Σινεμά|23.06.2019 16:16

Θερινά κινηματογραφικά φεστιβάλ: Σινεμά με θέα τα αστέρια

Άντα Δαλιάκα

Προτιμάτε στεριά ή θάλασσα; Γαλλική νουβέλ βαγκ και Ανιές Βαρντά με ελληνικό χρώμα ή βρετανική πρωτοπορία και «Επικίνδυνες σχέσεις» αλά Στίβεν Φρίαρς; Μήπως Σταύρο Τσιώλη σε μια υπαίθρια πλατεία χωριού ή ταράτσα Μεγάρου Μουσικής με θέα τον Θερμαϊκό; Από το «θερινός κινηματογράφος και πόλη» στο «διακοπές και πολιτιστική γνώση», πολλά μότο και χαρακτηρισμοί μπορούν να συνθέσουν το μωσαϊκό φιλμικών προβολών κάτω από τα αστέρια που συναντάμε σε εντυπωσιακό εύρος φέτος σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Είτε είστε της πρωτεύουσας είτε της επαρχίας, είτε του βουνού είτε της θάλασσας, τα θερινά φεστιβάλ έχουν προτάσεις για όλους, αποκτώντας διάσταση όχι μόνο πολιτισμική αλλά και οικονομική στην καρδιά της τουριστικής σεζόν για τον κάθε δήμο που τα φιλοξενεί.

Επιχειρώντας να περιηγηθούμε στα φετινά κινηματογραφικά φεστιβάλ, μετράμε τουλάχιστον 10 διοργανώσεις με εφαλτήριο την Αθήνα και παρακλάδια ανά τον ελληνικό χάρτη, που ρυθμίζουν προβολείς και έχουν έτοιμο πρόγραμμα για το καλοκαίρι. Από τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά που μπαίνουν δυναμικά στον κινηματογραφικό άξονα είναι η Κίμωλος καθώς έχει πια δικό της διεθνές φεστιβάλ και Χρυσό Δέντρο ως διαγωνιστικό έπαθλο, ενώ το ακριτικό Καστελόριζο συνεχίζει δυναμικά επενδύοντας στην προβολή ελληνικών και διεθνών ντοκιμαντέρ.

Αθήνα 

Στο κλεινόν άστυ, η Αθήνα πρωτοπορεί διαθέτοντας πολλές εναλλακτικές προβολές χάρη στο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας (Athens Open Air Film Festival), που σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), άνοιξε φέτος αυλαία για ένατη χρονιά στη Ρωμαϊκή Αγορά, πρόβαλλε τον «Δεσμώτη του ιλίγγου» στο Μικρό Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και συνεχίζει δυναμικά μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Ανάμεσα στις πολλές επιλογές που προσφέρει το φετινό πρόγραμμα είναι και η προβολή κλασικών βρετανικών «διαμαντιών», στα πλαίσια της εορταστικής επετείου των 80 χρόνων του British Council στην Αθήνα. Μια βόλτα από το Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας στην Πεντέλη το ερχόμενο Σάββατο 29 Ιουνίου θα μας δώσει μια γεύση από «Επικίνδυνες σχέσεις» και Στίβεν Φρίαρς της δεκαετίας του ’80.

Athens Open Air Film Festival/ Φωτογραφία: Ιωάννης Στεφανίδης

Ταυτόχρονα , από τις 11 Ιουνίου έως και τις 4 Σεπτεμβρίου, το Θερινό Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου επιστρέφει για τρίτη χρονιά στους κήπους της Γαλλικής Σχολής Αθηνών (Διδότου 6) για τέσσερις προβολές με δωρεάν είσοδο για το κοινό ενώ η Ταινιοθήκη της Ελλάδoς συνεχίζει τη συνεργασία της με το Φεστιβάλ Αθηνών και δίνει καλοκαιρινή γεύση στην κινηματογραφοφιλία με το αφιέρωμα «Κινηματογράφος και πόλη - Η εποχή του βωβού» το οποίο θα διεξαχθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στον θερινό κινηματογράφο Λαΐς και θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο λόγω εκλογών.

Θεσσαλονίκη 

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Θεσσαλονίκη έχει καθιερώσει το δροσερό σινεμά στην οροφή του κτιρίου Μ2 του Μεγάρου Μουσικής όπου το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παρέχει για πέμπτη συνεχή χρονιά τη δυνατότητα στους θεατές να ανακαλύψουν 20 ταινίες πρόσφατης παραγωγής. Το «Σινεμά με θέα» πραγματοποιεί προβολές σε επιλεγμένες ημέρες μέσα στην εβδομάδα μέχρι και τις 19 Σεπτεμβρίου με ένα διάλειμμα από τις 18 Ιουλίου έως τις 26 Αυγούστου, και διαθέτει λίγο από όλα: και βιογραφικών διαθέσεων Ρούπερτ Έβερετ που ξεψαχνίζει τον Όσκαρ Ουάιλντ στο «Ευτυχισμένος Όσκαρ» αλλά και ισπανικό… Ασγκάρ Φαραντί («Το ξέρουν όλοι»).

Κίμωλος

Αν αφήσουμε τις πόλεις για τη θάλασσα και τα νησιά, πρώτος σταθμός είναι η Κίμωλος: το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κιμώλου θα πραγματοποιηθεί από τις 25 Ιουνίου ως την 1η Ιουλίου με διεθνείς και Έλληνες προσκεκλημένους. Οι προβολές θα πραγματοποιούνται σε διάφορα σημεία του νησιού. Ανάμεσα σε άλλα, οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ περιλαμβάνουν εργαστήρια με θέμα το ανεξάρτητο σινεμά, καθώς και περιήγηση των καλεσμένων σε αξιοθέατα του νησιού το οποίο καλείται «να ενώσει τον πολιτισμό με την ψυχαγωγία και ταυτόχρονα με τη γαστρονομία» Η αυλαία ανοίγει την ερχόμενη Τρίτη με την προβολή του αργεντίνικου «Animal» ενώ στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα συμμετέχουν οκτώ ταινίες μυθοπλασίας από όλο τον κόσμο, παραγωγής 2018, που προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Την ευθύνη του προγράμματος έχει ο σκηνοθέτης Manuel de Coco, κατά κόσμον Μανώλης Κοκορομύτης («Unknown Land»).

Είτε είστε της πρωτεύουσας είτε της επαρχίας, είτε του βουνού είτε της θάλασσας, τα θερινά φεστιβάλ έχουν προτάσεις για όλους, αποκτώντας διάσταση όχι μόνο πολιτισμική αλλά και οικονομική στην καρδιά της τουριστικής σεζόν για τον κάθε δήμο που τα φιλοξενεί. 

Ρόδος και Νίσυρος 

Παράλληλα, για τους επαγγελματίες του χώρου, το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (ΜΙΚ) διοργανώνει για μια ακόμα φορά το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάπτυξης σεναρίων και κινηματογραφικών σχεδίων στην Νίσυρο και την Ρόδο. Το MFI Script 2 Film Workshops 2019 αποτελείται από έναν πρώτο κύκλο εργαστηρίων στη Νίσυρο (24/6-6/7) και υποδέχεται την βραβευμένη Αμερικανίδα παραγωγό ντοκιμαντέρ Τζοσλίν Μπαρνς για ένα μάστερκλας στις 30 Ιουνίου.

Πάρος και Πάτμος

Ακόμη, τo 9o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου επιστρέφει τον Ιούλιο, με αφετηρία την Πάρο (9-14/7), και λίγες μέρες αργότερα ταξιδεύει στην Πάτμο (16-21/7), αναδεικνύοντας έτσι το Αιγαίο ως διεθνή κινηματογραφικό προορισμό. Το φεστιβάλ έχει περιβαλλοντικό αλλά και γαστρονομικό χαρακτήρα και πρόγραμμα καλώντας σε σύμπραξη διεθνείς σεφ, μαγείρους από τα νησιά και τοπικούς παραγωγούς.

Σύρος 

Την ίδια περίπου περίοδο το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF) έχει να προτείνει σύγχρονο πειραματικό σινεμά και…Ανιές Βαρντά. Το φεστιβάλ ανοίγει στην Ερμούπολη στις 16 Ιουλίου με την εμβληματική «Nausicaa» της Βαρντά ως φόρος τιμής στην ελληνικής καταγωγής δημιουργό που γύρισε αυτή τη μία και μοναδική ταινία στην Ελλάδα, την πιο πολιτική και αυτοβιογραφική της (έστω και σε ανολοκλήρωτη μορφή), σκιαγραφώντας τη Χούντα. Στη συνέχεια, στα σκαλιά της πλατείας Μιαούλη, θα πραγματοποιηθεί μια πρωτότυπη σύμπραξη σινεμά και μουσικής με την προβολή του κλασικού βωβού αριστουργήματος «Βαμπίρ» του Καρλ Θίοντορ Ντράγιερ υπό τις μουσικές της Ela Orleans, μία διπλή ξεχωριστή έναρξη για την σινεφίλ Ερμούπολη. Το φεστιβάλ εκτείνεται σε όλο το νησί, με προβολές τόσο στους κινηματογράφους Παλλάς όσο και στο Ναυπηγείο Ταρσανάς αλλά και το αυτοσχέδιο Ντράιβ Ιν στην Ντελαγράτσια.

Καστελόριζο 

Από την καρδιά του Αιγαίου στο ακριτικό Καστελόριζο, το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα», που θα πραγματοποιηθεί από τις 25 Αυγούστου ως τη 1 Σεπτεμβρίου 2019, περιλαμβάνει για ακόμη μια χρονιά στο διαγωνιστικό του πρόγραμμα μια επιλογή από ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ . Οι ταινίες, ιστορικής και κοινωνικοπολιτικής θεματολογίας, θα διαγωνιστούν για το βραβείο Καλύτερου Ιστορικού Ντοκιμαντέρ, Καλύτερου Κοινωνικού Ντοκιμαντέρ και για το Ειδικό Βραβείο Μεσογειακής Φιλίας (με την υποστήριξη του ΕΚΟΜΕ).

Χαλκιδική 

Αφήνοντας τη θάλασσα για το βουνό, έχουμε την πρόταση του «5ου Parthenώn Film Festival - Σινεμά στο χωριό» που φέτος επιστρέφει στην πέτρινη πλατεία του παραδοσιακού οικισμού Παρθενώνα στη Χαλκιδική, μόλις 5 χλμ. από το Νέο Μαρμαρά, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και διάθεση «made in Greece». Η αυλαία ανοίγει στις 12 Ιουλίου με την σουρεαλιστική κωμωδία δρόμου «Ας Περιμένουν οι Γυναίκες» του Σταύρου Τσιώλη, που ένα μέρος των γυρισμάτων της πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του Νέου Μαρμαρά και το πρόγραμμα συνεχίζεται με τα «Φτηνά Τσιγάρα» του Ρένου Χαραλαμπίδη, την κωμωδία  «Το Κλάμα Βγήκε απ’ τον Παράδεισο» των Ρέππα- Παπαθανασίου, τα μικρού μήκους φιλμ «7 Ώρες» του Λυκείου Νέου Μαρμαρά και «Χαμομήλι» του Νεριτάν Ζιντζιρία και ολοκληρώνεται με τις «Ήσυχες Μέρες του Αυγούστου» του Παντελή Βούλγαρη. Σημαντική σημείωση: το φεστιβάλ πραγματοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος όπως και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου.

Ζαγοροχώρια 

Φέτος, όμως, επιστρέφει και το «Zagoriwood» στο χωριό Κάτω Πεδινά στα Ζαγοροχώρια. Τα εργαστήρια κινηματογράφου από καταξιωμένους επαγγελματίες συμπληρώνουν 30 προβολές που καλύπτουν όλο το φάσμα της οπτικοακουστικής έκφρασης και απευθύνονται σε όσους παρακολουθούν το πρόγραμμα από τις 9 ως τις 21 Ιουλίου αλλά και σε κινηματογραφόφιλους επισκέπτες, βοσκούς, μελισσοκόμους και αγρότες, τους μόνιμους κατοίκους των γύρω χωριών, φοιτητές και νέους από την κοντινή πόλη των Ιωαννίνων. Η διοργάνωση πραγματοποιείται από την Πολιτιστική Εταιρεία Ζαγορίου, με την καλλιτεχνική διεύθυνση του σεναριογράφου Γιώργου Μακρή.

Εργαστήρια κινηματογραφίας Zagoriwood

Βωβούσα

Κινηματογραφικό εργαστήριο και μάλιστα με τίτλο «Φτιάχνοντας Ντοκιμαντέρ με προφορικές ιστορίες» έχει και το Φεστιβάλ της Βωβούσας, από τις 13 μέχρι και τις 20 Ιουλίου. Το κινηματογραφικό εργαστήριο του σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ υπόσχεται ομαδικό πνεύμα με φόντο ένα τοπίο που θα εμπνεύσει ιδέες, έναν τόπο γεμάτο ηπειρώτικες ιστορίες και ντόπια «υλικά», και «δώρο» τη δημιουργία μιας ομαδικής 15λεπτης ταινίας. Ό,τι δηλαδή μπορεί να κάνει τον κινηματογράφο μία αξέχαστη βιωματική εμπειρία σε ένα καλοκαίρι – απώτερος στόχος όλων των θερινών σινέ-φεστιβάλ.

Παντελής Βούλγαρηςθερινό σινεμάΣταύρος Τσιώλης