Εκκλησία|09.12.2019 19:31

Αντιδράσεις από το δημοσίευμα του ethnos.gr για τους «ποντικούς» στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής

Μαρίνα Ζιώζιου

Μεγάλη αναστάτωση και αναταραχή σε εκκλησιαστικούς παράγοντες προκάλεσε το αποκλειστικό δημοσίευμα του ethnos.gr της περασμένης Παρασκευής 6 Δεκεμβρίου που αποκάλυπτε το κύκλωμα των «ποντικών» του Μανχάταν στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, το οποίο εμπορεύονταν ανενδοίαστα και πίσω από την πλάτη του πρώην Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου προσκλήσεις για την τελετή που παρέθετε ο εκάστοτε Αμερικανός Πρόεδρος στον Λευκό Οίκο για να τιμήσει την επέτειο της εθνικής γιορτής της 25ης Μαρτίου 1821 σε ομογενείς και πολιτικούς, υπουργούς και βουλευτές, αλλά κυρίως σε επιχειρηματίες από την Ελλάδα με γερά και παχυλά πορτοφόλια.

Φυσικά, το δημοσίευμα του ethnos.gr αναπαράχθηκε από πλείστα Μέσα –έντυπα και διαδικτυακά– τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αμερική. Ένα δημοσίευμα που προκάλεσε αλγεινές εντυπώσεις στους υψηλόβαθμους κύκλους της ομογένειας που βλέπουν ένα ακόμη σκάνδαλο μεγατόνων να προστίθεται σε όσα σκάνδαλα -εν αγνοία του- σημάδεψαν τα τελευταία χρόνια της αρχιεπισκοπίας του πρώην Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου, με κορυφαίο αυτό της υπεξαίρεσης 60 και πλέον εκατ. δολαρίων που αντί να διατεθούν για την ανέγερση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν κατέληξαν, προφανώς, στις τσέπες των διαφόρων επιτηδείων. Να θυμίσουμε ότι αρχικά ο προϋπολογισμός για την ανέγερση του Ναού ήταν ύψους 20 εκατ. δολαρίων, έφθασε στα 80 εκατ. δολάρια και το έργο σταμάτησε γιατί κατήγγειλε τη σύμβαση η κατασκευάστρια εταιρεία.

Όλη αυτή η κατάσταση του παρελθόντος ήταν αυτή που δημιούργησε τη «μαύρη τρύπα» 8,5 εκατ. δολαρίων και που οδήγησε την Αρχιεπισκοπή Αμερικής σε χρεοκοπία και την εξανάγκασε να υποθηκεύσει τα κεντρικά γραφεία της στο Μανχάταν έναντι του ποσού των 7,5 εκατ. δολαρίων που έλαβε ως δάνειο από την τράπεζα Alma Bank.

Και όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που είναι νωπή ακόμη η είδηση της σύλληψης του πρώην εκτελεστικού διευθυντή Διοίκησης και Οικονομικών της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Τζέρι Δημητρίου, με την κατηγορία της υπεξαίρεσης ποσού που υπερβαίνει τα 500.000 δολάρια, καθώς και με την κατηγορία της κατάχρησης των πιστωτικών καρτών της Αρχιεπισκοπής προς ίδιον όφελος (προσωπικά έξοδα). Ο κ. Δημητρίου αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 150.000 δολαρίων.

Μετά από όλο αυτό τον θόρυβο που ξέσπασε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής με μια ανακοίνωση καταπέλτη διευκρινίζει με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόνους ότι «ο συγκεκριμένος ''μπροστινός'' του κυκλώματος, με το όνομα Ιωάννης Χορόζογλου, ουδεμία υπαλληλική ή υπηρεσιακή σχέση έχει με το συγκεκριμένο πρόσωπο».

Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής θέλει ουσιαστικά να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα διαφάνειας και να προστατεύσει το κύρος και το γόητρό της από πρόσωπα που χωρίς να έχουν το παραμικρό δικαίωμα ή την παραμικρή νομιμοποίηση χρησιμοποιούν επανειλημμένα και καταχρηστικά το όνομά της, προκειμένου να καταδείξουν ότι έχουν ισχύ και κύρος και να μπορέσουν να πείσουν τους «πελάτες» τους -στην ομογένεια και κυρίως στην Ελλάδα- ότι έχουν αυτοί το «γαλλικό κλειδί» που ανοίγει την πόρτα του Λευκού Οίκου, των επιτελικών στελεχών του, των υπουργών της αμερικανικής κυβέρνησης ακόμη και της συζύγου και της κόρης του νυν Αμερικανού Προέδρου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής:

«Με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου και διαδικτυακών τόπων αναφερόμενα στην ύπαρξη προσώπου στην Ελλάδα, και δη κατονομαζομένου ως Ιωάννη Χορόζογλου, φερομένου να μεσολαβεί, έναντι αμοιβής, για τη συμμετοχή των πιστών, τόσο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και από την Ελλάδα, σε εκδηλώσεις και δράσεις της Ιεράς μας Αρχιεπισκοπής και της Ομογενείας των ΗΠΑ γενικότερα, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής δηλώνει ότι ουδεμία υπαλληλική ή υπηρεσιακή σχέση έχει με το συγκεκριμένο πρόσωπο».

ΕλπιδοφόροςΛευκός ΟίκοςΑρχιεπισκοπή Αμερικήςσκάνδαλο