Fashion & Design|31.10.2022 09:12

Ένα πολυτελές θέρετρο με βίλες στο ερημικό τοπίο της Σαουδικής Αραβίας

Μαίρη Τσίνου

Στην καρδιά της AlUla στη βορειοδυτική Σαουδική Αραβία, το στούντιο αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού AW² κατασκεύασε ένα θέρετρο με βίλες που θυμίζουν κάτι από σκηνές Βεδουΐνων και προσκαλεί τους ταξιδιώτες να γνωρίσουν την ομορφιά μιας ανέγγιχτης περιοχής μέσα στην κοιλάδα Ashar.

Θυμίζοντας σκηνές, το «Banyan Tree AlUla» γίνεται μέρος του φυσικού περιβάλλοντος και δημιουργεί μια βαθιά σύνδεση μεταξύ φυσικού και τεχνητού. Οι Reda Amalou και Stephanie Ledoux, επικεφαλής στο στούντιο με έδρα το Παρίσι, επιδίωξαν να δημιουργήσουν έναν προορισμό φιλοξενίας ανάμεσα στα αρχαία μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, καμουφλαρισμένο ανάμεσα στο ερημικό τοπίο. Εμπνευσμένη από την πολιτιστική κληρονομιά και τους βραχώδεις σχηματισμούς ως φόντο, η τελική σύνθεση περιλαμβάνει σουίτες πολλών διαστάσεων που προστατεύονται από έναν καμβά στο χρώμα της άμμου και βρίσκονται διάσπαρτες σε όλη την περιοχή. 

 

«Η αρχιτεκτονική μας ανταποκρίνεται στην ευθραυστότητα της περιοχής και στοχεύει όχι μόνο στην αποκατάσταση, αλλά και στην προστασία της από μελλοντικές βλάβες, αντιμετωπίζοντας συνειδητά την ισορροπία ανθρώπου και φύσης», σχολίασε το δίδυμο. «Η ιδέα μας περιλαμβάνει την αξιοποίηση της φυσικής ομορφιάς του τοπίου με ένα έργο που ενσωματώνεται απρόσκοπτα στην περιοχή, ένα σχέδιο που προσαρμόζεται στις πολιτιστικές, ιστορικές και φυσικές ιδιαιτερότητες του Ashar». 

 

Με έμπνευση από τις παραδοσιακές σκηνές των Βεδουίνων, το «Banyan Tree AlUla» προσφέρει ένα οικείο περιβάλλον με ιδιαίτερη και εντυπωσιακή θέα, ενώ παράλληλα ενσωματώνει τον πολιτισμό και την παράδοση στη φιλοξενία. Στο «Banyan Tree AlUla» η αυθεντικότητα και η ιστορία συναντούν την πολυτέλεια και την άνεση. Το θέρετρο έχει 47 σουίτες με σκηνές που διαθέτουν από ένα έως τρία υπνοδωμάτια και βρίσκονται απλωμένες στους αμμόλοφους της ερήμου.

Περιλαμβάνει επίσης δύο γκουρμέ εστιατόρια, καθώς και ένα πολυτελές σπα και μια πισίνα που είναι «κρυμμένη» ανάμεσα στις φυσικές σχισμές των βράχων.

 

Για να προσαρμοστούν στη ζέστη της ερήμου, οι κατασκευές χρησιμοποιούν διάφορους καμβάδες, εξασφαλίζοντας έτσι φυσικό εξαερισμό μεταξύ της οροφής και της σκηνής, καθώς και προστασία από τον ήλιο.

Με πληροφορίες από Design Boom

Σαουδική Αραβίαβίλααρχιτεκτονικήειδήσεις τώρα