Fashion & Design|30.08.2022 09:14

«200 Trunks, 200 Visionaries»: Αρχιτέκτονες και designers επανασχεδιάζουν τις εμβληματικές αποσκευές της Louis Vuitton

Newsroom

Τον ιδρυτή της γαλλικής φίρμας ειδών πολυτελείας Louis Vuitton -γεννήθηκε πριν 201 χρόνια-, του οποίου το πρώτο μπαούλο παρουσιάστηκε το 1858, τιμά η έκθεση «200 Trunks, 200 Visionaries: The Exhibition»·μετά την παρουσίαση στην γκαλερί του οίκου στην Asnieres, τώρα εδώ και λίγο καιρό φιλοξενείται στο Rodeo Drive, κοντά στο κατάστημα-ναυαρχίδα της εταιρείας στο Beverly Hills. Μαζί με το αρχικό μπαούλο, εκτίθενται 200 «μεταμορφώσεις» του από ντιζάινερ όπως Supreme, Peter Marino, LEGO, Alex Israel, Nigo και Fornasetti, μεταξύ άλλων.

Οι αρχιτέκτονες Frank Gehry και Sou Fujimoto είναι μεταξύ των σχεδιαστών που επανασχεδίασαν το εμβληματικό μπαούλο Louis Vuitton για να γιορτάσουν τα 200α γενέθλια του ιδρυτή του οίκου μόδας. Τα μπαούλα σχεδιάστηκαν σε αναγνώριση των 200ων γενεθλίων του Louis Vuitton και ξεκίνησαν το ταξίδι τους νωρίτερα φέτος σε έκθεση στην Asnieres στο σπίτι της οικογένειας Vuitton, πριν μετακινηθούν στη Σιγκαπούρη.

 

Τώρα εκτίθενται στο Λος Άντζελες σε ένα κτίριο που απηχεί ένα πρώιμο μοτίβο Louis Vuitton, με πολύχρωμες λωρίδες που διακοσμούν τη λευκή πρόσοψη.

«Το έργο αναπτύχθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200ά γενέθλια του Louis Vuitton», δήλωσε η visional director  του Louis Vuitton, Faye McLeod. «Η μόνιμη κληρονομιά του Louis είναι το μπαούλο -το μπαούλο με την επίπεδη κορυφή και τον καμβά που σχεδίασε- και έτσι φάνηκε το προφανές μέσο για να δουλέψουμε με αυτό».

«Από εκεί και πέρα, η ιδέα προχώρησε στη συνεργασία με 200 οραματιστές που θα σχεδίαζαν το δικό τους μπαούλο - ένας τεράστιος, οπτικός φόρος τιμής στη δημιουργικότητα και στον άνθρωπο πίσω από τo brand», συνέχισε η ίδια.

«Στη συνέχεια, αυτά παρουσιάστηκαν στις βιτρίνες των παγκόσμιων καταστημάτων μας, προτού ομαδοποιηθούν εκ νέου για την έκθεση». Ως φόρο τιμής στην κληρονομιά της καινοτομίας του Louis, ο οίκος μόδας επέλεξε προσωπικότητες που τροφοδοτούν την καινοτομία στους τομείς τους για να επανασχεδιάσουν το εμβληματικό μπαούλο. Οι επιλεγμένοι καλλιτέχνες καλύπτουν τομείς που κυμαίνονται από την τέχνη και τον πολιτισμό μέχρι την επιστήμη και τον αθλητισμό.

Κάθε σχέδιο έχει διαστάσεις περίπου 50 x 50 x 100 εκατοστά, ώστε να ταιριάζει με τις διαστάσεις του αρχικού μπαούλου του Louis από τη δεκαετία του 1850. Οι επισκέπτες εισέρχονται στην έκθεση μέσω μιας δομής από μπαούλα που οδηγεί στην Αίθουσα Ενημέρωσης, στην βρίσκεται ένα μπαούλο με ψηφιακές οθόνες.

Πέρα από αυτό υπάρχουν δύο κύριοι χώροι που μοιάζουν με αποθήκη και περιέχουν ένα μείγμα από τα αρχικά μπαούλα και πρόσθετα με οθόνη, σε μια διάταξη που το στούντιο σχεδιασμού χαρακτηρίζει «κλιμακωτή αλλά και αόριστα γλυπτική».

Ένα εντυπωσιακό δωμάτιο γεμάτο μπαλόνια από την Brooklyn Balloon Company του Robert Moy διαθέτει ένα πολύχρωμο μπαούλο από ζωγραφισμένα μπαλόνια. Μια σειρά από ριγέ σκάλες επενδεδυμένες με δισδιάστατα έργα τέχνης οδηγεί σε έναν χώρο που περιέχει τα υπόλοιπα μπαούλα. Το δωμάτιο, που ονομάστηκε Dreamscape, προβάλλει τα μπαούλα σε ένα σκηνικό γεμάτο ζωντάνια.

 

 

Μια επιπλέον εγκατάσταση του αρχιτέκτονα Gehry βρίσκεται σε αυτόν τον χώρο, σχεδιασμένη να μοιάζει με ένα πάρτι για τσάι για τον εορτασμό των γενεθλίων του Louis Vuitton.

Το μινιμαλιστικό μπαούλο του Ιάπωνα αρχιτέκτονα Fujimoto σχεδιάστηκε για να αντικατοπτρίζει το House N του αρχιτέκτονα, με ορθογώνια σχήματα που αντικατοπτρίζουν τα ανοίγματα του σπιτιού με αναφορά στην απλότητα της μάρκας LV.

Ένα μαύρο μπαούλο του αρχιτέκτονα Peter Marino είναι δεμένο με σφιχτά εφαρμοστά δερμάτινα λουριά, σχολιάζοντας την υποβρύχια απόδραση του Houdini από το μπαούλο του 1912.

Το ευρύτερο LV200 πρότζεκτ είναι ένα φιλανθρωπικό εγχείρημα. Στην πρώτη φάση, στη Γαλλία, συγκεντρώθηκαν δύο εκατομμύρια ευρώ από τους συμμετέχοντες δημιουργούς, οι οποίοι δώρισαν το 100% του ποσού σε μία από τις δεκαπέντε οργανώσεις αγαθοεργίας σε 13 χώρες, οι οποίες επελέγησαν λόγω του ότι εστιάζουν στο να ενθαρρύνουν νεαρούς μέσω των δημιουργικών προσπαθειών τους. Λεπτομέρειες για τη δεύτερη φάση, αυτή του Λος Άντζελες, θα δημοσιοποιηθούν σύντομα.

Η «200 Trunks, 200 Visionaries: The Exhibition» στο 468 North Rodeo Drive στο Μπέβελρι Χιλς ολοκληρώνεται στις 6 Σεπτεμβρίου και η επίσκεψη είναι δωρεάν.

Με πληροφορίες από dezeen.com

Φωτογραφίες: BFA courtesy of Louis Vuitton

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


έκθεσηΜπέβερλι ΧιλςμόδαLouis Vuittonειδήσεις τώρα