Εκκλησία|12.10.2019 15:17

Η Ιεραρχία άναψε το «πράσινο φως» για την αναγνώριση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας

Μαρίνα Ζιώζιου

Την αναγνώριση της νέας Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, άνευ ψηφοφορίας, αποφάσισε η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος στην έκτακτη συνεδρίασή της σήμερα, Σάββατο 12 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία των ιεραρχών, μετά από εισήγηση του Αρχιεπισκόπου, επικύρωσε την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που αναγνωρίζει το κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριάρχη για την παραχώρηση του Αυτοκεφάλου, καθώς και το προνόμιο του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος να χειρισθεί περαιτέρω το ζήτημα της αναγνωρίσεως της Εκκλησίας της Ουκρανίας, ενώ έκανε δεκτή και την εισήγηση του Αρχιεπισκόπου για την αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας. «Υπό το πνεύμα αυτό, εισηγούμαι την αναγνώρισιν υπό της ημετέρας Εκκλησίας της Αυτοκεφαλίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της ανεξαρτήτου Δημοκρατίας της Ουκρανίας» αναφέρει ο Μακαριώτατος στην εισήγησή του.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ethnos.gr, μόλις 7 μητροπολίτες- οι μητροπολίτες Καρυστίας, Ηλείας, Δρυϊνουπόλεως, Καισαριανής, Μεσογαίας, Αιτωλίας και Ακαρνανίας και Κυθήρων- ζήτησαν να μην ληφθεί σήμερα απόφαση, αλλά αυτό να γίνει κάποια άλλη χρονική στιγμή.

Ωστόσο, η πλειοψηφία δεν συμφώνησε και έδωσε το «πράσινο φως» στον Αρχιεπίσκοπο να προχωρήσει όπως ο ίδιος νομίζει και όποτε νομίζει στη μνημόνευση του νέου προκαθημένου της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, κ. Επιφανίου.

Πηγές αναφέρουν ότι μία πολύ καλή συγκυρία για την επίσημη «μνημόνευση» αποτελεί η επικείμενη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στη Θεσσαλονίκη την επόμενη εβδομάδα. Ίδωμεν…

Επίσης, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, παρακολουθεί με αγωνία και ανησυχία τα γεγονότα στη βορειοανατολική Συρία και εύχεται και προσεύχεται για την κατάπαυση του πυρός και την αποτροπή της ανθρωπιστικής τραγωδίας και την επικράτηση της ειρήνης.

Μόλις έγινε γνωστή η απόφαση της Ιεραρχίας, ο μητροπολίτης Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος, με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο και όλους τους Ιεράρχες, οι οποίοι σήμερα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «υποστήριξαν τη θέση και ακολούθησαν τις κανονικές και ιστορικές αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ανοίγοντας το δρόμο για την πλήρη αλληλεπίδραση ανάμεσα στις δύο Τοπικές Αυτοκέφαλες Εκκλησίες μας, σε όλα τα επίπεδα».

Ο κ. Επιφάνιος σημειώνει ότι «την Ελλάδα και την Ουκρανία, τους δύο λαούς μας, συνδέουν λαμπρές σελίδες ιστορίας, φιλίας και συνεργασίας. Η καθιέρωση μιας πλήρους ευχαριστιακής ενότητας και επίσημης σχέσης μεταξύ των τοπικών Εκκλησιών της Ελλάδας και της Ουκρανίας αποτελεί μία ακόμη σελίδα που θα μνημειωθεί για πάντα στην ιστορία μας και στις καρδιές μας!Πιστεύω ότι στο εγγύς μέλλον θα έχω την χαρά να επισκεφθώ την Αθήνα, όσους βρίσκονται μέσα στην καρδιά μου, και να εκφράσω προσωπικά τα αισθήματα αγάπης και σεβασμού μας προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τους αδελφούς ιεράρχες και το πλήρωμα της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ιεραρχίας:

«Συνήλθε σήμερα, Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2019, εκτάκτως, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Προ της Συνεδρίας ετελέσθη Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη. Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, ετελέσθη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου. Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη απαρτία.

Ακολούθως συνεκροτήθη η Επιτροπή Τύπου, αποτελουμένη από τούς Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου, Δήλου και Μυκόνου κ. Δωρόθεο και Πατρών κ. Χρυσόστομο.

Σύμφωνα με την ημερησία διάταξη, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ανέπτυξε την εισήγησή του, με τίτλο: «Αυτοκεφαλία Εκκλησίας Ουκρανίας».

Στον πρόλογο της εισηγήσεως, ο Μακαριώτατος ανέφερε ότι η ΔΙΣ ασχολήθηκε εντατικά σε αρκετές Συνεδρίες της με το θέμα αυτό, το οποίο και παρέπεμψε στις αρμόδιες Συνοδικές Επιτροπές, επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων και επί των Διορθοδόξων και των Διαχριστιανικών Σχέσεων, ώστε από κοινού να εισηγηθούν δεόντως προς την Ιερά Σύνοδο.

Την 13η Αυγούστου ε.έ. οι εν λόγω Επιτροπές κατέθεσαν στην Αρχιγραμματεία το Κοινό Πόρισμα και το Εισηγητικό Σημείωμα υπό τον τίτλο: «Το ζήτημα της κανονικής δικαιοδοσίας στην Ιερά Μητρόπολη Κιέβου». Το Πόρισμα των Επιτροπών, κατόπιν αναφοράς πέντε βασικών θέσεων εξ επόψεως νομοκανονικής, κατέληξε στο εξής: «Κατόπιν των ανωτέρω θεωρήσαντες το θέμα της αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας εξ επόψεως κανονικής, ου μην αλλά και νομικής, ευσεβάστως εισηγούμεθα ότι ουδέν το κωλύον την αναγνώρισιν του αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας και την απόλυτον εναρμόνισιν και συμπόρευσιν της Εκκλησίας της Ελλάδος μετά του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

Ακολούθως, ο Μακαριώτατος έκανε σύντομη αναφορά στον συνοδικό θεσμό και την διοικητική οργάνωση της Εκκλησίας, καθώς και στον θεσμό της Αυτοκεφαλίας. Σημείωσε δε ότι η Εκκλησία της Ουκρανίας παρέμενε πάντοτε στην κανονική εκκλησιαστική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο παραιτήθηκε εκ της κανονικής του δικαιοδοσίας, για να ενταχθεί στην κοινωνία των αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, πράξη την οποία το Πατριαρχείο Μόσχας αποδοκιμάζει ως αντικανονική, σαν να ανήκε κανονικώς σε αυτό.

Τέλος, αφού χαρακτήρισε την ανακήρυξη της εκκλησιαστικής Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας ιδιαιτέρως επωφελή για την Ορθόδοξη Εκκλησία και πολύτιμη για την ενίσχυση των σχέσεων των δύο αδελφών αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, της Μεγάλης Ρωσίας και της Ουκρανίας, εισηγήθηκε «την αναγνώρισιν υπό της ημετέρας Εκκλησίας της Αυτοκεφαλίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της ανεξαρτήτου Δημοκρατίας της Ουκρανίας».

Ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος και τοποθετήσεις πολλών ιεραρχών και η Ιεραρχία αποφάσισε όπως αποδεχθεί την απόφαση της παρελθούσης Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και την εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ήτοι αναγνωρίζει «το κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την παραχώρηση του Αυτοκεφάλου, καθώς και το προνόμιο του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος να χειρισθή περαιτέρω το ζήτημα της αναγνωρίσεως της Εκκλησίας της Ουκρανίας», ενώ επτά Μητροπολίτες ζήτησαν την αναβολή λήψης Αποφάσεως».

Η εισήγηση του Μακαριωτάτου (αρχείο pdf)

ΟυκρανίαΑρχιεπίσκοπος ΙερώνυμοςΕκκλησία της ΟυκρανίαςΙεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος