Fashion & Design|06.11.2022 12:35

Μόδα: Η επιστροφή στα 90s επαναφέρει τα skinny μοντέλα στις πασαρέλες

Μαίρη Τσίνου

Από τις μπότες Uggs μέχρι τα χαμηλοκάβαλα τζιν, ο κόσμος της μόδας παρατηρεί μια επανεμφάνιση αμφισβητούμενων τάσεων που υπήρχαν πριν από δύο δεκαετίες. Τώρα, φαίνεται ότι το λεπτό, λιπόσαρκο σώμα της δεκαετίας του 1990 και των αρχών της δεκαετίας του '80 κάνει δυναμικό comeback.

Στις αρχές Οκτωβρίου, η Bella Hadid έκλεισε την εβδομάδα μόδας του Παρισιού στο Coperni, με τη μικροσκοπική της μορφή σχεδόν γυμνή στην πασαρέλα, καθώς ένα φόρεμα ζωγραφίστηκε με σπρέι πάνω στο δέρμα της.

 

Λίγες μέρες αργότερα, στο σόου της Miu Miu για την άνοιξη 2023 στο Μιλάνο, υπερβολικά αδύνατα κορίτσια παρέλασαν στην πασαρέλα με γυμνή τη μέση, μερικές από αυτές φορώντας τη φούστα "micro-mini" για την οποία η εταιρεία έγινε πρόσφατα γνωστή.

 

Εν τω μεταξύ, οι γόνοι των supermodel, όπως η Lila Moss (κόρη της Kate) και η Kaia Gerber (κόρη της Cindy Crawford), θυμίζουν ακόμη περισσότερο τη δεκαετία του '90 τόσο με τις διάσημες μαμάδες τους όσο και με τις εξαιρετικά αδύνατες φιγούρες τους. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της New York Post, δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι με την τάση αυτή.

«Σας παρακαλώ, έχω κουραστεί τόσο πολύ με αυτό. Ξέρω ότι όλοι προσποιούμαστε ότι δεν πρόκειται για την επαναφορά της λατρείας του λεπτού ή οτιδήποτε άλλο, αλλά δεν μπορώ να συνεχίσω να το κάνω αυτό», έγραψε εξοργισμένος στο Twitter ο συγγραφέας μόδας Tyler McCall.

Τα skinny μοντέλα που φιγουράρουν στην πασαρέλα είναι μια μετατόπιση από το «slim thick» και το body positivity που ήταν στη μόδα τα τελευταία χρόνια με τις γυναίκες πρέσβειρες όπως η Lizzo και η Megan Thee Stallion να εκθέτουν τα γεμάτα σώματά τους.

 

Ακόμα και οι διάσημες για τις καμπύλες τους Kardashians φαίνεται να απομακρύνονται από τα καλλίγραμμα σώματα. Η Kim και η Khloe εμφανίζονται όλο και πιο αδύνατες τελευταία, οδηγώντας τους θαυμαστές τους να υποθέτουν ότι έχουν αντιστρέψει τις πλαστικές επεμβάσεις ανόρθωσης γλουτών - αν και ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε ότι καμία από τις δύο τις είχε κάνει εξ αρχής. Στο Met Ball τον Μάιο, η Kim υπερηφανεύτηκε για την επικίνδυνη δίαιτά της που την έκανε να χάσει πάνω από 10 κιλά σε τρεις εβδομάδες για να χωρέσει στο εμβληματικό φόρεμα της Marilyn Monroe.

 

Οι ειδικοί λένε ότι η νέα εμμονή με το αδυνάτισμα δεν περιορίζεται στους σταρ του Χόλιγουντ και στις εβδομάδες μόδας. «Τώρα που οι μάρκες υψηλής ραπτικής παρουσιάζουν στην πασαρέλα λιτά ρούχα για αυστηρά λιπόσαρκες και λεπτές γυναίκες, αυτό διαχέεται στις μάρκες γρήγορης μόδας μέσα σε λίγες μέρες ή και ώρες», δήλωσε στην Post ο blogger υψηλής ραπτικής Hunter Shires, a k a High End Homo.

Η εμμονή με το μέγεθος και η «τοξική» κουλτούρα της ακραίας δίαιτας

Το νέο ιδεώδες έχει οδηγήσει κάποιους να συρρέουν στα στούντιο πιλάτες, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Η Τάρα Γκόρντον, ιδιοκτήτρια του 212 Pilates στη Νέα Υόρκη, δήλωσε στην Post ότι έχει δει σταθερή αύξηση των εγγραφών στα μαθήματα μετά την άρση των περιορισμών του COVID, με το μάθημά της την περασμένη εβδομάδα να διπλασιάζεται σε μέγεθος, καθώς όλο και περισσότερες γυναίκες αναζητούν το «αδύνατο look».

Άλλοι στρέφονται σε πιο αμφισβητήσιμα μέτρα για να χάσουν γρήγορα κιλά με φάρμακα για τον διαβήτη, όπως το Ozempic και το Wegovy, που υποτίθεται ότι είναι δημοφιλή στις διασημότητες και τα αποθέματά τους λιγοστεύουν.

Στο Instagram και το TikTok, το hashtag #thinspo έχει απαγορευτεί και πλέον ανακατευθύνει τους χρήστες σε πηγές ψυχικής υγείας και διατροφικών διαταραχών, αλλά παρόμοια hashtags όπως #fitspo, #whatieatinaday και #bodychec αφθονούν. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι διατροφικές διαταραχές, ιδίως μεταξύ των εφήβων κοριτσιών, αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι το TikTok προωθεί την «τοξική» κουλτούρα της ακραίας δίαιτας και «δοξάζει» την ακραία απώλεια βάρους. Είτε το ιδανικό σώμα είναι παχύ είτε λεπτό, το μόνιμο ζήτημα αποτελεί η εστίαση στο μέγεθος.

Το 2017, η Emma McClendon επιμελήθηκε μια έκθεση με τίτλο «Το σώμα: Μόδα και σιλουέτα» για το «εξιδανικευμένο μοντέρνο σώμα» στο Μουσείο στο FIT. Η McClendon δήλωσε τότε στο CNN για την έκθεση: «Είτε είναι σύγχρονη είτε του 19ου αιώνα ... Εμείς ως κουλτούρα, ως κοινωνία, έχουμε εμμονή με το μέγεθος. Έχει συνδεθεί με την ταυτότητά μας ως άνθρωποι».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

body positivityμοντέλαμόδαειδήσεις τώρα