Πολιτισμός|19.04.2023 06:02

Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής: Ένα στολίδι που πρέπει να αποκτήσει την αίγλη που του αρμόζει

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Να μετατραπεί σε σημείο αναφοράς πολιτισμού και τουρισμού για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, είναι ο στόχος των διοικούντων του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής, ένα στολίδι για την πόλη της Θράκης που, όμως, δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει την αίγλη που του αρμόζει.

Μπορεί να γίνονται παραστάσεις σε αυτό, όμως, όπως αναφέρει στο ethnos.gr η Ζωή Κοσμίδου, υπεύθυνη λειτουργίας του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής -βρίσκεται στην εποπτεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης-, θα μπορούσε ο χώρος να φιλοξενεί περισσότερες και τακτικότερες δράσεις, ώστε να πάρει επάξια  θέση δίπλα στα άλλα δύο μεγάλα Μέγαρα Μουσικής της χώρας, αυτό της Αθήνας και εκείνο της Θεσσαλονίκης.

«Θέλουμε το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής να αναβαθμιστεί, ώστε να επιτελέσει το στόχο για τον οποίο κατασκευάστηκε. Να γίνονται περισσότερες και τακτικότερες δράσεις σε αυτό, ώστε να γίνει σημείο αναφοράς πολιτισμού και τουρισμού στα Βαλκάνια. Υπάρχουν γι’ αυτό όλες οι προϋποθέσεις, αφού η πόλη μας απέχει μόλις τρεις ώρες οδικώς από την Σόφια, ενώ επίσης σε τρεις ώρες με το αυτοκίνητο μπορούμε να φτάσουμε στην Κωνσταντινούπολη», τονίζει στο ethnos.gr η κ. Κοσμίδου.

Συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή

Κατά την ίδια, το 2023 στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής έγιναν περισσότερες από 35 παραστάσεις, ενώ τη φετινή χρονιά οι δράσεις στο χώρο θα φτάσουν τις δέκα, με αυτήν που θα γίνει το Σάββατο 22 Απριλίου.

Παράλληλα, αναμένεται άμεσα να ξεκινήσει συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής με την Εθνική Λυρική Σκηνή, αφού τέτοιου είδους παραστάσεις έλειπαν από την πόλη της Θράκης.

«Θα υποβάλουμε πρόταση στο νέο ΕΣΠΑ, ώστε να ξεκινήσουμε συνεργασία με τη Λυρική Σκηνή. Όταν υλοποιηθεί αυτή η συνεργασία, θα μπορούμε να φιλοξενούμε και εμείς τέτοιου είδους παραστάσεις, όπως συμβαίνει στα Μέγαρα Μουσικής της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Βέβαια, εκείνα τα λειτουργούν ιδιωτικοί φορείς, ενώ το δικό μας Μέγαρο Μουσικής ανήκει στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η οποία, όμως, έχει συγκεκριμένο φορέα για τη λειτουργία του και υπάρχει πολύ καλή συνεργασία και με άλλους φορείς του τόπου μας. Η συνεργασία με τη Λυρική Σκηνή θα συμβάλει στην αναβάθμιση του Μεγάρου μας, ενώ άμεσα αναμένεται να ολοκληρώσουμε και τις προμήθειες που χρειαζόμαστε, όπως κάποιες στον τομέα των ηχητικών», αναφέρει η κ. Κοσμίδου.

Μέγαρο ΜουσικήςΕθνική Λυρική ΣκηνήπαραστάσειςΚομοτηνή