Fashion & Design|03.08.2022 09:50

Barbiecore: Η κυριαρχία του ροζ με έμπνευση την Barbie και το νέο trend που κατέκτησε τον κόσμο της μόδας

Μαίρη Τσίνου

Μια νέα ενδυματολογική τάση αναστατώνει τη μόδα και όχι μόνο και δεν είναι άλλη από την... Barbie. Αυτή η τάση, η οποία ονομάστηκε «Barbiecore», περιλαμβάνει φυσικά το πιο χαρακτηριστικό χρώμα της γνωστής κούκλας. Η ροζ αισθητική έχει γίνει βασικό στοιχείο της μόδας τον τελευταίο χρόνο, αλλά η πιο έντονη απόχρωση του είναι εκείνη που έχει κατακλύσει πασαρέλες και όχι μόνο, σύμφωνα με το People.

Μπορεί η δημοφιλέστερη κούκλα της Mattel να βρίσκεται ανελλιπώς στο επίκεντρο της ποπ κουλτούρας τα τελευταία 63 χρόνια, η δημοτικότητά της όμως σημείωσε ραγδαία αύξηση φέτος, με το στυλ Barbiecore να έχει κυριεύσει τα πάντα, αναφέρει το wwd.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στην πολυαναμενόμενη ταινία Barbie που αναμένεται να κάνει πρεμιέρα το 2023. Το... ροζ είναι στο επίκεντρο από τότε που δημοσίεύθηκαν φωτογραφίες από τα γυρίσματα με τη Margot Robbie στο ρόλο της εμβληματικής κούκλας της Mattel.

 

 

Αλλά η ταινία που σκηνοθέτησε η Greta Gerwig δεν είναι ο μόνος λόγος που ζούμε σε έναν πραγματικό κόσμο Barbie. Στην πραγματικότητα, η τάση αυτή της μόδας ξεκίνησε από το 2022 Valentino Fall runway show που έκανε το ντεμπούτο του τον Μάρτιο. Με την ονομασία Valentino Pink PP -από το όνομα του δημιουργικού διευθυντή του οίκου μόδας, Pierpaolo Piccioli- οι σταρ έχουν κάνει εκθαμβωτικές ροζ εμφανίσεις από τα κόκκινα χαλιά μέχρι τις σκηνές των φεστιβάλ.

Από το πότε έγινε viral η τάση μέχρι το τι ακριβώς περιλαμβάνει, εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την τρέλα του Barbiecore:

Πότε ξεκίνησε η τάση Barbiecore;

Η Barbie βρίσκεται στο προσκήνιο από τότε που βγήκε στα ράφια των καταστημάτων το 1959, αλλά η κούκλα που σχεδίασε η Mattel εισέβαλε στον κόσμο της ψυχαγωγίας με περισσότερους από έναν τρόπους όλα αυτά τα χρόνια.

Η ράπερ Nicki Minaj είναι συνώνυμη με την πλαστική κούκλα από την αρχή της καριέρας της - αποκαλώντας μάλιστα τους θαυμαστές της «Barbz». Επιπλέον, διασημότητες από αθλητές μέχρι μουσικούς έχουν τιμηθεί με τις δικές τους πλαστικές κούκλες.

Ενώ η συλλογή Valentino και η επερχόμενη ταινία Barbie έχει κάνει πολλούς να ακολουθήσουν τη στάση "Let's go Barbie" πρόσφατα, το Barbiecore βρίσκεται σε άνοδο τα τελευταία χρόνια. Εκατοντάδες πίνακες Barbiecore στο Pinterest έχουν δημιουργηθεί από το 2019 και πιο πρόσφατα, ο όρος αποτέλεσε trending hashtag στο TikTok (με σχεδόν 15 εκατομμύρια προβολές). Έχει επίσης παρατηρηθεί υψηλός όγκος αναζήτησης στο Etsy, στο οποίο τα αντικείμενα που σχετίζονται με τη μόδα σε hot pink έχουν αυξηθεί κατά 35% τους τελευταίους τρεις μήνες σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με το Good Morning America.

 

Πώς να ντυθείτε ακολουθώντας την τάση Barbiecore;

Υπάρχει απλά ένα χρώμα που αποτελεί την ουσία του Barbicore και αυτό είναι - το μαντέψατε - το ροζ! (όσο πιο έντονη είναι η απόχρωση τόσο το καλύτερο).

«Ένα καλοδεχούμενο mood-booster μετά τα τελευταία χρόνια, το Barbiecore αφορά την υιοθέτηση των ζωντανών αποχρώσεων -ιδιαίτερα του χαρακτηριστικού έντονου ροζ της κούκλας- στην καθημερινή ζωή», δήλωσε η ειδικός τάσεων του Etsy Dayna Isom Johnson στο Good Morning America. Και πρόσθεσε: «Και με πολλούς να νοσταλγούν απλούστερες, πιο ηλιόλουστες και πιο ανέμελες εποχές, είναι λογικό ότι αυτή η εμπνευσμένη από τη δεκαετία του '80, αδιαπραγμάτευτα ροζ αισθητική βρίσκεται στο επίκεντρο ως το 'it' στυλ του καλοκαιριού».

Οι ενδυματολογικές προτάσεις ξεκινούν από μίνι φορέματα από λατέξ μέχρι ντελικάτα fit-and-flares, ενώ οι λεπτομέρειες περιλαμβάνουν τα πάντα, από φτερά μέχρι το βασικό στοιχείο της Barbie: λάμψη. Από εξαιρετικά ψηλές γόβες μέχρι πλαστικά χοντρά τακούνια, τα παπούτσια ποικίλλουν όπως ακριβώς και οι ατελείωτες επιλογές του παιχνιδιού. Επιπλέον, τα ολογραφικά και φλούο αξεσουάρ και τα πλαστικά τσιμπιδάκια μαλλιών αποτελούν υπέροχες προσθήκες.

Αν και προτιμάται το έντονο ροζ, άλλες αποχρώσεις όπως εκείνη της τσιχλόφουσκας και το φούξια αποτυπώνουν επίσης το στυλ Barbiecore. Το χρώμα είναι όμως μόνο ένα μέρος της τάσης, καθώς ένα άλλο σημαντικό μέρος είναι η υιοθέτηση του στυλ της κατάλληλης δεκαετίας, η οποία εκτείνεται από τη δεκαετία του 1980 έως τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

 

Ποιοι celebrities έχουν ντυθεί με Barbiecore;

H Barbie αποτελεί έμπνευση για το στυλ των διασημοτήτων εδώ και πολύ καιρό - όπως η νοσταλγική στολή της Hailey Bieber για τις Απόκριες το 2016 και η εμφάνιση με Moschino της Kacey Musgraves στο Met Gala το 2019 - αλλά η κούκλα έχει ακόμη μεγαλύτερη επιρροή στην ποπ κουλτούρα τώρα.

Μετά το σόου του Valentino τον Μάρτιο, η παρουσία του  ροζ ήταν έντονη στα βραβεία Grammy 2022, από το εντυπωσιακό σύνολο της Saweetie μέχρι τον φωτεινό φούξια σκούφο του Justin Bieber. Αμέσως μετά, η τρέλα συνεχίστηκε στο Coachella τον Απρίλιο, όταν οι σταρ έφεραν το στυλ στη σκηνή. Ο Conan Gray ήταν ντυμένος με custom Valentino, ενώ ο headliner Harry Styles εντυπωσίασε με ροζ φτερά!

Το ροζ επικράτησε και στο κόκκινο χαλί του 2022 Met Gala, με τον Sebastian Stan ντυμένο από την κορυφή ως τα νύχια σε μια ροζ μονοχρωματική εμφάνιση και την Glenn Close με ροζ κοστούμι (και τα δύο σχεδιασμένα από τον πολυτελή ιταλικό οίκο μόδας).

Εκτός από τις μεγάλες εκδηλώσεις του Χόλιγουντ, οι celebrities διοργάνωσαν πάρτι γενεθλίων με θέμα Barbiecore, όπως τα 38α γενέθλια της Khloe Kardashian τον Ιούνιο και τα 32α γενέθλια της Margot Robbie τον Ιούλιο (γιόρτασε μάλιστα στο πλατό με μια μεγάλη ροζ τούρτα γενεθλίων Barbie)!

 

 

 

Ποιο είναι το νόημα πίσω από την τάση Barbiecore;

Η κλασική κούκλα Barbie έχει εξελιχθεί από τότε που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 1959 και έχει αλλάξει με την πάροδο των δεκαετιών. Ενώ η πρώτη μαύρη κούκλα Barbie, η Christie, παρουσιάστηκε το 1969, η Mattel έκανε στην Barbie ένα makeover στο πλαίσιο της καμπάνιας #TheDollEvolves του 2016.

Τώρα, κυκλοφορεί σε μικροσκοπικη, curvy και ψηλότερη εκδοχή και σε μια ποικιλία αποχρώσεων δέρματος και χτενισμάτων. Το ίδιο ισχύει και για τον Ken, ο οποίος έχει επίσης διαφοροποιηθεί από τότε που πρωτοβγήκε στα ράφια.

Από το 2020, η σειρά Barbie Fashionistas διαθέτει 176 κούκλες, αρσενικές και θηλυκές, με εννέα διαφορετικούς σωματότυπους, 35 αποχρώσεις δέρματος και 94 χτενίσματα. Το 2022, η εταιρεία παιχνιδιών επέκτεινε τη διαφοροποιημένη σειρά Fashionistas και πρόσθεσε μια κούκλα με ακουστικά πίσω από το αυτί, μια κούκλα με προσθετικό πόδι, καθώς και μια κούκλα Ken με λεύκη.

Στο ίδιο μήκος κύματος με την αποστολή της Mattel, το Barbiecore καταρρίπτει τα στερεότυπα και αποτελεί μια δήλωση για τον φεμινισμό, δήλωσε στο Insider η blogger μόδας Chazlyn Yvonne Stunson με έδρα το Λος Άντζελες. «Νομίζω ότι έχουμε αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε για το στερεότυπο κορίτσι Barbie με τα ξανθά μαλλιά και το τέλειο σώμα. Σήμερα, βλέπουμε όλα τα είδη των ατόμων να συμμετέχουν στην αισθητική», πρόσθεσε η blogger.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

μόδαMattelειδήσεις τώραBarbieΜάργκοτ Ρόμπι