Εκκλησία|22.11.2019 15:48

Ιερώνυμος: «Ναι» σε Πανορθόδοξη Σύνοδο Προκαθημένων αν την συγκαλέσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Μαρίνα Ζιώζιου

Το Ουκρανικό ζήτημα και το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό ήταν τα κεντρικά ζητήματα που κυριάρχησαν κατά τη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος με τον πρέσβη της Αμερικής στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, όπως γράψαμε ήδη από χθες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ethnos.gr, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, θα υπάρξει παρέμβαση κι άλλου Προκαθημένου της Ορθοδοξίας για το ίδιο θέμα, ενώ αναμένεται να δημοσιευτεί και επιστολή μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος-για ευνόητους λόγους δεν θα γράψουμε τα ονόματά τους- που θα ζητούν σύγκληση Πανορθόδοξης Συνόδου για το Ουκρανικό.

O κ. Πάιατ παρέδωσε ένα γράμμα στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο από τον Αμερικανό πρέσβη, αρμόδιο για τις διεθνείς θρησκευτικές ελευθερίες, Σαμ Μπράουνμπακ, στο οποίο εκφράζεται ο σεβασμός -του ιδίου προσωπικά και της αμερικανικής κυβερνήσεως- προς το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου και της Εκκλησίας της Ελλάδος για την αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας. Να θυμίσουμε ότι ο Αρχιεπίσκοπος είχε συναντηθεί με τον κ. Σαμ Μπράουνμπακ στις 6 Μαΐου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Ο κ. Πάιατ έκανε λόγο για μία απόφαση ιστορικής σημασίας από την Εκκλησία της Ελλάδος, που μαζί με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας «δείχνουν τον δρόμο» για τη συνέχεια… Εννοώντας, προφανώς, την αναγνώριση του Ουκρανικού Αυτοκεφάλου και από τις άλλες κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Επίσης, ο Αμερικανός πρέσβης υπογράμμισε ότι ήταν μία γενναία απόφαση και ότι ο Αρχιεπίσκοπος με τον τρόπο που λειτούργησε επέδειξε ηγεσία και ουσιαστικά καθοδήγησε την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας στη λήψη αυτής της απόφασης, που είναι και απόφαση στήριξης του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Εντύπωση προκαλεί ότι ο… «ενημερωμένος» κ. Πάιατ, όπως φαίνεται για όλα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, μίλησε στον Αρχιεπίσκοπο και για τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επαναστάσεως (1821-2021) σημειώνοντας ότι «ήταν κομβικός ο ρόλος της Εκκλησίας για την εθνική ανεξαρτησία και απελευθέρωση και για την ανάδειξη και διατήρηση της εθνικής ταυτότητας!».

Ο Αρχιεπίσκοπος, απευθυνόμενος στον κ. Πάιατ, είπε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος και ο ίδιος προσωπικά δεν έκαναν τίποτα άλλο από το καθήκον τους απέναντι στη Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Μία απόφαση, σύμφωνα με τον Μακαριώτατο, που είναι καλό να ακολουθήσουν και οι άλλες Εκκλησίες γιατί ο Ορθόδοξος κόσμος και η Ορθοδοξία δεν έχει την πολυτέλεια του «τριχασμού» σε ελληνόφωνο, σλαβόφωνο και αραβόφωνο κομμάτι.

Ο Αρχιεπίσκοπος τοποθετήθηκε και για την πρωτοβουλία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων να συγκαλέσει στο Αμμάν της Ιορδανίας Σύναξη Προκαθημένων αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «αυτή η τοποθέτηση δεν ξέρουμε αν είναι εν γνώσει του Οικουμενικού Πατριάρχη».

Ωστόσο, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας ξεκαθάρισε ότι «αν ο Οικουμενικός Πατριάρχης μας καλέσει δεν θα πούμε όχι, αν οποιοσδήποτε άλλος υπεύθυνος κάποιας Εκκλησίας μας καλέσει θα πω όχι. Κι αυτό γιατί δεν μπορεί ο καθένας να καλεί Πανορθόδοξη Σύνοδο. Είναι προνόμιο του Οικουμενικού Πατριάρχη» πρόσθεσε ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Όσον αφορά στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, ο Αρχιεπίσκοπος επανέλαβε στον πρέσβη ότι είχε πει και κατά τη συνάντησή του με τον αρμόδιο για τις Ανατολικές Καθολικές Εκκλησίες, Καρδινάλιο Leonardo Sandri, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, στις 14 Νοεμβρίου. «Η Ελλάδα δέχεται ένα συνεχή εκβιασμό από την Τουρκία που ανοίγει την στρόφιγγα και στέλνει πρόσφυγες» τόνισε και εξήγησε πως «είναι απαραίτητη η Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στη διαχείριση του θέματος και φυσικά η στήριξη Αμερικανών και Ευρωπαίων στη διαχείριση των συνόρων».

Ο Μακαριώτατος υπογράμμισε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος δεν έχει δεχτεί ούτε ένα ευρώ για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό, ενώ στηλίτευσε και το γεγονός ότι «τα χρήματα δίδονται σε ΜΚΟ, οι οποίες τα διαχειρίζονται με συνθήκες αδιαφάνειας». Έκανε λόγο, ακόμη, για τις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σημειώνοντας ότι πρέπει να διαμορφωθούν έτσι, ώστε να προστατεύονται οι ανήλικοι.

Πατριάρχης Ιεροσολύμων ΘεόφιλοςΕκκλησία της ΕλλάδοςΣαμ ΜπράουνμπακΟικουμενικός Πατριάρχης ΒαρθολομαίοςΟυκρανικόΤζέφρι ΠάιατΑρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος