Πολιτισμός|06.09.2019 14:59

Θεσσαλονίκη: Ο Μικρός Βορράς και τα παραμύθια του

Μαρία Ριτζαλέου

Θέατρο για παιδιά και εφήβους ετοίμασε για άλλη μια χρονιά η ομάδα θεάτρου Μικρός Βορράς της Θεσσαλονίκης. Η Παιδική Σκηνή φέρνει στους μικρούς θεατρόφιλους τον «Ραφτάκο των Λέξεων», τους «Μήνες», «Το πιο γλυκό ψωμί» και το «Αισώπου Κόμιξ »2, ενώ η Εφηβική Σκηνή την «Ελένη» του Ευριπίδη,  «την Οδύσσεια και την Ιλιάδα».

Ο Μικρός Βορράς περιοδεύει στα σχολεία και επίσης διοργανώνει θεατρικά εργαστήρια για παιδιά και εκπαιδευτικούς. Οι παραστάσεις της ομάδας απευθύνονται σε παιδιά που κάθε φορά παρακολουθούν και γίνονται ένα με το έργο, μπαίνοντας στα παπούτσια των ηθοποιών, αλλά και σε εφήβους που αναζητούν την ταύτιση με νοήματα από το παρελθόν, στη γλώσσα του σήμερα.

Μετά τη μεγάλη αγάπη του κόσμου στην πρώτη χρονιά των παραστάσεων, ο «Ραφτάκος των Λέξεων», ο μαγικός Ράφτης του συγγραφέα Αντώνη Παπαθεουδούλου επιστρέφει στις 27 Οκτωβρίου και στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη» για να «ζεστάνει» το κοινό με τις λέξεις του. Ένα παραμύθι γεμάτο αγάπη, καλοσύνη και συντροφικότητα, με μουσικά όργανα που θα γεμίσουν την αίθουσα με νότες και με χαρακτήρες που αλληλεπιδρούν με τα παιδιά δημιουργώντας μια μαγική ατμόσφαιρα.

Οι «Μήνες» έρχονται στον τρίτο χρόνο παραστάσεων για να ταξιδέψουν τους μικρούς θεατές στην παράδοση με ένα ελληνικό λαϊκό παραμύθι, στον φυσικό τους χώρο, το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης. Πρόκειται για μια μουσικοπαιδαγωγική παράσταση με πολύ παιχνίδι, στηριγμένη στο ελληνικό λαϊκό παραμύθι: «Η κυρά Καλή και οι 12 Μήνες». Τα παιδιά ζουν την κάθε εποχή, το Φθινόπωρο, τον Χειμώνα, την Άνοιξη, το Καλοκαίρι με τα ξεχωριστά της έθιμα, με τις γιορτές και τα παραδοσιακά παιχνίδια που πάντα πρόσφεραν σύνδεση με τον κύκλο των εποχών και τις εναλλαγές στη φύση.

«Το πιο γλυκό ψωμί», είναι μια νέα παράσταση που βασίζεται σε ένα  κεφαλλονίτικο παραμύθι. Ο Βασιλιάς που λυτρώνεται από ένα ψωμί ζυμωμένο με προσπάθεια και μόχθο ξεδιπλώνεται στο σανίδι. Αναζητώντας τη γλύκα στα παραμύθια, τα παιδιά ξεκινούν ζυμώνοντας το δικό τους ψωμάκι με τα πιο αγνά υλικά. Ακολουθούν τη δράση του παραμυθιού, με ζωντανή μουσική και παραδοσιακά τραγούδια, συμμετέχουν σε διαδραστικά παιχνίδια, βασισμένα στις αρχές του Εκπαιδευτικού Δράματος, ενώ στο τέλος γεύονται το αχνιστό και μοσχομυριστό ψωμί που ζύμωσαν.

Οι μύθοι του Αισώπου ζωντανεύουν για 5η χρονιά μέσα από την παράσταση «Αισώπου Κόμιξ 2». Δύο οδοιπόροι, δύο τράγοι, ένας βοσκός με τα προβατάκια του, μία αλεπού αλλά και δύο σταφύλια, δίνουν «αέρα εξοχής»! Ο Σάκης Σερέφας με το ιδιότυπο χιούμορ του, διασκευάζει 4 διαφορετικούς μύθους του Αισώπου: Ο ψεύτης Βοσκός, οι δύο Τράγοι, Η Αλεπού και τα Σταφύλια, Οι δύο Φίλοι και η Αρκούδα.  Οι διαχρονικοί αυτοί μύθοι ζωντανεύουν μέσα από μάσκες, μουσικά όργανα, τραγούδι και εναλλαγές που κλέβουν από την ταχύτητα και τη γοητεία του κόμικ, ενώ τα παιδιά συμμετέχουν με διαδραστικό παιχνίδι.

Το έργο του Ευριπίδη «Ελένη» είναι μια παράσταση με εκπαιδευτικό, διαδραστικό χαρακτήρα, φτιαγμένη με υλικά από τη γλώσσα των νέων, μπαίνει στις σχολικές αίθουσες και τις μεταμορφώνει. Μάσκα, εναλλαγές ρόλων, ζωντανή μουσική, χιούμορ που αγγίζει τη γλώσσα του κόμικ και στο τέλος της παράστασης οι θεατές καλούνται στη σκηνή και παίρνουν τους ρόλους των ηρώων, βιώνοντας μια ολοκληρωμένη θεατρική εμπειρία.

Η «Οδύσσεια», το δεύτερο μεγάλο ηρωικό έπος της αρχαίας ελληνικής γραμματείας που υπήρξε και θα συνεχίσει να αποτελεί το κατ’ εξοχήν συμβολικό κείμενο για την ανθρώπινη περιπέτεια, την περιπλάνηση της ύπαρξης, τη σύνδεση με την έννοια «πατρίδα» και «νόστος», έρχεται για μία ακόμη χρονιά και με πρώτη στάση, στις 29 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη». Μέσα από διάφορα είδη θεάτρου, παντομίμα, ζωντανή μουσική και τραγούδι, αυτοσχεδιασμό και φυσικά διάδραση, οι θεατές μεταμορφώνονται σε συνταξιδιώτες και οι ηθοποιοί στο όχημα, ώστε να ξετυλιχθεί το μεγαλείο του Ομηρικού έπους.

Η νέα παράσταση του Μικρού Βορρά, το πρώτο κείμενο του δυτικού πολιτισμού, η «Ιλιάδα» του Ομήρου, το νέο στοίχημα για την νεανική σκηνή, υπόσχεται να αναβιώσει με τον πιο σύγχρονο τρόπο 15.000 στίχους σε 90΄. Πάθη, πλούσια συναισθήματα, η αδιαλλαξία των θεών και η τραγικότητα της μοίρας, μεταβάλουν τους ήρωες σε άθυρμα. Τον ρυθμό αυτού του παιχνιδιού, που παίζεται στα όρια της ζωής και του θανάτου, αναζητά όλη η ομάδα του Μικρού Βορρά.

Θεσσαλονίκηθεατρικές παραστάσειςπαραμύθια