Σινεμά|10.03.2024 23:00

Οσκαρ 2024: Εφτασε η μεγάλη στιγμή του Χόλιγουντ - Οσα πρέπει να ξέρετε για την τελετή και τα βραβεία

Newsroom

Εφτασε η στιγμή για το μεγαλύτερο και πιο λατρεμένο κινηματογραφικό ξενύχτι της χρονιάς. Η 96η τελετή απονομής των βραβείων Οσκαρ έχει φέτος ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον, λόγω της σαρωτικής παρουσίας της ταινίας «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου,  με έντεκα υποψηφιότητες.

Από νωρίς το βράδυ, οι μεγαλύτεροι αστέρες της κινηματογραφικής βιομηχανίας θ' αρχίσουν να παρελαύνουν στο πιο λαμπερό κόκκινο χαλί του Χόλιγουντ. Η τελετή απονομής πρόκειται να ξεκινήσει φέτος στη 1:00 τα ξημερώματα και θα ολοκληρωθεί περίπου στις 4:00 το πρωί της Δευτέρας, με την ανακοίνωση στη σκηνή του Dolby Theatre των μεγάλων βραβείων Α' Γυναικείου Ρόλου, Α' Ανδρικού Ρόλου, Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Ταινίας.

Στην Ελλάδα η μετάδοση της λαμπερής τελετής θα γίνει από την Cosmote TV με ελληνικό σχολιασμό από τους Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο και Ιωσηφίνα Γριβέα. Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη οι θαμώνες του κινηματογράφου «Ολύμπιον», θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σε ζωντανή μετάδοση την τελετή απονομής, στο πλαίσιο του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Η είσοδος στην εκδήλωση θα γίνεται με μηδενικό εισιτήριο που θα εκδίδεται από τα ταμεία του Φεστιβάλ.

Η προετοιμασία του Τζίμι Κίμελ

Οικοδεσπότης της βραδιάς θα είναι ο Τζίμι Κίμελ, ο οποίος αναλαμβάνει για τέταρτη φορά τον συγκεκριμένο ρόλο. Η προετοιμασία του ξεκινάει μερικούς μήνες νωρίτερα: «Ξεκινάμε πραγματικά σοβαρά όταν ανακοινωθεί, γιατί μέχρι τότε δεν μπορούμε ν' αποκαλύψουμε σε κανέναν ότι θα γίνει, οπότε και αρχίζω να σκέφτομαι πράγματα. Κρατάω μικρές σημειώσεις για τα βραβεία όλη την ώρα. Ξέρετε, αν σκεφτώ κάτι, το βάζω σε ένα μικρό φάκελο στον υπολογιστή μου και επιστρέφω σε αυτό όταν το χρειάζομαι. Αλλά όσον αφορά το να γράφουμε συγκεκριμένα αστεία και να βρίσκουμε ιδέες για την παράσταση, νομίζω ότι αρχίζουμε την προετοιμασία από την ημέρα που το ανακοινώνουμε στον Τύπο (σ.σ. στα μέσα Νοεμβρίου)» ανέφερε ο ίδιος στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Deadline.

Ο μονόλογός του παραμένει επτασφράγιστο μυστικό μέχρι το σόου. «Δεν εμπιστεύομαι μια ομάδα αγνώστων, και επίσης δεν είμαι σίγουρος ότι βοηθάει πραγματικά αν θα πήγαινα σε ένα κλαμπ και δοκίμαζα τα αστεία μου μπροστά σε ένα κοινό, γιατί δεν νομίζω ότι θα λάμβανα την ίδια ανταπόκριση που θα είχα από τους ανθρώπους στους οποίους αναφέρονται τα αστεία. Αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να δοκιμάσω τα αστεία σε άτομα που έχουν πάει στα Όσκαρ, που καταλαβαίνουν τη δυναμική εκεί και επίσης που θα είναι ειλικρινείς μαζί μου και θα πουν, «Ναι, μου αρέσει αυτό περισσότερο από αυτό, και ίσως να του λείπει αυτό» τόνισε.

Οι παρουσιαστές της βραδιάς

Τους «χρυσούς» φακέλους των νικητών θ' ανοίξουν ηθοποιοί, όπως οι Έμιλι Μπλαντ, Σίνθια Ερίβο, Αμέρικα Φερέρα, Σάλι Φιλντ, Ράιαν Γκόσλινγκ, Αριάνα Γκράντε, Μπεν Κίνγκσλεϊ, Μελίσα ΜακΚάρθι, Ίσα Ρέι, Τιμ Ρόμπινς, Στίβεν Σπίλμπεργκ, Μέρι Στινμπέργκερν, Άνια Τέιλορ-Τζόι, Σαρλίζ Θέρον, Κριστόφ Βαλτζ και Φόρεστ Γουίτακερ. 

Ωστόσο, αυτοί οι δεκαέξι δεν θα είναι μόνοι τους. Στη σκηνή θ' ανέβουν και σταρ που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συνδέονται με τα βραβεία από τις προηγούμενες χρονιές, όπως είναι η Μισέλ Φάιφερ και o Αλ Πατσίνο, η Μισέλ Γέο και η Τζέιμι Λι Κέρτις, ο Μπρένταν Φρέιζερ και ο Κε Χιου Κουάν, αλλά και οι Μαχαρσάλα Αλί, Νίκολας Κέιτζ, Τζέσικα Λανγκ, Μάθιου ΜακΚόναχι, Λουπίτα Νιόνγκ’ο, Σαμ Ρόκγουελ, Ζεντάγια, Μπαντ Μπάνι, Κρις Χέμσγουορθ, Ντουέιν Τζόνσον, Μάικλ Κίτον, Ρετζίνα Κινγκ, Τζένιφερ Λόρενς, Κέιτ ΜακΚίνον, Ρίτα Μορένο, Τζον Μαλέινι, Κάθριν Ο’ Χάρα, Οκτάβια Σπένσερ και Ράμι Γιούσεφ.

Οι καλλιτέχνες που θα τραγουδήσουν στην τελετή

Στη φετινή διοργάνωση και οι πέντε υποψηφιότητες για το Όσκαρ του καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού θ' ανέβουν στη σκηνή. Η Billie Eilish και ο Finneas θα παρουσιάσουν το «What Was I Made For?» από την Barbie, το οποίο προβλέπεται ν' αποσπάσει το βραβείο. Αυτή θα είναι η τρίτη φορά μέσα σε πέντε χρόνια που το δίδυμο θα βρεθεί στα φώτα της δημοσιότητας των Όσκαρ. Στο παρελθόν, ερμήνευσαν το «Yesterday» ως το τραγούδι του «In Memoriam» το 2020, καθώς και το υποψήφιο «No Time to Die» το 2022, το οποίο ήταν επίσης υποψήφιο για βραβείο.

Η Becky G θα ερμηνεύσει το «The Fire Inside» από το Flamin' Hot. Παρότι είχε πάρει μέρος στην ερμηνεία του «We Don't Talk About Bruno» από το Encanto πριν από δύο χρόνια, ακόμα και χωρίς υποψηφιότητα, αυτή θα είναι η πρώτη της σόλο εμφάνιση στη σκηνή των βραβείων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Becky G δεν θα συνοδεύεται από τη δημιουργό του τραγουδιού, Diane Warren, η οποία έχει βρεθεί ξανά κατά το παρελθόν σε δύο άλλες υποψηφιότητες. Συγκεκριμένα στο «Io si (Seen)» από το The Life Ahead με τη Laura Pausini, και στο «Applause» από το Tell It Like a Woman με τη Sofia Carson.

Ο Mark Ronson θα τραγουδήσει μαζί με τον Ryan Gosling το «I'm Just Ken» από την Barbie, ένα τραγούδι που συνέγραψε με τον Andrew Wyatt. Θυμίζουμε ότι ο Ronson και ο Wyatt κέρδισαν πριν από πέντε χρόνια το βραβείο για το «Shallow» από το A Star Is Born, που ερμήνευσαν οι πρωταγωνιστές της ταινίας, Bradley Cooper και Lady Gaga. Επίσης, ο Jon Batiste θα ερμηνεύσει το «It Never Went Away» από το βιογραφικό ντοκιμαντέρ American Symphony, ένα τραγούδι που συνέγραψε μαζί με τον Dan Wilson. Τέλος, ο Scott George και οι Osage Singers θα ανεβούν στη σκηνή για να ερμηνεύσουν το «Wahzhazhe (A Song For My People)» από το Killers of the Flower Moon, ένα τραγούδι που ο ίδιος ο George έγραψε. 

Οι αριθμοί πίσω από τη λάμψη των Οσκαρ

Το πολυπόθητο αγαλματίδιο είναι φτιαγμένο από χρυσάφι 24 καρατίων και το κόστος του ανέρχεται σε τουλάχιστον 629 δολάρια. Ζυγίζει σχεδόν 4 κιλά και το ύψος του είναι περίπου 35 εκ. Το κόστος μπορεί να φαίνεται μεγάλο, όμως δεν είναι τίποτα μπροστά σε εκείνο για το κόκκινο χαλί – 27.700 δολάρια περίπου και για την τοποθέτησή του απαιτούνται περισσότερες από 600 ώρες, ενώ χρησιμοποιήθηκαν φέτος 18 εργαζόμενοι. Σύμφωνα με το WalletHub, υπάρχουν πολλοί άλλοι αριθμοί που αξίζει να λάβουμε υπόψη:

  • 125 χιλιάδες δολάρια: Η αξία της τσάντας με τα δώρα των Οσκαρ
  • 56,9 εκατ. δολάρια: Το συνολικό κόστος της τελετής των Οσκαρ
  • 1,85 εκατ. δολάρια: Το κόστος μιας διαφήμισης 30 δευτερολέπτων
  • $120M+: Τα διαφημιστικά έσοδα που θα λάβει το ABC
  • $170M: Η οικονομική ώθηση που λαμβάνει το Λος Άντζελες
  • 200+: Ο αριθμός των χωρών, όπου θα μεταδοθούν τηλεοπτικά τα Όσκαρ

Ο αριθμός των φετινών υποψηφιοτήτων από κάθε στούντιο

  • 2: Paramount, The New Yorker, MIYU και MTV Documentary Films
  • 5: Focus Features, Orion/Amazon MGM Studios και Walt Disney Pictures
  • 7: Neon και A24
  • 9: Warner Bros.
  • 13: Universal, Searchlight Pictures και Apple Original Films
  • 18: Netflix

Τα φαβορί

Οπενχάιμερ Vs Poor Things

Τέσσερις είναι οι ταινίες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προγνωστικών και των στοιχημάτων τις τελευταίες μέρες: το «Οπενχάιμερ» (13 υποψηφιότητες) του Κρίστοφερ Νόλαν, που ανατέμνει μία σκοτεινή ιστορική περίοδο, σκιαγραφώντας την άνοδο και την πτώση του «πατέρα» της ατομικής βόμβας Ρόμπερτ Οπενχάιμερ. Το «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου (11 υποψηφιότητες), που αντιστρέφει το μύθο του Φρανκενστάιν και καταθέτει ένα καυστικό δοκίμιο για την ελευθερία και τη χαρά του σεξ, τις ταξικές ανισότητες, την ατομική και κοινωνική αυτοδιάθεση, την επιθυμία και την αγάπη. Οι «Δολοφόνοι του ανθισμένου φεγγαριού» (10 υποψηφιότητες) του Μάρτιν Σκορσέζε, που ξεδιπλώνει την άγνωστη ιστορία της στυγνής εκμετάλλευσης των αυτοχθόνων Όσεϊτζ στη μεταπολεμική Αμερική, μέσα από έναν επώδυνο απολογισμό της αιματοβαμμένης αμερικανικής ταυτότητας. Και το εισπρακτικό φαινόμενο «Barbie» (8 υποψηφιότητες) της Γκρέτα Γκέργουιγκ, μια απολαυστική κωμωδία που μετατρέπει ένα σύμβολο της ποπ κουλτούρας σε όχημα για έναν δηκτικό σχολιασμό απέναντι στα πατριαρχικά στερεότυπα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των περισσότερων μεγάλων κινηματογραφικών μέσων (Variety, Screen International, Hollywood Reporter, Deadline και Indiewire) τα περισσότερα χρυσά αγαλματίδια θα κερδίσει η ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν. Έχοντας τιμηθεί ήδη με βραβεία απ' όλες σχεδόν τις επαγγελματικές ενώσεις (ηθοποιών, σκηνοθετών, παραγωγών κ.α.), καθώς και στις Χρυσές Σφαίρες και στα BAFTA, η βιογραφία του ανθρώπου που σχεδίασε την πρώτη ατομική βόμβα αναμένεται να θριαμβεύσει στη φετινή τελετή.

Εμμα Στόουν Vs Λίλι Γκλάντστοουν

Η κατηγορία που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή είναι του πρώτου γυναικείου ρόλου, αφού κοντά στο νήμα βρίσκονται η Λίλι Γκλάντστοουν για την ταινία «Οι δολοφόνοι του ανθισμένου φεγγαριού» και η Εμμα Στόουν για το «Poor Things». Και οι δύο έχουν κερδίσει τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης γυναικείας ερμηνείας, η μία στην κατηγορία κωμωδίας ή μιούζικαλ και η άλλη στην κατηγορία δραματικής ταινίας. Η Στόουν έχει κερδίσει το BAFTA, η Γκλάντστοουν ωστόσο κερδίζοντας το βραβείο της Ένωσης Αμερικανών Ηθοποιών (SAG)- τα μέλη της οποίας ψηφίζουν και για τα Οσκαρ, αυξάνει τις πιθανότητες ν' αναδειχθεί νικήτρια.

Κίλιαν Μέρφι Vs Πολ Τζιαμάτι

Ανάλογο ντέρμπι αναμένεται και στην κατηγορία του πρώτου ανδρικού ρόλου ανάμεσα στον Κίλιαν Μέρφι του «Οπενχάιμερ», ο οποίος θεωρείται φαβορί και τον Πολ Τζιαμάτι, ο οποίος βρίσκεται λίγα βήματα πίσω του, μολονότι η συγκινητική ερμηνεία του στην ταινία του Αλεξάντερ Πέιν «Τα παιδιά του Χειμώνα» θεωρείται από πολλούς η καλύτερη της χρονιάς.

Ποια Οσκαρ θα πάρει ο Γιώργος Λάνθιμος;

Στις μεγάλες κατηγορίες καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας, αδιαφιλονίκητο φαβορί είναι ο Κρίστοφερ Νόλαν, ο οποίος έχει σαρώσει σχεδόν όλα τα μέχρι τώρα βραβεία. Η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, η οποία έχει πάρει ενθουσιώδεις κριτικές και έχει υμνηθεί για την πρωτοποριακή κινηματογραφική της γλώσσα και για το διαχρονικό θέμα της γυναικείας χειραφέτησης, ενδέχεται να πάρει λίγα βραβεία, όπως εξάλλου έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν με ανάλογες ταινίες που ξεπερνούν την εποχή τους. Ωστόσο, ισχυρή πιθανότητα έχει να επικρατήσει στα βραβεία, ενδυματολογίας, σκηνογραφίας και μακιγιάζ. Ο μοντέρ της ταινίας Γιώργος Μαυροψαρίδης μπορεί να κάνει την έκπληξη και να κερδίσει το ανάλογο βραβείο για την εξαιρετική δουλειά του, τα φαβορί στην κατηγορία όμως θεωρούνται ο Τζένιφερ Λέιμ του «Οπενχάιμερ» και η βετεράνος και μόνιμη μοντέζ του Μάρτιν Σκορσέζε, Θέλμα Σουνμέικερ.

Σχεδόν σίγουρα είναι τα βραβεία των δεύτερων ρόλων. Η Ντα' Βιν Τζόι Ράντολφ για τα «Παιδιά του Χειμώνα» και ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ για το «Οπενχάιμερ» αναμένονται να είναι οι φετινοί νικητές. Στην κατηγορία της Διεθνούς Ταινίας, προβάδισμα έχει το συγκλονιστικό δράμα του Βρετανού Τζόναθαν Γκλέιζερ, «Ζώνη Ενδιαφέροντος» που περιγράφει την καθημερινότητα της οικογένειας του διοικητή του Άουσβιτς Ρούντολφ Ες ανατέμνοντας τη φρίκη του ναζισμού. Ισχυρή όμως, είναι και η υποψηφιότητα της «Κοινωνίας του Χιονιού» του Ισπανού Χουάν Αντόνιο Μπαγιόνα η οποία αφηγείται μια από τις πιο ακραίες ιστορίες επιβίωσης. Βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Πάμπλο Βιέρσι (2008) και αναβιώνει την αεροπορική τραγωδία της ουρουγουανικής πτήσης τσάρτερ 571 στις χιονισμένες κορυφές των Άνδεων το 1972. Οι δεκαέξι επιζήσαντες του ατυχήματος έμειναν επί εβδομήντα δύο μέρες στα χιόνια και για να επιβιώσουν κατέφυγαν στον κανιβαλισμό.

Καλύτερη ταινία

  • American Fiction
  • Anatomy of the Fall
  • Barbie
  • The Holdovers
  • Killers of the Flower Moon
  • Maestro
  • Oppenheimer
  • Past Lives
  • Poor Things
  • The zone of interest

Σκηνοθεσία

  • Ζιστίν Τριέ, Ανατομία μιας Πτώσης
  • Μάρτιν Σκορσέζε, Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού
  • Κρίστοφερ Νόλαν, Οπενχάιμερ
  • Γιώργος Λάνθιμος, Poor Things
  • Τζόναθαν Γκλέιζερ, Ζώνη Ενδιαφέροντος

Α' Ανδρικός ρόλος

  • Μπράντλεϊ Κούπερ, Maestro
  • Κόλμαν Ντομίνγκο, Rustin
  • Πολ Τζιαμάτι, Τα Παιδιά του Χειμώνα
  • Κίλιαν Μέρφι, Οπενχάιμερ
  • Τζέφρι Ράιτ, American Fiction

Α' Γυναικείος Ρόλος

  • Ανέτ Μπένινγκ, Nyad
  • Λίλι Γκλάντστοουν, Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού
  • Σάντρα Ούλερ, Ανατομία μιας Πτώσης
  • Κάρεϊ Μάλιγκαν, Maestro
  • Έμα Στόουν, Poor Things

Β' Ανδρικός ρόλος

  • Στέρλινγκ Κ. Μπράουν, American Fiction
  • Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού
  • Ρόμπερτ Ντάουνι Τζ., Οπενχάιμερ
  • Ράιαν Γκόσλινγκ, Barbie
  • Μαρκ Ράφαλο, Poor Things

Β' Γυναικείος ρόλος

  • Έμιλι Μπλαντ, Οπενχάιμερ
  • Ντανιέλ Μπρουκς, The Color Purple
  • Αμέρικα Φερέρα, Barbie
  • Τζόντι Φόστερ, Nyad
  • Ντε’Βάιν Τζόι Ράντολφ, Τα Παιδιά του Χειμώνα

Πρωτότυπο σενάριο

  • Ανατομία μιας Πτώσης
  • Τα Παιδιά του Χειμώνα
  • Maestro
  • May December
  • Περασμένες Ζωές

Διασκευασμένο σενάριο

  • American Fiction
  • Barbie
  • Οπενχάιμερ
  • Poor Things
  • Ζώνη Ενδιαφέροντος

Διεθνής ταινία

  • Io Capitano (Italy)
  • Perfect Days (Japan)
  • Στο Γραφείο των Καθηγητών (Germany)
  • Η Κοινωνία του Χιονιού (Spain)
  • Ζώνη Ενδιαφέροντος (UK)

Ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους

  • Το Αγόρι και ο Ερωδιός
  • Στο Στοιχείο τους
  • Nimona
  • Robot Dreams
  • Spider-Man: Ακροβατώντας στο Αραχνο-Σύμπαν

Πρωτότυπη μουσική

  • American Fiction
  • Ο Ιντιάνα Τζόουνς και ο Δίσκος του Πεπρωμένου
  • Οπενχάιμερ
  • Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού
  • Poor Things

Πρωτότυπο τραγούδι

  • The Fire Inside (Flamin’ Hot)
  • I’m Just Ken (Barbie)
  • It Never Went Away (American Symphony)
  • Wahzhazhe (A Song For My People) (Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού)
  • What Was I Made For (Barbie)

Ήχος

  • Ο Δημιουργός
  • Maestro
  • Επικίνδυνη Αποστολή: Θανάσιμη Εκδίκηση
  • Οπενχάιμερ
  • Ζώνη Ενδιαφέροντος

Φωτογραφία

  • El Conde
  • Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού
  • Maestro
  • Οπενχάιμερ
  • Poor Things

Μακιγιάζ και κομμώσεις

  • Golda
  • Maestro
  • Οπενχάιμερ
  • Poor Things
  • Η Κοινωνία του Χιονιού

Κοστούμια

  • Barbie
  • Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού
  • Ναπολέων
  • Οπενχάιμερ
  • Poor Things

Μοντάζ

  • Ανατομία μιας Πτώσης
  • Τα Παιδιά του Χειμώνα
  • Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού
  • Οπενχάιμερ
  • Poor Things

Σκηνογραφία

  • Barbie
  • Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού
  • Ναπολέων
  • Οπενχάιμερ
  • Poor Things

Οπτικά Εφέ

  • Ο Δημιουργός
  • Godzilla Minus One
  • Οι Φύλακες του Γαλαξία Vol. 3
  • Επικίνδυνη Αποστολή: Θανάσιμη Εκδίκηση
  • Ναπολέων

Ντοκιμαντέρ

  • Bobi Wine: The People’s President
  • The Eternal Memory
  • Four Daughters
  • To Kill a Tiger
  • 20 Days in Mariupol

Ταινία Μικρού Μήκους

  • The After
  • Invincible
  • Knight of Fortune
  • Red, White and Blue
  • The Wonderful Story of Henry Sugar
βραβεία ΟσκαρCosmoteTVΦεστιβάλ Ντοκιμαντέρ ΘεσσαλονίκηςPoor ThingsΟσκαρ 2024Τελετή ΟσκαρΈμμα Στόουνειδήσεις τώραΟπενχάιμερΓιώργος Λάνθιμος