Πολιτισμός|15.08.2019 14:32

Προτάσεις για να περάσεις καλά στην Αθήνα μετά τις 15 Αυγούστου (vids)

Αναστασία Κουκά

Ποιος είπε ότι περνούν καλά µόνο όσοι λείπουν από την Αθήνα τον Αύγουστο; Η αλήθεια είναι πως ο Αύγουστος είναι ο ιδανικός µήνας για να ευχαριστηθεί κανείς την υπέροχη άδεια πόλη, να περπατήσει στους δρόµους της, να γυρίσει τις όµορφες γειτονιές της και να απολαύσει τα υπέροχα καλοκαιρινά βράδια της.

Εξάλλου, οι επιλογές δεν λείπουν… Εµείς σας παρουσιάζουµε κάποιες προτάσεις που ξεχωρίσαµε από όλο το φάσµα των καλοκαιρινών πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Επιλέξτε, λοιπόν, και σπεύστε να απολαύσετε µαγικές βραδιές κάτω από το µοναδικό αυγουστιάτικο φεγγάρι.

ΜΟΥΣΙΚΗ 

15/8, Σούνιο, Ναός του Ποσειδώνα Ευανθία Ρεµπούτσικα

Η Ευανθία Ρεµπούτσικα προσκαλεί όσους βρίσκονται στην πόλη τον Δεκαπενταύγουστο σε µία µελωδική βραδιά µε γενικό τίτλο «Στο φεγγάρι του Αυγούστου». Οι όµορφες συνθέσεις της θα σας παρασύρουν σε ένα ταξίδι µακρινό, από τους πολυσύχναστους δρόµους της Κωνσταντινούπολης µέχρι τα ονειρικά σοκάκια του Παρισιού και από εκεί σε µία φεγγαρόλουστη βραδιά στην έρηµο. Ενα µουσικό ταξίδι βασισµένο στις αξέχαστες επιτυχίες της «Πολίτικης κουζίνας», καθώς και σε άλλα πολυβραβευµένα soundtracks της συνθέτριας και µουσικού. Ωρα έναρξης: 21.00.

28/8, Ελευσίνα, Παλαιό Ελαιουργείο Παύλος Παυλίδης

Ο Παύλος Παυλίδης & οι B-Μovies ταξιδεύουν το καλοκαίρι του 2019 σε όλη την Ελλάδα, για να µας παρουσιάσουν ένα ανανεωµένο, δυναµικό συναυλιακό πρόγραµµα. Οι B-Μovies, εδώ και χρόνια στο πλευρό του Παύλου Παυλίδη, δεν σταµατούν να ανανεώνονται, να πειραµατίζονται και να µας δίνουν πάντα κάτι το διαφορετικό στις εµφανίσεις τους. Φυσικά, δεν πρόκειται να λείψει και η αναδροµή σε όλη τη µουσική πορεία του Παύλου Παυλίδη, τόσο από την αξέχαστη εποχή των Ξύλινων Σπαθιών όσο και από τη µετέπειτα δισκογραφία του. Ωρα έναρξης: 20.30. Γενική είσοδος: 5 ευρώ.

26/8, Βεάκειο Θέατρο Πειραιά Μίλτος Πασχαλίδης

Ο Μίλτος Πασχαλίδης συνεχίζει την καλοκαιρινή του περιοδεία µε µία στάση στο µεγαλύτερο λιµάνι της χώρας. Γνωστός για την αυθεντική, γεµάτη συναίσθηµα σκηνική του παρουσία και την αµφίδροµη σύνδεσή του µε τον κόσµο, ο τραγουδοποιός καταφθάνει σε κάθε συναυλία του µε πολλή διάθεση. Η βραδιά θα περιέχει µπαλάντες, ροκ ενέργεια, παραδοσιακά κοµµάτια, χιούµορ, τραγούδια-σταθµούς αλλά και τις νέες του επιτυχίες, µαζί µε απρόβλεπτες επιλογές. Ωρα έναρξης: 21.00. Τιµές εισιτηρίων: 15 ευρώ γενική είσοδος, 10 ευρώ για παιδιά κάτω των 10 ετών.

28/8, Δηµοτικό Θέατρο Αλσους «Δηµήτρης Κιντής», Ηλιούπολη Φοίβος Δεληβοριάς

Είναι γνωστή η καλοκαιρινή συνήθεια να βρέχουµε το πεζοδρόµιο µε το λάστιχο για να δροσίσει. Κάτι τέτοιο κάνει και ο Φοίβος ∆εληβοριάς το φετινό καλοκαίρι, µε τα «Τραγούδια του πεζοδρoµίου» του, την παράσταση που παρουσίασε τον χειµώνα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αυτά τα τραγούδια, λοιπόν, θα τα ταξιδέψει και θα τα βρέξει στα νερά της Ηλιούπολης, ψάχνοντας τους απανταχού φίλους και «γείτονές» του. Τραγούδια του Φοίβου παλιά, πρόσφατα, ακυκλοφόρητα, όπως το «Μόνο ψέµατα», αλλά και τραγούδια φίλων του που ξεκινούν και εκείνοι από το πεζοδρόµιο και ανεβαίνουν κάπου αλλού. Ωρα έναρξης: 21.00. Τιµή εισιτηρίων: 10 ευρώ.

30/8, Κέντρο Πολιτισµού Ιδρυµα Σταύρος Νιάρχος Ramón Valle

Ενας από τους σπουδαιότερους τζαζ πιανίστες, µε εκρηκτική ενέργεια, ο Ramón Valle, δίνει µία µοναδική συναυλία στην αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος». Ξεκίνησε να παίζει πιάνο επτά ετών. Στη διάρκεια της καριέρας του έχει κερδίσει πολλά βραβεία και έχει παίξει σε σηµαντικούς χώρους σε ολόκληρο τον κόσµο, καθώς και στα µεγαλύτερα φεστιβάλ τζαζ. Η µουσική του είναι µεθυστική και η σκηνική του παρουσία χαρισµατική, είτε αποτελεί µέρος µίας ορχήστρας είτε ηγείται ενός τρίο, όπως στη συναυλία του στο ΚΠΙΣΝ. Μάλιστα, ο θρυλικός Κουβανός πιανίστας Chucho Valdes τον είχε ήδη αναγνωρίσει, πριν από 25 χρόνια, ως το μεγαλύτερο πιανιστικό ταλέντο ανάμεσα στη νέα γενιά μουσικών της χώρας του.

Έχει ηχογραφήσει 13 άλμπουμ, ενώ η τελευταία του κυκλοφορία, με τίτλο «The Time Is Now», αποτελεί ίσως τον πιο προσωπικό δίσκο του έως σήμερα, καθώς συνεργάστηκε με τον επί χρόνια φίλο του Roy Hargrove. Ωρα έναρξης: 21.00. Τιμές εισιτηρίων: 5 και 10 ευρώ.

ΘΕΑΤΡΟ

26/8, Δημοτικό Θέατρο Αλσους «Δημήτρης Κιντής», Ηλιούπολη «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη

Το τελειότερο έργο του Σοφοκλή και -κατά γενική ομολογία- η πλέον υποδειγματική αρχαία τραγωδία ξεκινά με ένα μυστήριο. Η πόλη της Θήβας πλήττεται από λοιμό και ο βασιλιάς Οιδίποδας ζητά να εξακριβώσει τον λόγο. Ο χρησμός του Απόλλωνα παραγγέλνει ότι για να καθαρίσει η πόλη πρέπει πρώτα να τιμωρηθεί ο φόνος του Λάιου. Ο βασιλιάς αποφασίζει να εξιχνιάσει το αίνιγμα και ξετυλίγει ένα κουβάρι φρικτών αποκαλύψεων.

Τη μετάφραση έχει κάνει ο Δημήτρης Λιγνάδης και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης. Παίζουν οι ηθοποιοί: Δημήτρης Λιγνάδης (Οιδίποδας), Αμαλία Μουτούση (Ιοκάστη), Νίκος Χατζόπουλος (Κρέων), Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης (Τειρεσίας), Γιώργος Ζιόβας (Αγγελος), Γιώργος Ψυχογιός (Θεράπων), Νικόλας Χανακούλας (Εξάγγελος). Χορός: Μιχάλης Αφολαγιάν, Δημήτρης Γεωργαλάς, Δημήτρης Καραβιώτης, Κώστας Κοράκης, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Δημήτρης Μαύρος, Βασίλης Παπαδημητρίου, Γιάννης Πολιτάκης, Γιωργής Τσουρής, Βαγγέλης Ψωμάς. Ωρα έναρξης: 21.30.

28/8, Βεάκειο Θέατρο Πειραιά «Νεφέλες» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά

Η αριστοτεχνική κωμωδία του Αριστοφάνη παρουσιάστηκε στα Μεγάλα Διονύσια το 423 π.Χ. και διακωμωδεί τη διδασκαλία του Σωκράτη και τις ιδέες των σοφιστών της εποχής. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς. Παίζουν: Γιώργος Γάλλος (Στρεψιάδης), Νίκος Καραθάνος (Σωκράτης), Αινείας Τσαμάτης (Φειδιππίδης), Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (Δίκαιος Λόγος), Θεοδώρα Τζήμου (Αδικος Λόγος), Χρήστος Λούλης (Ποιητής), Γιάννης Κλίνης (Δανειστής), Παναγιώτης Εξαρχέας (Μαθητής), Πάνος Παπαδόπουλος (Μαθητής) Κορυφαίες: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Εμιλυ Κολιανδρή, Ελίνα Ρίζου.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

23-28/8 9ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας (Athens Open Air Film Festival)

Το Φεστιβάλ, που συνδιοργανώνεται με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), για 9η χρονιά, προσφέρει πολύ όμορφες προτάσεις και τον Αύγουστο, με ένα συναρπαστικό πρόγραμμα ταινιών σε καινούργιους χώρους προβολών. Ξεχωριστές γωνιές της πόλης (μεταξύ των οποίων αρχαιολογικοί χώροι, άλση, πλατείες, παραλίες και μερικά από τα ομορφότερα μουσεία και σημεία της Αθήνας) μεταμορφώνονται σε θερινό σινεμά, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή 23/8/2019 | Νομισματικό Μουσείο, «Ο φανφαρόνος» («Ιl sorpasso») του Ντίνο Ρίζι

Τετάρτη 28/8/2019 | Θέατρο Κολωνού, «Μπραζίλ» («Brazil») του Τέρι Γκίλιαμ

15 ΑυγούστουΔεκαπενταύγουστοςΑύγουστος