Πολιτισμός|16.10.2019 16:57

Λίνα Μενδώνη: Προμελετημένη θυσία οι Θερμοπύλες και η Ναυμαχία της Σαλαμίνας

Αναστασία Κουκά

Το Εθνικό Θέατρο, η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και οι Κρατικές Ορχήστρες θα είναι ανάμεσα στους πολιτιστικούς οργανισμούς θα συμμετέχουν στον εορτασμό για την επέτειο των 2.500 χρόνων από τη μάχη των Θερμοπυλών και την Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Την παραπάνω ανακοίνωση έκανε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρία Λίνα Μενδώνη σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, στο Ζάππειο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπιου Παυλόπουλου, του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, του υπουργού Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκου και της Πρέσβειρας Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρίας Μαριάννας Βαρδινογιάννη.

«Αν και ο χρόνος είναι περιορισμένος, και η έγκαιρη προετοιμασία για την επέτειο δεν υπήρξε, εν τούτοις, βάλαμε έναν στόχο στο Υπουργείο: Να δούμε τους εορτασμούς ως αφορμή για να ωριμάσουμε και να υλοποιήσομε –στη συνέχεια- σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, αλλά και με τον ιδιωτικό τομέα, όπου χρειαστεί, ένα τουλάχιστον έργο πολιτισμού σε κάθε μία από τις τρεις εμβληματικές περιοχές, τις Θερμοπύλες, την Σπάρτη, την Σαλαμίνα. Στόχος δύσκολος, αλλά όχι ανέφικτος. Πρόκληση και ευκαιρία» είπε η κυρία Μενδώνη.

Παράλληλα, υπογράμμισε την σημαντικότητα των δύο συγκεκριμένων ιστορικών γεγονότων όχι μόνον για τον ελληνικό αλλά για τον ευρύτερο δυτικό πολιτισμό: «Οι βάσεις του νεοελληνικού, του ευρωπαϊκού και του δυτικού πολιτισμού, όπως τον γνωρίζουμε σήμερα, και η αναγνωρίσιμη ως κοινή πνευματική και ιδεολογική καταβολή και ταυτότητα των λαών που τον ενστερνίστηκαν και τον καλλιέργησαν περαιτέρω, στηρίζονται εν πολλοίς στα συμβολικά και ουσιαστικά θεμέλια που τέθηκαν ακριβώς πριν 2500 χρόνια στις Θερμοπύλες και στη Σαλαμίνα. Ειδικά για τον Ελληνισμό, η σύμπτωση αυτής της επετείου με την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική συγκυρία, που είναι χρέος μας να επισημάνουμε και να αναδείξουμε ανάλογα» τόνισε και πρόσθεσε με νόημα:

«Η μάχη των Θερμοπυλών ήδη από την εποχή του Ηρόδοτου, του Σιμωνίδη, του Πλουτάρχου και διαμέσου των αιώνων έως τις μέρες μας, αποτέλεσε συνώνυμο της αρετής και του πατριωτισμού. Ανεξάρτητα από τις αναλύσεις των σύγχρονων ιστορικών ως προς τα άμεσα κίνητρα και τις πρακτικές επιπτώσεις της, και παρά το αδιαμφησβήτητο γεγονός ότι αποτέλεσε μια προδιαγεγραμμένη στρατιωτική αποτυχία, η μάχη των Θερμοπυλών, ο θάνατος του Λεωνίδα και των «300», δεν υπήρξαν απλά μια ήττα, μια απερίσκεπτη ενέργεια ενάντια στη λογική, ούτε μια πράξη απέλπιδος ηρωισμού. Υπήρξε μια συνειδητή και προμελετημένη θυσία. Και ως τέτοια, αποτέλεσε μια κατεξοχήν ηθική πράξη, μια υπέρτατη εκδήλωση συνέπειας, αρετής, ελευθερίας και αγάπης».

Λίνα ΜενδώνηΚυριάκος ΜητσοτάκηςΠροκόπης Παυλόπουλος