Εκκλησία|03.09.2019 17:59

Με «δώρα»… υποτροφίες σε φοιτητές ξεκίνησαν οι εργασίες της ΔΙΣ

Μαρίνα Ζιώζιου

Ξεκίνησαν σήμερα, Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου, οι εργασίες της νέα σύνθεσης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου. Ο Αρχιεπίσκοπος καλωσόρισε τα νέα μέλη της, ευχόμενος ευόδωση των εργασιών της Συνόδου σε πνεύμα αγάπης και συνεργασίας, ενώ στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο αντιπρόεδρος της ΔΙΣ, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος.

Μετά το πέρας των εργασιών της ΔΙΣ πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, στην αίθουσα του Μεγάλου Συνοδικού, η τελετή παραδόσεως υποτροφιών σε 48 Έλληνες φοιτητές για μεταπτυχιακές σπουδές σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και σε 37 φοιτητές αδελφών Εκκλησιών για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα. Το συνολικό ποσό των υποτροφιών που θα διαθέσει η Εκκλησία της Ελλάδος, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, ανέρχεται συνολικά σε 333.000 ευρώ.

Στην τελετή ήταν παρόντες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, οι Συνοδικοί ιεράρχες, τα μέλη της Υποεπιτροπής Υποτροφιών μητροπολίτες Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος, Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού Δανιήλ και  Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας, και ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Θεοχάρης.

Αρχικά ο αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Θεοχάρης, αφού καλωσόρισε τους υποτρόφους, αναφέρθηκε στο θεσμό των υποτροφιών παρέχοντας στοιχεία για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 και τονίζοντας ότι οι υποτροφίες αυτές αποτελούν μία ελάχιστη προσφορά της Μητέρας Εκκλησίας στον αγώνα των υποτρόφων να σπουδάσουν.

Ο πρόεδρος της Υποεπιτροπής Υποτροφιών, μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος ανέφερε ότι αποτελεί κατόρθωμα της Εκκλησίας της Ελλάδος να διατηρεί σε καιρούς δύσκολους αυτόν το θεσμό και υπενθύμισε ότι ο θεσμός χορηγήσεως υποτροφιών δεν είναι πρόσφατος, αλλά μακροχρόνιος και αγκαλιάζει φοιτητές και σπουδαστές Έλληνες και αλλοδαπούς, πλείστοι εκ των οποίων διαπρέπουν ως στελέχη των τοπικών Εκκλησιών στις οποίες ανήκουν, ενώ συνεχάρη τον γραμματέα της Υποεπιτροπής Υποτροφιών, αρχιμ. Ιωάννη Καραμούζη για την υποδειγματική, όπως τόνισε, τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας.

Κατόπιν, δύο υπότροφοι (ένας Έλληνας και ένας αλλοδαπός) έλαβαν τον λόγο και εξέφρασαν εκ μέρους όλων των υποτρόφων τις ευχαριστίες τους προς τον Μακαριώτατο και την Ιερά Σύνοδο για τη χορήγηση των υποτροφιών, τονίζοντας τη σημασία που αυτές έχουν για τους ίδιους και για την πορεία των σπουδών τους.

Ο Μακαριώτατος, πριν επιδώσει τα σχετικά έγγραφα που αφορούν στις υποτροφίες, ευχαρίστησε τα μέλη της Υποεπιτροπής Υποτροφιών, τα οποία, όπως τόνισε, παρακολουθούν με πολύ ενδιαφέρον και ζήλο το θέμα της ενισχύσεως των υποτρόφων. Η οικονομική δυσπραγία, ανέφερε ο Μακαριώτατος, ανάγκασε την Εκκλησία της Ελλάδος να προσφέρει σήμερα αυτά που μπορεί. Όμως, λόγω της επιμονής των μελών της Υποεπιτροπής, συνεχίζεται αυτή η προσπάθεια, έστω και με περικοπές, μέχρι να ανταποκριθεί στις σύγχρονες περιστάσεις.

Κατά το τέλος του χαιρετισμού του προς τους υποτρόφους της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Μακαριώτατος, αφού τους συνεχάρη για όσα κατόρθωσαν μέχρι τώρα, τους διαβεβαίωσε ότι η Εκκλησία θα συνεχίσει να ενδιαφέρεται για την υγεία, την πρόοδο, την επιτυχία και την εξέλιξή τους και ευχήθηκε να είναι πρέσβεις στις τοπικές Εκκλησίες και στις χώρες τους της μεγάλης ευεργεσίας, της οποίας έγιναν αποδέκτες.

Ειδικότερα, ως Συνοδικοί Σύνδεσμοι των Συνοδικών Επιτροπών διορίσθηκαν:

  • Στη Συνοδική Επιτροπή επί της αρχιγραμματείας ο μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης Θεόφιλος
  • Στη Συνοδική Επιτροπή Εκκλησιαστικής Τέχνης και Μουσικής ο μητροπολίτης Μηθύμνης Χρυσόστομος
  • Στη Συνοδική Επιτροπή Θείας Λατρείας και Ποιμαντικού Έργου ο μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας Χρυσόστομος
  • Στη Συνοδική Επιτροπή Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων ο μητροπολίτης Παροναξίας Καλλίνικος
  • Στη Συνοδική Επιτροπή επί του Μοναχικού Βίου ο μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος
  • Στη Συνοδική Επιτροπή Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος ο μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Αθανάσιος
  • Στη Συνοδική Επιτροπή Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων ο μητροπολίτης Φωκίδος Θεόκτιστος
  • Στη Συνοδική Επιτροπή Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος
  • Στη Συνοδική Επιτροπή Τύπου, Δημοσίων Σχέσεων και Διαφωτίσεως ο μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανος
  • Στη Συνοδική Επιτροπή επί των Αιρέσεων ο μητροπολίτης Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου Τίτος
  • Στη Συνοδική Επιτροπή Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιίας ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος
  • Στη Συνοδική Επιτροπή επί των Οικονομικών ο μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας Γεώργιος

        Εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ορίσθηκε ο μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανος

Εκκλησία της ΕλλάδοςΔιαρκής Ιερά ΣύνοδοςΑρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος