Πολιτισμός|22.11.2019 14:41

Ένας ροκ... Καραγκιόζης από τη Θεσσαλονίκη στη νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη (vid & pics)

Newsroom

Ένας…Καραγκιόζης τόσο ιδιαίτερος και τόσο ροκ, όσο δεν τον έχουμε ακούσει ποτέ, «ντύνει» τους τίτλους τέλους της νέας ταινίας του Γιάννη Οικονομίδη «Η Μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς», που θα βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες στις αρχές του 2020. Ο Μπάμπης Παπαδόπουλος, ο εξαιρετικός κιθαρίστας, μουσικός και συνθέτης συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τον Γιάννη Οικονομίδη.

Το 2013 έγραψε την μουσική για την ταινία «Το μικρό ψάρι» και απέσπασε γι΄ αυτήν το βραβείο μουσικής από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. «Αυτή τη φορά μου ζήτησε ένα μουσικό κομμάτι για τους τίτλους τέλους και μάλιστα ήταν συγκεκριμένος, ήθελε μια διασκευή του Καραγκιόζη, ίσως επειδή οι χαρακτήρες της ταινίες είναι πολύ ιδιαίτερες και αναδεικνύουν κάποια στοιχεία της ελληνικής κοινωνίας», λέει στο ethnos.gr, προσθέτοντας πως και ο ίδιος απόλαυσε πολύ τόσο την διαδικασία σύνθεσης του κομματιού, όσο και το video clip, το οποίο σκηνοθέτησε ο Μιχάλης Μηνακούδης και είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον.

«Η διασκευή του συγκεκριμένου, παραδοσιακού κομματιού, του γνωστού χασαποσέρβικου κυκλικού χορού του Καραγκιόζη με τους συνειρμούς που αυτός δημιουργεί, θεωρώ ότι είναι ο πιο ταιριαστός μουσικός σχολιασμός για τους κωμικοτραγικούς χαρακτήρες και το περιβάλλον τους, που παρουσιάζει σε αυτή την ταινία του ο Γιάννης Οικονομίδης», τονίζει ο συνθέτης, που ήταν κιθαρίστας στο συγκρότημα Τρύπες, μέλος της Λοξής Φάλαγγας που συνόδευε τον Νίκο Παπάζογλου στις συναυλίες του, ενώ έχει συνεργαστεί με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου, τον Σωκράτη Μάλαμα και από το 2010 είναι μέλος στους Χειμερινούς Κολυμβητές.

Την μουσική στην Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς, έγραψε ο Γάλλος συνθέτης Jean-Michel Bernard, αλλά επίσης ακούγονται κομμάτια death metal και black metal, ενώ ο Ηλίας Φιλίππου έγραψε το «Τρύπια Καρδιά», ειδικά για την ταινία. Ο Γιάννης Οικονομίδης σκηνοθετεί την «πιο δύσκολη», όπως έχει πει ταινία του, που διαδραματίζεται σε μια μικρή επαρχιακή πόλη-γυρίσματα έγιναν και στη Λαμία. Όταν το ερωτικό πάθος διασταυρώνεται με την απληστία για το χρήμα, τα πτώματα αρχίζουν να στοιβάζονται το ένα μετά το άλλο και η «Ωραία Κοιμωμένη»-Όλγα, θα δεν μάθει ποτέ από τι πραγματικά έχει γλιτώσει. Παίζουν οι: Βασίλης Μπισμπίκης, Βίκυ Παπαδοπούλου, Γιάννης Τσορτέκης, Στάθης Σταμουλακάτος, Βαγγέλης Μουρίκης, Γιώργος Γιαννόπουλος, Λένα Κιτσοπούλου, κ.ά.

Η ιδέα για να ολοκληρώνεται η ταινία με το παραδοσιακό κομμάτι που ανοίγει τις παραστάσεις του Θεάτρου Σκιών ανήκει στον σκηνοθέτη, Γιάννη Οικονομίδη και ο Μπάμπης Παπαδόπουλος δέχτηκε ασμένως την πρόκληση. Όπως λέει, του άρεσε τόσο η πρόταση, όσο και η διαδικασία της διασκευής και βρίσκει το αποτέλεσμα εξαιρετικό, όπως και την συμμετοχή του στο video clip.

Παράλληλα, εδώ και λίγο καιρό κυκλοφορεί το πέμπτο προσωπικό του άλμπουμ με τίτλο Παραλογές του Άχρηστου, που αποτελεί παραφθορά του βιβλίου του καθηγητή ιταλικής λογοτεχνίας, Nuccio Ordine,  «Η χρησιμότητα του άχρηστου». Η δουλειά αυτή είναι ενδεικτική της μουσικής του Μπ. Παπαδόπουλο, ορχηστρικά κομμάτια με ηλεκτρικό και ακουστικό ήχο, αρκετά σόλο της ηλεκτρικής του κιθάρας και την πολύτιμη συνδρομή της μπάντας του «Ακουστίκ Σετ».

μουσικήΓιάννης ΟικονομίδηςΜπάμπης Παπαδόπουλοςταινία