Εκκλησία|11.12.2019 16:02

ΔΙΣ για Ουκρανικό: Η Εκκλησία της Ελλάδος έλαβε την απόφασή της ελεύθερα και χωρίς «άνωθεν» παρεμβάσεις

Μαρίνα Ζιώζιου

Ηχηρή απάντηση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου σε όλους όσοι το τελευταίο διάστημα κινδυνολογούν και στρέφουν τα βέλη τους στην Εκκλησία της Ελλάδος, μετά την απόφασή της να αναγνωρίσει την Εκκλησία της Ουκρανίας.

Με ανακοίνωσή της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) ξεκαθαρίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι «η Εκκλησία της Ελλάδος ελεύθερα και αβίαστα και στο πλαίσιο της συνοδικότητός της αποφάσισε την αποδοχή της υπό του Οικουμενικού Πατριαρχείου ανακηρύξεως του Αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας».

Η συγκεκριμένη απόφασή της, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, βασίζεται απολύτως στην Κανονική και Εκκλησιαστική Παράδοση και δεν έχει οιανδήποτε σχέση με «‘’εθνικισμούς’’ και άλλες ‘’άνωθεν’’ παρεμβάσεις, όπως άκριτα και εντελώς αβίαστα διαδίδεται από κάποιους». Τέλος, η ΔΙΣ δηλώνει υπευθύνως ότι «οιαδήποτε άλλη αντίθετη άποψη, διατύπωση και αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα είναι άκαιρη, άκριτη, και προέρχεται εντελώς ‘’εκ του πονηρού’’».

Να σημειωθεί ότι σήμερα, Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου. Κατά τις τρεις Συνεδρίες η Διαρκής Ιερά Σύνοδος  ενέκρινε:

  • Τον νέο Κανονισμό της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (Ε.Κ.Υ.Ο.) με τις γενόμενες τροποποιήσεις, ως και τον Προϋπολογισμό Εσόδων και Εξόδων του οικονομικού έτους 2020 της αυτής Υπηρεσίας.
  • Τα προγράμματα των εορτασμών της ιεράς μνήμης του Αγίου Φωτίου (6-2-2020), προστάτου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, και της Κυριακής της Ορθοδοξίας (8-3-2020). Κατά τη Συνοδική Θεία Λειτουργία, η οποία θα τελεσθεί την Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών, όρισε ως ομιλητή τον μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνο.
  • Το σχέδιο Μηνύματος για την εορτή των αγίων Τριών Ιεραρχών, το οποίο υπέβαλε η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος. Η ΔΙΣ διόρισε τον αρχιμανδρίτη  Άγγελο Ανθόπουλο, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.
Διαρκής Ιερά ΣύνοδοςΑρχιεπίσκοπος ΙερώνυμοςΟυκρανικό