε στον τουρισμό η αυξανόμενη διεθνής προβολή της κορεατικής ποπ κουλτούρας, για το διδακτορικό της.

Αφού επισκέφθηκε οκτώ ξενώνες και πήρε συνεντεύξεις από 123 γυναίκες, κυρίως από τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, η Lee κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πολλές από αυτές είχαν ταξιδέψει στη χώρα από αυτό που η ίδια αποκαλεί «το φαινόμενο Netflix», όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNN.

Οι επιτυχημένες κορεατικές τηλεοπτικές σειρές όπως το Crash Landing on You και το Goblin, «δίνουν» πολλά περισσότερα από άνδρες με όμορφα πρόσωπα και σμιλεμένα σώματα, όπως οι πρωταγωνιστές τους Hyun Bin και Gong Yoo. «Δίνουν» μια ματιά σε έναν κόσμο όπου σχεδόν όλοι οι άνδρες είναι ρομαντικοί και υπομονετικοί.

Η ελκυστικότητα των ανδρών από την Κορέα

Οι γυναίκες από τις οποίες πήρε συνέντευξη η Lee έχουν γοητευτεί από τους Κορεάτες άνδρες που παρουσιάζονται στην τηλεόραση ως άτομα που έχουν επαφή με τα συναισθήματά τους και είναι πρόθυμα να αγκαλιάσουν τις «θηλυπρεπείς πλευρές» τους, δηλώνει η ερευνήτρια.

Θεωρούσαν τους Κορεάτες άνδρες καλλιεργημένους και ρομαντικούς, ενώ παραπονιόντουσαν ότι οι άνδρες στις πατρίδες τους συχνά παραμελούσαν την εμφάνισή τους.

Η Γκρέις Θόρντον, μια 25χρονη κηπουρός από το Ηνωμένο Βασίλειο, ταξίδεψε στη Σεούλ το 2021 αφού παρακολούθησε το Crash Landing on You στο Netflix. Της έκανε εντύπωση το πώς οι άνδρες στη σειρά δεν χλεύαζαν ή δεν φώναζαν τις γυναίκες στον δρόμο, όπως συμβαίνει στην πατρίδα της.

Στα μάτια της, οι Κορεάτες άνδρες είναι «κύριοι, ευγενικοί, γοητευτικοί, ρομαντικοί, παραμυθένιοι, ιπποτικοί, με σεβασμό». Είπε επίσης ότι βοηθάει το γεγονός ότι οι Κορεάτες άνδρες ντύνονται καλά και περιποιούνται τον εαυτό τους.

«(Οι Άγγλοι άντρες συγκριτικά) είναι μισομεθυσμένοι, κρατώντας μια μπύρα» είπε.

Και η απήχηση δεν αφορά αποκλειστικά τους άνδρες.

Όπως ανέφερε η Θόρντον: «Στην Αγγλία, έχω παρόμοια εμφάνιση με όλους και ακούγομαι το ίδιο με όλους. Στην Κορέα, είμαι διαφορετική, συναρπαστική και ξένη. Οι άνθρωποι μου δίνουν προσοχή. Αισθάνθηκα ξεχωριστή».

«Μια προσωρινή απόλαυση»

Ορισμένες γυναίκες διαπιστώνουν μετά την άφιξή τους ότι οι άνδρες που συναντούν δεν είναι τόσο τέλειοι όσο αυτοί που απεικονίζονται στις οθόνες τους.

Η Mina, μια 20χρονη φοιτήτρια από το Μαρόκο, δήλωσε ότι η K-pop και οι κορεατικές τηλεοπτικές εκπομπές επηρέασαν την απόφασή της να ταξιδέψει στη Μπουσάν το 2021. Οι άνδρες που έβλεπε στην τηλεόραση απεικονίζονταν ως «εμφανίσιμοι, πλούσιοι άνδρες που σε προστατεύουν», είπε.

Αλλά κατά τη διάρκεια των νυχτερινών της εξόδων, την παρενόχλησαν σε μπαρ και της έκαναν προτάσεις για σεξ, άγνωστοι στο δρόμο. Ένιωσε ότι ορισμένοι Κορεάτες άνδρες τείνουν να πιστεύουν ότι οι ξένες γυναίκες είναι πιο ανοιχτές στο περιστασιακό σεξ από τις ντόπιες γυναίκες.

«Είμαστε προσωρινή απόλαυση» είπε η 20χρονη και πρόσθεσε: «Οι άνδρες είναι άνδρες, οι άνθρωποι είναι ίδιοι παντού».

Έκτοτε σταμάτησε να απολαμβάνει τις κορεάτικες σειρές και δεν θέλει πλέον να βγαίνει με Κορεάτες άνδρες.

Οι κορεάτικες σειρές αύξησαν και τον τουρισμό

Υπογραμμίζεται πως η δημοτικότητα των κορεατικών τηλεοπτικών εκπομπών στο παγκόσμιο κοινό έφερε μία σταθερή αύξηση του αριθμού των γυναικών τουριστών στη Νότια Κορέα.

Το 2005, 2,3 εκατομμύρια γυναίκες επισκέφθηκαν τη χώρα -σε σύγκριση με 2,9 εκατομμύρια άνδρες, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Μέχρι το 2019 -το τελευταίο έτος πριν ο κορονοϊός προκαλέσει χάος στον τουρισμό- σχεδόν 10 εκατομμύρια γυναίκες επισκέφθηκαν τη χώρα, σε σύγκριση με μόλις 6,7 εκατομμύρια άνδρες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Netflixειδήσεις τώραΚορέατηλεοπτική σειράσειρές