Πολιτισμός|25.04.2023 17:40

Χάρι Μπελαφόντε: Πέθανε σε ηλικία 96 ετών

Newsroom

Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 96 ετών, άφησε ο σπουδαίος Αφροαμερικανός Χάρι Μπελαφόντε. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, πέθανε στο σπίτι του στο Μανχάταν και η αιτία θανάτου του ήταν συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια. Ο τραγουδιστής, τραγουδοποιός και πρωτοποριακός ηθοποιός άρχισε την καριέρα του στο χώρο του θεάματος τη δεκαετία του 1950. 

Πρώτη του μεγάλη επιτυχία ήταν το «Ματίλντα» με το οποίο έγινε γνωστός ως «βασιλιάς της καλύψο». Εμβληματικός καλλιτέχνης μιας εποχής, συνδύασε επιρροές από τη Δυτική Αφρική, την Καραϊβική και τη Νέα Υόρκη για να δημιουργήσει μουσική που γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Ήταν επίσης ηθοποιός, είχε γίνει σημαντικός ακτιβιστής για τα πολιτικά δικαιώματα και είχε συνδεθεί με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Ο Χάρι Μπελαφόντε υπήρξε πολέμιος της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Με δημόσιες δηλώσεις του αντιτάχτηκε στο εμπάργκο των ΗΠΑ για την Κούβα, ενώ δήλωσε την αντίθεσή του στην εισβολή των ΗΠΑ στη Γρενάδα. Επανειλημμένα επικρότησε τον Φιντέλ Κάστρο, τον οποίο επισκέφτηκε στην Κούβα.

Το 1966, ο Χάρι Μπελαφόντε συνεργάστηκε με τη Νανά Μούσχουρη για τον δίσκο «An Evening with Belafonte / Mouskouri», ο οποίος περιείχε ελληνικά τραγούδια. Στην εκπομπή «The Danny Kaye Show», με παρουσιαστή τον Ντάνι Κέι, οι δύο καλλιτέχνες, οι οποίοι ανέπτυξαν μια ιδιαίτερη φιλία, τραγούδησαν το «Σήκω χόρεψε κουκλί μου», κλέβοντας τις εντυπώσεις. Ένα πραγματικά εξαιρετικό και σπάνιο ντοκουμέντο. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

θάνατοςειδήσεις τώραΧάρι Μπελαφόντε