Πολιτισμός|23.09.2019 15:03

Με υπογραφή Μενδώνη η επιστροφή και της πρώην αντιπροέδρου του «αμαρτωλού» Ταμείου

Ναταλί Χατζηαντωνίου

Δεν είναι μόνον ο Γιάννης Τσακοπιάκος που αν και ευθέως συνδεδεμένος με την υπόθεση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού, επανήλθε στο προσκήνιο με την τοποθέτησή του από την νυν υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σε Ομάδα Εργασίας «για τον έλεγχο των συνθηκών εργασίας καθώς και των κτηριακών εγκαταστάσεων των κεντρικών και περιφερειακών Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ». Είναι και η πρώην αντιπρόεδρος του Ταμείου Αλληλοβοήθειας και νυν Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας Αναστασία Κουμούση.

Ως γνωστόν αυτό τον καιρό είναι σε εξέλιξη η έρευνα για το «αμαρτωλό» Ταμείο Αλληλοβοήθειας και στα χέρια του εισαγγελέα βρίσκονται τα πορίσματα που μιλούν για κατασπατάληση δημόσιου χρήματος το οποίο κατέληγε σε συνδικαλιστές χωρίς να ελέγχεται από κανένα υπουργείο. Συνεπώς από τη Δικαιοσύνη ελέγχονται και όσα μέλη θήτευσαν στο Δ.Σ. του Ταμείου την εποχή που συνέβαιναν όλα αυτά. Ποιά ακριβώς;. Να θυμίσουμε π.χ. ότι οι ελεγκτές που διεξήγαγαν καταρχάς την έρευνα με εντολή της προηγουμένης κυβέρνησης έκριναν «μη νόμιμες και εκτός σκοπού Ταμείου» δαπάνες συνολικού ύψους 45,5 εκατ. ευρώ και διαπίστωσαν  ότι η χρηματοδότηση συνδικαλιστικών οργάνων (της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού) από τον εργοδότη (Υπουργείο) δεν ήταν σύννομη.

Αλλά ο κ.Τσακοπιάκος, παρότι υπήρξε ισόβιος πρόεδρος του Ταμείου και παρότι επιπλέον σε βάρος του εκκρεμούσε στο ΥΠΠΟ Πειθαρχικό για την «επί οκτώ μήνες αδικαιολόγητη απουσία από την υπηρεσία του» (η οργανική θέση του είναι εργατοτεχνίτης στη Διεύθυνση Συντήρησης του υπουργείου) τοποθετήθηκε στην τωρινή Ομάδα εργασίας.

Γι αυτή την περίπτωση η παρούσα ηγεσία του ΥΠΠΟΑ είχε μία απάντηση που κοινοποιήθηκε με ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού: «Ο πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού, συμμετέχει στην Ομάδα Εργασίας για τον έλεγχο συνθηκών εργασίας, καθώς και των κτηριακών εγκαταστάσεων των κεντρικών και περιφερειακών Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 395/11-09-2019 έγγραφο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού, με το οποίο ορίζεται ως εκπρόσωπός της στην Ομάδα Εργασίας». 

Η υπουργός δηλαδή απαντάει ότι η ίδια ασπάστηκε την επιλογή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού, αν και θα μπορούσε να μην επικυρώσει με την υπογραφή της την επιστροφή ενός ανθρώπου που ελέγχεται από τη δικαιοσύνη. Τι θα απαντήσει όμως τώρα για την κυρία Κουμούση που ενώ επίσης ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη ως αντιπρόεδρος του Ταμείου και ενώ δεν αποτελεί πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού, επίσης τοποθετήθηκε στην ίδια Ομάδα Εργασίας;

Εύλογα τα ερωτήματα:

  1. Γιατί η υπουργός μεταξύ τόσων άλλων υπαλλήλων του ΥΠΠΟΑ που ενδεχομένως θα ήταν καταλληλότεροι για τη διεξαγωγή κτιριακών ελέγχων, επιλέγει έναν εργατοτεχνίτη, ενώ το υπουργείο διαθέτει μηχανικούς, Κι αν εδώ η απάντηση είναι ότι αυτή ήταν η πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ακολουθεί το δεύτερο ερώτημα.
  2. Γιατί η υπουργός επιλέγει να τοποθετήσει στην ίδια Ομάδα εργασίας και δεύτερο πρόσωπο (την κυρία Κουμούση) που επίσης εμπλέκεται στην υπόθεση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη και δεν είναι πρόταση συνδικαλιστικού φορέα;

Πάντως κύκλοι της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας με βαθιά γνώση της υπόθεσης του Ταμείου Αλληλοβοήθειας εκτιμούν ότι <<το έργο της Ομάδας Εργασίας επιχειρείται να αποτελέσει «Κολυμπήθρα του Σιλωάμ» για τους κ.κ.Τσακοπιάκο και Κουμούση, ώστε να αποκατασταθεί το κύρος τους μέσα στο υπουργείο για λόγους προσωπικής δικαίωσης αλλά και για συνδικαλιστική στήριξη της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ που έχουν υποστεί πλήγμα μετά τις αποκαλύψεις για τη δράση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας>>. Αν είναι έτσι όμως γιατί η κυρία Μενδώνη συναίνεσε στην τοποθέτησή τους; 

Λίνα ΜενδώνηΤαμειο Αλληλοβοήθειας ΥΠΠΟΑ