Πολιτισμός|16.11.2018 19:42

Πέθανε ο σεναριογράφος Γουίλιαμ Γκόλντμαν

Newsroom

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 87 ετών ο Γουίλιαμ Γκόλντμαν. Πέθανε στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη

Την είδηση του θανάτου του επιβεβαίωσε η κόρη του στην Ουάσινγκτον Ποστ, αποδίδοντας τον θάνατό του σε επιπλοκές από τον καρκίνο στο έντερο και πνευμονία. 

Ο Γουίλιαμ Γκόλντμαν γεννήθηκε στο Χάιλαντ Παρκ του Ιλινόις το 1931. Ξεκίνησε την συγγραφική του καριέρα απ' όταν φοιτούσε στο Κολέγιο του Ομπεριν. Από τότε μέχρι και το τέλος της ζωής του έκδωσε 16 μυθιστορήματα, 5 μικρού μήκους ιστορίες, 1 παιδικό βιβλίο, πάνω από 24 σενάρια για ταινίες, και αρκετά non-fiction ιστορίες όπως τα «The Season: A Candid Look at Broadway», «The Big Picture: Who Killed Hollywood and Other Stories» και «Adventures in the Screen Trade: A Personal View of Hollywood and Screenwriting».

Άρχισε την καριέρα του στον κινηματογράφο το 1965, γράφοντας το σενάριο για την κατασκοπευτική κωμωδία «Masquerade» σε σκηνοθεσία Μπέιζιλ Ντίρντεν. Μέσα σε μερικά χρόνια, η φήμη του Γκόλντμαν είχε φτάσει στα ύψη κάνοντάς τον πιο ακριβοπληρωμένο σεναριογράφο της εποχής του. 

Έχει κερδίσει δύο Όσκαρ, αυτά του καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου για την ταινία «Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου» και καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου για το «Οι δύο ληστές». Άλλες ταινίες στις οποίες έγραψε το σενάριο ήταν το πολεμικό δράμα «Η Γέφυρα του Άρνεμ», «Misery» μεταφορά από το ομώνυμο βιβλίο του Στίβεν Κινγκ, αλλά και το θρίλερ του Κλιντ Ίστγουντ, «Απόλυτη δύναμη». 

Μέχρι και στο τέλος της ζωής του παρέμεινε ένας από τους πιο σεμνούς και αξιοσέβαστους ανθρώπους του Χόλιγουντ. Στο βιβλίο του με τίτλο «Adventures In The Screen Trad» περιγράφει τα θετικά και αρνητικά της κινηματογραφικής βιομηχανίας που έχουν «συνοψισθεί» στη διάσημη φράση «Κανείς δεν ξέρει τίποτα».