Σινεμά|06.04.2019 17:36

Όσκαρ 2019: Γιώργος Λάνθιµος εναντίον Κουαρόν

Άντα Δαλιάκα

Απανωτές γκάφες, οσµή σκανδάλου και µια φήµη της τελευταίας στιγµής για οικοδέσποινα-έκπληξη της τελετής την Γούπι Γκόλντµπεργκ. Στη µέση η επική µάχη της διεκδίκησης του Όσκαρ καλύτερης ταινίας από το «Ρόµα», µια µη αγγλόφωνη ταινία, που αν το κατακτήσει θα είναι η πρώτη στην ιστορία των 91 χρόνων του θεσµού που θα το καταφέρει. Την ώρα που οι περισσότεροι αναλυτές αναρωτιούνται αν οδεύουµε σε «µια τρίωρη άνευ οικοδεσπότη τελετή-φιάσκο», το στοίχηµα «Λάνθιµος εναντίον Κουαρόν» κλίνει υπέρ του δεύτερου, χωρίς πάντως να τσαλακώνει καθόλου την εκπληκτική διαδροµή του Γιώργου Λάνθιµου (από τη βράβευση του «Ρόµα» στο Φεστιβάλ Βενετίας ο Κουαρόν δεν έπεσε ποτέ από το βάθρο του µεγάλου φαβορί) που οδήγησε µια µεγάλη παραγωγή στις υποψηφιότητες των 10 βραβείων Όσκαρ.

Όσες ακριβώς έχει και το αντίπαλον δέος «Ρόµα». Την ώρα της πρωτοφανούς κρίσης για την Ακαδηµία των Όσκαρ, η οποία αδυνατεί να διαχειριστεί την εναντίον της κατακραυγή έπειτα από ένα σερί αναστατώσεων (η επιλογή του Κέβιν Χαρτ ως οικοδεσπότη επέφερε τον σάλο στα social media εξαιτίας των παλιότερων οµοφοβικών του δηλώσεων και απορρίφθηκε, η επιχείρηση Οσκαρ καλύτερης…δηµοφιλούς ταινίας έγινε αντικείµενο χλευασµού, και όλες οι προσπάθειες µείωσης του χρόνου της απονοµής είχαν εξοργιστικά παρατράγουδα, µε κορυφαίο τον σάλο που ξέσπασε όταν η Ακαδηµία ανακοίνωσε πως κόβει τη ζωντανή µετάδοση των απονοµών σε τέσσερις κατηγορίες), το παγκόσµιο σινεµά βγήκε στο προσκήνιο.

Κάτι η συνολική ποιοτική κατάπτωση του αµερικανικού σινεµά, κάτι τα νέα µέλη της Ακαδηµίας στα οποία η ίδια άνοιξε τις πόρτες της για την ενίσχυση της ποικιλοµορφίας του εθνογραφικού χάρτη της, οι δύο ταινίες που διεκδικούν τα περισσότερα βραβεία απόψε υπογράφονται από έναν Μεξικανό και από έναν Έλληνα σκηνοθέτη (στο τιµόνι µιας βρετανικής παραγωγής). Το μεξικανικό αυτοβιογραφικό δράμα «Ρόμα» του Κουαρόν με τη σφραγίδα του Netflix ετοιμάζεται - σύμφωνα με μαθηματικούς υπολογισμούς - να σηκώσει τα κορυφαία τρόπαια της βραδιάς και να γράψει ιστορία.

ΤΟ ∆ΙΠΛΟ ΡΕΚΟΡ

Αν και αρκετές εταιρείες στοιχηµάτων προβλέπουν «µάχη» ανάµεσα στο «Ρόµα» και το «Πράσινο βιβλίο» του Πίτερ Φαρέλι για το κορυφαίο βραβείο, οι αναλυτές θεωρούν ότι η νίκη του «Ρόµα» είναι προδιαγεγραµµένη σε διπλό ταµπλό. Εκτός από το να γίνει η πρώτη ταινία που σπάει το φράγµα της αγγλοφωνίας και της παντοκρατορίας των αµερικανικών παραγωγών, θα είναι µάλλον και η πρώτη που θα πάρει το Όσκαρ καλύτερης ταινίας και µαζί το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας µε τη στήριξη µιας κορυφαίας διαδικτυακής πλατφόρµας.

Αυτό καθιστά την αποψινή απονοµή κοµβική, µε ουσιαστική µελλοντική επιρροή στη φιλοσοφία της ψηφοφορίας των µελών που απέχουν µόνο λίγο από το σύνολο των 8.000. Υπολογίζοντας ότι το «Ρόµα» αρέσει ως βιωµατική ολοκληρωµένη ταινία, που περικλείει και το οικογενειακό και το κοινωνικοπολιτικό δράµα και διαθέτει τη στόφα ενός έργου οικουµενικής και διαχρονικής αξίας, οι κριτικοί ποντάρουν στην επικράτησή του. Σοβαρός αντίπαλος η αντιρατσιστική feelgood δραµατική κοµεντί «Το πράσινο βιβλίο» του Πίτερ Φαρέλι, φτιαγµένη στην καλύτερη παράδοση της κλασικής αµερικανικής αφήγησης, αποτελεί το έτερο γκανιάν της οσκαρικής βραδιάς, µια υπολογίσιµη ως το φινάλε απειλή που, αν και µπλέχτηκε σε έναν άλλο θόρυβο σκανδάλου, µπορεί να βάλει την τρικλοποδιά.

Με τα βραβεία των επαγγελµατικών σωµατείων να έχουν διασκορπιστεί σε όλο το φάσµα των οσκαρικών ταινιών, η προ-οσκαρική κούρσα κατέστη κατά τη διάρκειά της απρόβλεπτη, αφήνοντας στο τέλος µόνο παραθυράκια για σοβαρή ανάλυση: δύο ή τρία Οσκαρ υπολογίζονται για την «Ευνοούµενη» - The Favourite (πρωτότυπου σεναρίου, καλλιτεχνικής διεύθυνσης και πιθανόν κοστουµιών, καθώς το όνειρο της κατάκτησης ενός Οσκαρ ερµηνείας από τις πρωταγωνίστριες του Λάνθιµου έχει ξεµακρύνει). Η ίδια η τελετή, όπως είπαµε, είναι ένας γρίφος. Είναι η πρώτη φορά έπειτα από 30 χρόνια και η δεύτερη στην ιστορία του θεσµού που η απονοµή δεν έχει πρόσωπο. Ή µήπως θα έχει τελικά την Αφροαµερικανίδα κωµικό;

Οι παρουσιαστές, από τους οποίους κάποιοι παραπονέθηκαν για εκβιαστική συµπεριφορά της Ακαδηµίας, θα είναι πολλοί, ενώ θα ερµηνεύσουν τραγούδια µύθοι της σκηνής και της µεγάλης οθόνης, από τους Queen και την Μπετ Μίντλερ ως τη Lady Gaga και τον Μπράντλεϊ Κούπερ. ∆εν αποµένουν παρά λίγες ώρες για να δούµε το πώς θα εξελιχθεί αυτό το καθ’ όλα δραµατικό σόου, του οποίου η έκβαση κρίνει το µέλλον της Ακαδηµίας σε όλα τα επίπεδα. Η 91η Απονοµή των Βραβείων Όσκαρ θα µεταδοθεί ζωντανά από το COSMOTE CINEMA OSCARS HD µε τον πρωτότυπο ήχο και από το COSMOTE CINEMA 1HD µε ελληνικό σχολιασµό. Η τηλεοπτική κάλυψη θα ξεκινήσει µε τις πρώτες αφίξεις στο κόκκινο χαλί και θα κορυφωθεί στις 03.00 µε την έναρξη της απονοµής. 

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

Γιώργος ΛάνθιμοςΌσκαρΌσκαρ 2019The favourite