Πολιτισμός|28.02.2019 17:00

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Ο ταύρος, ο Μινώταυρος και ο Πάμπλο

Γιώργος Βαϊλάκης

Είναι μία έκθεση μύησης, μικρών ή μεγαλύτερων αποκαλύψεων, η οποία προσκαλεί τον θεατή να ανακαλύψει πώς ο Πάμπλο Πικάσο, που δεν σταμάτησε στη ζωή του να αλλάζει στιλ και να πειραματίζεται, έμεινε πάντοτε βαθιά επηρεασμένος από την αρχαιά ελληνική τέχνη και τους χαρακτήρες των μυθολογικών της αφηγήσεων και απεικονίσεων. Και, πράγματι, ο σπουδαίος καλλιτέχνης εκτός από τα αξεπέραστα έργα ζωγραφικής, είχε δημιουργήσει και ένα εξαιρετικό στο σύνολό του σχεδιαστικό-χαρακτικό έργο, καθώς και μία σειρά από κομψοτεχνήματα κεραμικής, μοναδικής ομορφιάς – όλα εμπνευσμένα από έργα του κρητομηκυναϊκού και του ελληνικού κόσμου και γενικότερα από τους πολιτισμούς της Μεσογείου.

Πρόκειται για την σπάνια έκθεση με τίτλο «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός» που θα πραγματοποιηθεί, από 20 Ιουνίου μέχρι 20 Οκτωβρίου, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε επιμέλεια του διευθυντή του Μουσείου, καθηγητή Ν. Χρ. Σταμπολίδη και του Olivier Berggruen. Πώς προέκυψε η ιδέα της έκθεσης και τι έχουμε να περιμένουμε από αυτήν; Ο Νίκος Σταμπολίδης εξηγεί χαρακτηριστικά στο «Εθνος»: «Εμείς, όπως ξέρετε, στο Μουσείο έχουμε όλες τις εκφάνσεις της τέχνης, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Το 1999 είχαμε φέρει όλα τα σχέδια της “Γκερνίκα” του Πικάσο. Μετά είχαμε φέρει τον Νταλί – αναφέρομαι στη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη.

Το 2006 είχαμε την μεγαλειώδη έκθεση “Η μορφή της αρχής” όπου η αρχαιότητα συνομιλούσε πάλι με την μοντέρνα τέχνη. Εργα δηλαδή της αρχαίας ελληνικής τέχνης συνδιαλέγονταν με διάφορους μοντέρνους καλλιτέχνες - με έργα των Πικάσο, Τζακομέττι, Μουρ. Και από το 2016 ξεκινήσαμε σε μια ιδέα της προέδρου μας, Σάντρας Μαρινοπούλου, να κάνουμε μία σειρά εκθέσεων της σύγχρονης τέχνης που να συνομιλεί με την αρχαιότητα – με τίτλο “θεϊκοί διάλογοι”. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται η συγκεκριμένη έκθεση με 60 περίπου έργα του Πάμπλο Πικάσο και άλλα 60 της αρχαίας ελληνικής τέχνης.

Τα έργα αυτά ενδέχεται να τον έχουν εμπνεύσει είτε από εικόνες που έχει δει, είτε από βιβλία που έχει διαβάσει, είτε ακόμη από αρχαιοελληνικά έργα που βρίσκονται στο Λούβρο ή σε άλλα μουσεία της Ευρώπης και τα είχε δει από κοντά. Και, βέβαια, ο ταύρος και ο Μινώταυρός που παίζουν έναν πολύ κεντρικό ρόλο στη δημιουργία του Πικάσο είναι κάτι που θα αναδειχθεί ποικιλοτρόπως μέσα από τις πολλαπλές ενότητες της έκθεσης».

Επιπλέον, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε σπάνια έργα του Πικάσο με θαλάσσια όντα, τετράποδα, ανθρώπινες μορφές, μυθολογικές σκηνές και άλλα εμπνευσμένα από αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες να συνδιαλέγονται θεματικά με αντίστοιχες αρχαιότητες. Ενας ολόκληρος κόσμος που φέρνει μέσα του ο καλλιτέχνης αποκαλύπτεται - σχέδια και κεραμικά που δημιούργησε ο καλλιτέχνης στα τέλη της δεκαετίας του 1940 και στις αρχές 1950, ανάμεσά τους ορισμένα πήλινα που έχουν τη μορφή γλυπτών.

Τα εκθέματα προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές και μεγάλα μουσεία του Παρισιού και το ιδιαίτερα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης έκθεσης είναι ότι παρουσιάζονται κατά αντιπαράθεση με αρχαία εκθέματα –αγγεία, γλυπτά, ειδώλια– από τα μινωικά έως τα ρωμαϊκά χρόνια, τα οποία θα προέλθουν ως δάνεια για την έκθεση από διάφορα μουσεία της Ελλάδας. Και είναι με αυτόν τον ευρηματικό τρόπο που θα δημιουργηθεί ένας ενδιαφέρων ολοζώντανος διάλογος ανάμεσα στον κορυφαίο ίσως καλλιτέχνη του εικοστού αιώνα και την τέχνη της αρχαιότητας – η οποία δεν έπαψε ποτέ όχι μόνο να συναρπάζει, αλλά και να επηρεάζει.

μουσείο κυκλαδικής τέχνηςΠάμπλο Πικάσο