Σινεμά|03.09.2019 15:21

O Joker κατακτά το Φεστιβάλ Βενετίας - Αποθέωση για Χοακίν Φίνιξ

Άντα Δαλιάκα

Ένα 8λεπτο χειροκρότημα -αποθέωση το βράδυ του Σαββάτου, κριτικές που προσεγγίζουν στο Rotten Tomatoes (το μεγαλύτερο site αξιολόγησης ταινιών παγκοσμίως) τα 4 αστέρια με ένα σκορ κατά μέσο της τάξεως του  88% και ένας Χοακίν Φινίξ περιχαρής και χαλαρός στο κόκκινο χαλί του Λίντο, δίπλα στον σκηνοθέτη Τοντ Φίλιπς αλλά και το κορίτσι του, την ηθοποιό Ρούνεϊ Μάρα. Ο «Joker» που σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής παρουσίασαν στο Φεστιβάλ της Βενετίας, έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από το σύνολο της κινηματογραφικής κριτικής – ακόμα και αυτοί που διέκριναν ιδεολογική σύγχυση στο φιλμ, παραδέχονται την τελική υπεροχή του Φίνιξ πάνω στην ιστορία και το υλικό που καλείται να υπηρετήσει.

Η οσκαρική φιλολογία γύρω από την ερμηνεία του 45χρονου ηθοποιού που στην μέχρι σήμερα πορεία του διαθέτει τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ («The Master», «Walk the Line», «Gladiator») και κανένα χρυσό αγαλματίδιο κινούμενος επί χρόνια εντός Χόλιγουντ αλλά πάντα με τους δικούς του απαράβατους, ασυμβίβαστους όρους, έχει, κατόπιν όλων αυτών (συνυπολογίζοντας τη δυναμική της ταινίας πριν καν ξεκινήσει το φεστιβάλ) φουντώσει σε βαθμό…παράκρουσης.

«Σκοτεινό, ενοχλητικό, βίαιο και στενάχωρο, αφηγείται την ιστορία ενός ανθρώπου που έχει κακοποιηθεί και δεν αρχίζει να ζει παρά μόνον όταν έχει πεθάνει», είναι μία από τις πολλές και ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις της ταινίας για την οποία τονίζεται σε ουκ ολίγες αναλύσεις ότι μιξάρει το σύμπαν του Μάρτιν Σκορσέζε με αυτό των κόμικ! Μετά τον αρχετυπικό, τρομακτικό, τέλεια σατανικό Τζόκερ του Τζακ Νίκολσον στο «Batman» (1989) του Τιμ Μπάρτον και τον απόλυτα αναρχικό τρομοκράτη Τζόκερ του Χιθ Λέτζερ στον «Σκοτεινό ιππότη» (2008) του Κρίστοφερ Νόλαν για την ενσάρκωση του οποίου τιμήθηκε μετά θάνατον ο πρόωρα χαμένος ηθοποιός, ο Χοακίν Φίνιξ πλάθει έναν διαφορετικά επικίνδυνο γελωτοποιό.

Έναν άντρα παθιασμένο με την stand up κωμωδία αλλά τρομερά δυσλειτουργικό αφού πάσχει από τη νόσο του ασταμάτητου γέλιου. Έναν άνθρωπο με τραύματα, ταυτόχρονα αουτσάιντερ σε μια εχθρική κοινωνία…Κάπου σε αυτό το σημείο οι συγκρίσεις με την σκορσεζική φιλμογραφία φουντώνουν: από τον «Ταξιτζή» μέχρι το «Βασιλιάς για μια νύχτα» («King Of Comedy») στα οποία πρωταγωνίστησε ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, παρτενέρ τώρα του Φίνιξ στο «Joker», φαίνεται ότι ο Φίλιπς βγήκε από τα συνήθη μονοπάτια των μεταφορών κόμικς στο σινεμά ορίζοντας με άλλους όρους την «γέννηση» του μεγαλύτερου εχθρού του Μπάτμαν.

Εν αναμονή των βραβείων του 76ου Φεστιβάλ Βενετίας και με τη νέα κινηματογραφική σεζόν να «τρέχει» ήδη γρήγορα, περιμένουμε την πρεμιέρα της ταινίας στις ελληνικές αίθουσες στις 3 Οκτωβρίου για να διαπιστώσουμε αν όντως ο Χοακίν Φίνιξ γράφει ιστορία στη σινε- αλχημεία του νέου «Joker».

Ποιος είναι ο Τζόκερ;

Η πρωτότυπη ιστορία του "Τζόκερ" σε σκηνοθεσία του Τοντ Φίλιπς εξερευνά τον κόσμο του Άρθουρ Φλεκ. Ο Άρθουρ, τον οποίο ενσαρκώνει ο Χοακίν Φίνιξ, είναι ένας άνθρωπος που αντιμετωπίζει την σκληρότητα και την απόλυτη περιφρόνηση της κοινωνίας, ταυτόχρονα με την αδιαφορία ενός συστήματος που του επιτρέπει να περνά από την ευάλωτη πλευρά στην καταστροφική.

Ο Άρθουρ δουλεύει ως κλόουν το πρωί και ως stand up κωμικός τα βράδια. Πολύ γρήγορα συνειδητοποιεί ότι ο περίγελος είναι ο ίδιος και όχι αυτά που λέει ή κάνει. Το ανεξέλεγκτο γέλιο του που ξεσπά τις λάθος στιγμές, αποδεικνύει ότι αδυνατεί να συντονιστεί με το κοινό του. Κι όσο προσπαθεί να ελέγξει την κατάσταση τόσο περισσότερο γελοιοποιείται και αφήνει τον εαυτό του εκτεθειμένο, ακόμα και σε περιστατικά βίας.

Ο Άρθουρ, ο οποίος είναι αφιερωμένος στη φροντίδα της “εύθραυστης” μητέρας του, είναι σε διαρκή αναζήτηση της πατρικής αγάπης που δεν είχε ποτέ. Ψάχνει να την βρει είτε στον πλούσιο επιχειρηματία Τόμας Γουέιν, είτε στον παρουσιαστή της τηλεόρασης, Μιούρεϊ Φράνκλιν. Καθώς κινείται σε έναν υπαρξιακό φαύλο κύκλο, μεταξύ πραγματικότητας και τρέλας, αρκεί μια λανθασμένη επιλογή του, για να προκαλέσει μια αλυσιδωτή αντίδραση κλιμακούμενων και, τελικά, ολέθριων γεγονότων.

Joaquin PhoenixJokerΧοακίν Φίνιξφεστιβάλ Βενετίας