Πολιτισμός|09.11.2020 19:59

Καραΐνδρου, Πασχαλίδης και Lisa Taddeo: Δωρεάν online εκδηλώσεις για αυτή την εβδομάδα

Άγγελος Γεραιουδάκης

Διανύουμε αισίως την πρώτη εβδομάδα του δεύτερου lockdown και η καθημερινότητά μας για ακόμη μία φορά έχει αλλάξει ριζικά. Η πανδημία του κορονοϊού έχει δημιουργήσει μία νέα πραγματικότητα μέσα στην οποία καλούμαστε όλοι να λειτουργήσουμε. Τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μέσα στο σπίτι για να διασκεδάσουμε είναι συγκεκριμένα και πολλές φορές η ώρα δεν περνάει με τίποτα. Γι' αυτό, εμείς συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε ορισμένες από τις πιο αξιόλογες δωρεάν online εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν αυτή την εβδομάδα, ώστε να περάσετε τον χρόνο σας μέσα στο σπίτι πιο δημιουργικά και εποικοδομητικά

Δευτέρα (9/11)

Η Ελένη Καραΐνδρου παρουσιάζει τα κινηματογραφικά της έργα σε μία συναυλία

Τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου στις 20.30, η σπουδαία συνθέτις Ελένη Καραΐνδρου θα παίξει στο πιάνο μια επιλογή από τις κορυφαίες συνθέσεις της για τον κινηματογράφο. Στην ανεπανάληπτη συναυλία της στο ΚΠΙΣΝ, θα προσφέρει ένα μελωδικό ταξίδι υψηλής συγκινησιακής φόρτισης συνενώνοντας κλασικά και παραδοσιακά στοιχεία με ευαισθησία και πάθος.

Η συνθέτις θα παρουσιάσει τα μουσικά θέματα από όλες τις συνεργασίες της με τον διεθνούς φήμης Έλληνα δημιουργό Θόδωρο Αγγελόπουλο. Μαζί του άλλωστε έχει γράψει μέρος της παγκόσμιας κινηματογραφικής ιστορίας, σχηματίζοντας ένα από τα κορυφαία δίδυμα της Έβδομης Τέχνης που έχει υμνηθεί όσο λίγα από τους κριτικούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Μέσα από τις οκτώ ταινίες της συνεργασίας τους από το 1984 ως το 2008 [(Ταξίδι στα Κύθηρα (1984), Ο μελισσοκόμος (1986), Τοπίο στην ομίχλη (1988), Το μετέωρο βήμα του πελαργού (1991), Το βλέμμα του Οδυσσέα (1995), Μια αιωνιότητα και μια μέρα (1998), Το λιβάδι που δακρύζει (2004), Η σκόνη του χρόνου (2008)] το υποβλητικό έργο των δύο δημιουργών σημάδεψε την τέχνη του κινηματογράφου με την καθολικότητα και την εσωτερική του δύναμη καθιστώντας το αιώνιο.

Στην πολυαναμενόμενη συναυλία θα ακουστούν ακόμη επιλογές από τις συνεργασίες της Καραΐνδρου με σκηνοθέτες, όπως οι Χριστόφορος Χριστοφής (Ρόζα, 1982), Τώνια Μαρκετάκη, (Η τιμή της αγάπης, 1983), Λευτέρης Ξανθόπουλος (Καλή πατρίδα, σύντροφε, 1985), Margarethe von Trotta (L’ Africana, 1990), Πηγή Δημητρακοπούλου (Το 10 του Μ. Καραγάτση, 2008) και η προτελευταία της συνεργασία με τον Ιρανό ηθοποιό και σκηνοθέτη Payman Maadi, Bomb, a love story (2018).

«Αφιέρωμα στο Ρεμπέτικο» σε live streaming

«Αφιέρωμα στο Ρεμπέτικο» με το μουσικό σχήμα της «Πριγκηπέσσας» που θα επιχειρήσει να κάνει ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στο προπολεμικό και το μεταπολεμικό ρεμπέτικο τραγούδι. Καταξιωμένοι μουσικοί θα παρουσιάσουν μια επιλογή από έργα του Τσιτσάνη, Καρβέλη, Μητσάκη, Παπαϊωάννου, ένα πρόγραμμα βαθιά επηρεασμένο από παραδοσιακούς δρόμους.

Το ρεπερτόριο περιλαμβάνει από πρώιμα ρεμπέτικα τραγούδια της δεκαετίας του ’30, συνθέσεις Σμυρνιών συνθετών, κλασικά ρεμπέτικα του ’40 και ’50 και φτάνει ως τα πρώτα λαϊκά τραγούδια της δεκαετίας του ’60. Τα τραγούδια παίζονται με σεβασμό στις πρώτες εκτελέσεις, αλλά και με μια φρέσκια διάθεση έτσι ώστε να είναι ζωντανά και λειτουργικά στην επικοινωνία τους με το κοινό.

Το μουσικό σχήμα «Πριγκηπέσσα» έχει συνεργαστεί σε ζωντανές εμφανίσεις με κορυφαίους ερμηνευτές όπως τους Ελ. Τσαλιγοπούλου, Γ. Νέγκα, Ζ. Παπαδοπούλου, Φ. Βελεσιώτου, Κ. Βέττα, Α. Καρακότα, Μ. Λιδάκη, Γ. Μαργαρίτη, Μ. Ασλανίδου, Π. Παπαδοπούλου καθώς και με τους κορυφαίους σολίστες του μπουζουκιού Κώστα Παπαδόπουλο, Μανώλη Πάππο, Γιώργο Δράμαλη και Νίκο Τατασόπουλο.

Η «Πριγκηπέσσα» σε πλήρη σύνθεση έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής του Ρέικιαβικ στην Ισλανδία σε αφιέρωμα στον Β. Τσιτσάνη, στο Βέλγιο, στο Λουξεμβούργο, στην Ρουμανία, στη Γερμανία στην Κύπρο και σε συναυλίες και μουσικές σκηνές ανά την Ελλάδα.

Τρίτη (10/11)

Παρουσίαση του βιβλίου «Τα ματς της ζωής μας» με Παπαδογιάννη και Πασχαλίδη

Το Public και η Key Books σας προσκαλούν, την Τρίτη 10/11 στις 19:00 σε μια διαδικτυακή και απρόσμενη συνάντηση μεταξύ του συγγραφέα Νίκου Παπαδογιάννη και του τραγουδοποιού Μιλτιάδη Πασχαλίδη! Ο συγγραφέας των βιβλίων «Τα ματς της ζωής μας» και «Ο Νίκος λείπει», Νίκος Παπαδογιάννης, θα μοιραστεί με το κοινό το top 10 των αγαπημένων του συναυλιών, ενώ ο τραγουδοποιός Μιλτιάδης Πασχαλίδης θα συζητήσει για δέκα αξέχαστα ματς που ο ίδιος έζησε. Μια απολαυστική συνάντηση ανάμεσα σε δύο μουσικόφιλους και λάτρεις του μπάσκετ. 

Μετά το ταξιδιάρικο και αγαπημένο «Ο Νίκος Λείπει», ο Νίκος Παπαδογιάννης επιστρέφει για να ξετυλίξει το γαϊτανάκι των μπασκετικών αναμνήσεων, από το ονειρεμένο Ευρωμπάσκετ του 1987 μέχρι το μεγάλο ραντεβού του μέλλοντός μας. Γκάλης, Γιαννάκης, Φασούλας, Χριστοδούλου, Σπανούλης, Διαμαντίδης, Παπαλουκάς, αλλά και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο περνούν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, σε ένα υπέροχο ταξίδι τριών και πλέον δεκαετιών, από την αφάνεια μέχρι την παγκόσμια κορυφογραμμή.

Η Εθνική ομάδα, αλλά και ο Άρης, ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ, ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός ενώνονται και γίνονται ένα, μέσα από θριάμβους, τρόπαια, θαύματα, αλλά και τραύματα: Φάληρο, Ζάγκρεμπ, Παρίσι, Ρώμη, Βελιγράδι, Σαϊτάμα, Βαρκελώνη, Κωνσταντινούπολη και αλλού. Τα «Ματς της ζωής μας», το δεύτερο βιβλίο του Νίκου Παπαδογιάννη, είναι αυτό ακριβώς που λέει ο τίτλος του. Θυμάται τους αγώνες και ξαναζεί τις νύχτες που μας ένωσαν μέσα από τον χτύπο και από το χτυποκάρδι μίας μπάλας.

Παρουσίαση των βιβλίων «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» και «1814-1821: Η προετοιμασία μιας επανάστασης»

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο, με αφορμή την κυκλοφορία δύο νέων ιστορικών βιβλίων, «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» του Ιάκωβου Δ. Μιχαηλίδη και «1814-1821: Η προετοιμασία μιας επανάστασης» του Στέφανου Καββαλιεράκη, διοργανώνουν την Τρίτη 10 Νοεμβρίου, στις 19:00, online παρουσίαση και συζήτηση με τους συγγραφείς, για τα βιβλία, τους πρωταγωνιστές και τα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης.

Athens Jewelry Week 2020

Το ετήσιο φεστιβάλ Athens Jewelry Week 2020, ένας χώρος συνάντησης και αλληλεπίδρασης μεταξύ καλλιτεχνών από τον χώρο του σύγχρονου κοσμήματος και κοινού, πραγματοποιείται για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, από τις 10 έως τις 15 Νοεμβρίου, αυτή τη φορά διαδικτυακά μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα της διοργάνωσης. Στόχος η παρουσίαση των τάσεων και της πλούσιας ποικιλίας του σύγχρονου κοσμήματος στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στο φετινό πρόγραμμα των online καλλιτεχνικών εκδηλώσεων περιλαμβάνονται ομαδικές και ατομικές εκθέσεις που παρουσιάζεται το έργο Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, performances, διαλέξεις και σεμινάρια. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί και τελετή απονομής βραβείων από διεθνείς οργανισμούς και Ινστιτούτα.

Τετάρτη (11/11)

Η Lisa Taddeo μιλά για το βιβλίο της «Τρεις γυναίκες»

Το Public και οι εκδόσεις Κλειδάριθμος μας προσκαλούν, την Τετάρτη 11/11 στις 20:00, σε μια διαδικτυακή παρουσίαση του νέου βιβλίου της Lisa Taddeo, «Τρεις γυναίκες». Μαζί της θα συνομιλήσει η Στέλλα Κάσδαγλη. Μια συναρπαστική αληθινή ιστορία για τη σεξουαλική ζωή τριών Αμερικανίδων, βασισμένη σε μια έρευνα σχεδόν δεκαετίας. Η δημοσιογράφος Lisa Taddeo έχει διασχίσει έξι φορές τη χώρα για να μιλήσει με συνηθισμένες γυναίκες από διαφορετικές περιοχές και κοινωνικές τάξεις.

Η χρήση του υαλουρονικού οξέος - Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ είναι μία μη-επεμβατική μέθοδος βελτίωσης σημείων του προσώπου και αντιμετώπισης των ρυτίδων (λαιμού, μετώπου, μεσόφρυου κ.α.), σημαδιών ακμής, την αύξηση του όγκου των χειλιών, τη βελτίωση του σχήματος του προσώπου κλπ. Οι θεραπείες με υαλουρονικό είναι εν γένει ανώδυνες και χωρίς παρενέργειες όταν εφαρμόζονται από εξειδικευμένο ιατρό και χρησιμοποιούνται τα σωστά σκευάσματα (πιστοποιημένα υλικά).

Υπάρχουν κάποια σημεία που θα πρέπει οι ενδιαφέρομενοι/ες να λάβουν υπόψη τους και να προσέξουν, καθώς κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός, ενώ τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν σε σχέση με την ηλικία, τον τύπο και την κατάσταση του δέρματος και άλλους παράγοντες που πρέπει να αξιολογηθούν. Το θέμα αυτό καθώς και οι συναφείς τεχνικές της μεσοθεραπείας και της βοτουλινικής τοξίνης (botox) αναλύονται σε αυτή τη σύντομη και περιεκτική ομιλία. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου στις 19:00 μέσω της πλατφόρμας zoom. Ομιλητής θα είναι ο δερματολόγος Δρ. Διονύσης Μπισκίνης.

Η Τελευταία Μαγνητοταινία του Κραππ: Ραδιοπτικό θεατρικό έργο από τους Ginger Creepers

Οι «Ginger Creepers Theater Band» (Χρ. Καπενής – Γρ. Χατζάκης) έχοντας δημιουργήσει το «Radioptical Theater» σε συνεργασία με την πλατφόρμα aejaa, παρουσιάζουν το εμβληματικό έργο του Σάμιουελ Μπέκετ «Η Τελευταία Μαγνητοταινία του Κραππ». Κάπου στο μέλλον, στο καταφύγιό του, ένας γέρος, ο Κραππ, ακούει παλιές ταινίες που έχει ηχογραφήσει στα νεότερα χρόνια του και συνδιαλέγεται μαζί τους. Αυτή η απλή όσο και ευφυής ιδέα, γίνεται η αφορμή για μία από τις κορυφαίες πραγματείες πάνω στο χρόνο, τη μοναξιά και την ύπαρξη.

Το ραδιοπτικό θέατρο (Radioptical Theater) είναι μία καινοτόμα ιδέα που εμπνέεται από το ραδιοφωνικό θέατρο συνδυάζοντας ένα σύνθετο ηχητικό πλέγμα με παράλληλη οπτική αφήγηση και στοιχεία podcast. Ο ήχος με άλλα λόγια δίνει τη ροή του έργου, ενώ η εικόνα αποκωδικοποιεί τη σκηνοθετική ανάγνωση της παράστασης.

Στο πλαίσιο αυτό οι Ginger Creepers παρουσιάζουν το δικό τους όραμα πάνω στο κορυφαίο έργο του μεγάλου συγγραφέα του παραλόγου. Στο έργο από γραφής, παρακολουθούμε τον 69χρονο Κραππ στη ρουτίνα του στο καταφύγιο που έχει απομονωθεί έπειτα από κάποια υποθετική καταστροφή.

Για τον εορτασμό των γενεθλίων του ανατρέχει στο ηχητικό του ημερολόγιο παλιότερης χρονιάς ακριβώς πριν αλλάξει ο κόσμος. Χρησιμοποιώντας τη συνθήκη του ραδιοπτικού θεάτρου, οι Ginger Creepers παίρνουν σαν αφετηρία τη νεαρότερη εκδοχή του ήρωα και πραγματεύονται μέσα από τις αφηγήσεις, τον ήχο και τις οπτικές συνθέσεις, έναν κόσμο στο μεταίχμιο, που οραματίζεται ένα μέλλον για να μπορεί ευκολότερα να αποδοκιμάζει το παρελθόν του. Η εκδήλωση θα παρουσιαστεί στις 11 και 15 Νοεμβρίου δωρεάν

Πέμπτη (12/11)

Διαδικτυακή συζήτηση με αφορμή το βιβλίο της Sarah Knott «Μητέρες: Μια αντισυμβατική ιστορία»

O μη κερδοσκοπικός οργανισμός Women on Top, η Λέσχη Ανάγνωσης «Στο ράφι» και οι εκδόσεις Μεταίχμιο σας προσκαλούν την Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2020, στις 19:00, να παρακολουθήσετε τη διαδικτυακή συζήτηση με αφορμή το ιστορικό έργο της Sarah Knott, «Μητέρες: Μια αντισυμβατική ιστορία».

Η Πηνελόπη Θεοδωρακάκου και η μεταφράστρια του βιβλίου Στέλλα Κάσδαγλη από τον οργανισμό Women on Top, καθώς και η συγγραφέας, ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεύτρια Μαριαλένα Σπυροπούλου συζητούν για τη μεταβαλλόμενη εμπειρία της μητρότητας στη διάρκεια των τελευταίων αιώνων.

Online παρουσιάσεις σύγχρονων Ελλήνων Φωτογράφων

Πλάτων Ριβέλλης

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με τον «Φωτογραφικό Κύκλο» συνεχίζουν τις «Συναντήσεις της Πέμπτης», για πρώτη φορά online μέσω Zoom.

Στις «Συναντήσεις» ο Πλάτων Ριβέλλης επιλέγει και παρουσιάζει σύγχρονους Έλληνες φωτογράφους-μέλη του «Φωτογραφικού Κύκλου», αναλύει το καλλιτεχνικό έργο τους και συνομιλεί μαζί τους για τις θεματικές, τις προσεγγίσεις και τις επιλογές τους. Στην συνέχεια, το κοινό θέτει τα ερωτήματά του καθώς και τις σκέψεις του σχετικά με τις φωτογραφίες που προβλήθηκαν. Πρώτη συνάντηση την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020, στις 19:00, με ένα αφιέρωμα στον Ανδρέα Σχοινά.

Παρασκευή (13/11)

«Origami: Διπλώνω και δημιουργώ»: Διαδικτυακό εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει διαδικτυακό εικαστικό εργαστήρι origami (ιαπωνική τέχνη διπλώματος χαρτιού), για ενήλικες. Οι συμμετέχοντες, με τη βοήθεια της Ιφιγένειας Λελοβίτη, θα γνωρίσουν την ιστορία και τη φιλοσοφία που περικλείει η τέχνη του origami. Χρησιμοποιώντας υλικά που έχουν στο σπίτι τους (χαρτί A4, φυλλάδια, περιοδικά κ.λπ.), με απλές οδηγίες και υπομονή θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τις δικές τους όμορφες κατασκευές.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Για τη συμμετοχή σας, μπορείτε να στείλετε e-mail στη διεύθυνση ArchivesPIOP@piraeusbank.gr, γράφοντας το ονοματεπώνυμό σας και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας. Οι 40 πρώτοι θα ειδοποιηθούν και θα λάβουν σχετικές οδηγίες για τα υλικά και την εισαγωγή τους στο διαδικτυακό εργαστήρι.

Προβολή ισπανικής ταινίας «Συνάντηση με μια γυναίκα»

Την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου στις 21.00 έως και την Κυριακή 15 Νοεμβρίου στις 21.00 θα προβληθεί δωρεάν και διαδικτυακά η ισπανική ταινία «Συνάντηση με μια γυναίκα/Ver a una mujer» της Μόνικα Ροβίρα. Η ταινία προβάλλεται στα πλαίσια του κινηματογραφικού κύκλου «Νέες Σινεφιλίες: Ο άλλος ισπανικός κινηματογράφος» σε συνεργασία με το Φεστιβάλ της Σεβίλλης.

Όταν βλέπεις κάποιον και μένεις έκθαμβος, ξαφνικά γεμίζεις με την εικόνα του άλλου και σταματάς να βλέπεις οτιδήποτε άλλο. Ξεκινώντας από την τρωτή αβεβαιότητα ψάχνεις επίμονα το παραμικρό ίχνος πραγματικότητας. Προσπαθώντας να δει την Σαράι, την πρώτη ερωμένη της, η Μόνικα, σκηνοθέτης στα 30, μας δείχνει τώρα αυτό που προβάλλει στα μάτια της. Κατάλληλο για ηλικίες άνω των 16 ετών.

«Αφιέρωμα στο ακορντεόν» σε live streaming

Πόσες χώρες και εποχές εκφράστηκαν άραγε μέσα από αυτό το μοναδικό και αγαπημένο όργανο; ‘Ένα μουσικό ταξίδι μέσα από τους ήχους του ακορντεόν στη Γαλλία  και στην Edith Piaf, στην Αργεντινή και στον Astor Piazzolla, στην Αθήνα και στον Αττίκ, στην Πορτογαλία και στα fado, στην Ιταλία και στην tarantella. Θράκη, Μακεδονία, Βαλκάνια. Μια μουσική παράσταση με πρωταγωνιστή το ακορντεόν, που διαπερνά τα σύνορα και τον χρόνο.

Σάββατο (14/11)

Ταινίες για παιδιά online στο 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης δίνει την ευκαιρία σε παιδιά και εφήβους από όλη την Ελλάδα να απολαύσουν δωρεάν το πρόγραμμα «Νεανική Οθόνη» τόσο στη σχολική αίθουσα όσο και στο σπίτι τους. Μοναδικές ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους προβάλλονται καθημερινά, για περιορισμένο αριθμό θεάσεων, στο πρόγραμμα εκπαιδευτικών προβολών του Φεστιβάλ, δίνοντας τη δυνατότητα σε παιδιά και γονείς να απολαύσουν κινηματογραφικές οικογενειακές στιγμές. Οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες δωρεάν και όλο το Σαββατοκύριακο (14 – 15 Νοεμβρίου).

Κυριακή (15/11)

Ο Δημήτρης Σωτάκης για το βιβλίο «Θαύμα της Αναπνοής»

Δημήτρης Σωτάκης

Ένας συγγραφέας της νεότερης γενιάς, ο Δημήτρης Σωτάκης, είναι προσκαλεσμένος στην διαδικτυακή συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης ΑΜΘ, την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020, στις 19:00. Ο ήρωας του βιβλίου δέχεται μια παράξενη πρόταση για δουλειά. Πρέπει να αποθηκεύει πράγματα στο σπίτι του από το στοκ μιας εταιρείας. Κάθε φορά που του φέρνουν κάτι, μπαίνουν χρήματα στο λογαριασμό του. Καθώς όμως πρέπει να είναι παρών στις παραλαβές, που γίνονται όλο και συχνότερες, νιώθει να πνίγεται μέσα στο ίδιο του το σπίτι. Μια αλληγορία για την Ελλάδα της πλαστής ευμάρειας και του καταναλωτισμού. Μια σάτιρα για όλους εκείνους που στο όνομα της απόκτησης υλικών αγαθών χάνουν τον προσανατολισμό τους και γίνονται βορά στα νύχια των επιτήδειων.

Μίλτος ΠασχαλίδηςΚλειδάριθμοςΔιαδίκτυοΜεταίχμιοεκδηλώσειςΕλένη Καραΐνδρου