Fashion & Design|10.02.2023 13:43

The Loop: Ένας ποδηλατόδρομος εσωτερικού χώρου μήκους 93 χιλιομέτρων κατασκευάζεται στο Ντουμπάι

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Copyright: URB
Copyright: URB
Copyright: URB
Copyright: URB
Copyright: URB
Copyright: URB
Copyright: URB
Copyright: URB

Το Ντουμπάι θα μπορούσε να γίνει ένα νέο κέντρο για τη βιωσιμότητα και την ευεξία, αν η κατασκευάστρια εταιρεία URB πραγματοποιήσει τα μεγαλόπνοα σχέδιά της. Η εταιρεία με έδρα το Ντουμπάι έχει προτείνει μια σειρά φιλόδοξων, περιβαλλοντικά εστιασμένων σχεδίων για τη μεταμόρφωση του εμιράτου - συμπεριλαμβανομένου ενός εσωτερικού κλιματικού ελεγχόμενου «βιώσιμου αστικού αυτοκινητόδρομου» που εκτείνεται σε μήκος 93 χιλιομέτρων (58 μιλίων).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του CNN, αν κατασκευαστεί, ο «The Loop» θα είναι η «εξυπνότερη» υποδομή ποδηλασίας και jogging οπουδήποτε στον κόσμο, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της URB Baharash Bagherian. «Το έργο στοχεύει να καταστήσει το Ντουμπάι την πιο συνδεδεμένη πόλη στη Γη με τα πόδια ή το ποδήλατο», πρόσθεσε.

Η ογκώδης κατασκευή έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να περιβάλλει το Ντουμπάι, παρέχοντας στους κατοίκους έναν «πράσινο διάδρομο» χωρίς αυτοκίνητα, γεμάτο δέντρα και φυτά, για να περπατούν ή να κάνουν ποδήλατο στην πόλη.

Η URB έχει επίσης σχεδιάσει ένα τεράστιο αγροτουριστικό έργο για την έρημο του Ντουμπάι, το οποίο, όπως λέει, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα νέο σημείο αναφοράς για τη βιώσιμη γεωργία, την περιβαλλοντική εκπαίδευση και τον πράσινο τουρισμό στην περιοχή, εάν κατασκευαστεί.

Ανεξάρτητα από το The Loop, το «Agri Hub» θα καλύπτει περίπου 40 εκτάρια και θα φιλοξενεί χώρους για εκπαίδευση και έρευνα, καθώς και οικολογικά καταλύματα, καταστήματα αγροτικών προϊόντων, εστιατόρια και καφετέριες που τα προϊόντα θα σερβίρονται από τη φάρμα... στο τραπέζι.

Ο Bagherian λέει ότι μια επίσκεψη στο Agri Hub θα βοηθούσε τους επισκέπτες να κατανοήσουν και να εμπλακούν περισσότερο σε βιώσιμες πρακτικές. «Θα ανοίξει το μυαλό των ανθρώπων», λέει. «Οι άνθρωποι μπορεί να παρεξηγήσουν τον αγροτουρισμό. Νομίζουν ότι είναι να βλέπεις γεωργικό εξοπλισμό, να βλέπεις φάρμες και να πηγαίνεις να μαζέψεις φρούτα. Με αυτό το έργο προσπαθούμε να διαταράξουμε το μοντέλο του αγροτουρισμού, ώστε να ωφεληθούν όλοι. Είτε είστε λιανοπωλητής, είτε είστε αγρότης, ειδικά αν είστε καταναλωτής - υπάρχει ένα στοιχείο μιας πιο πράσινης οικονομίας για όλους».

«Προχωρώντας προς μια πιο πράσινη οικονομία»

Ο Bagherian έχει προηγουμένως ηγηθεί των σχεδίων για τη φάση 2 της «Βιώσιμης Πόλης» στο Ντουμπάι και έχει εργαστεί σε παρόμοιες πράσινες κοινότητες που βρίσκονται υπό κατασκευή στο Yiti του Ομάν και στο νησί Yas στο Άμπου Ντάμπι. «Όλος ο κόσμος κινείται προς μια πιο πράσινη οικονομία», λέει ο Bagherian. «Οι ισχυρότερες οικονομίες θα είναι αυτές που θα μπορέσουν να μεταβούν προς την αειφορία το συντομότερο δυνατό με έργα όπως αυτό».

Η δομή του Agri Hub θα μοιάζει με φίδι και θα σχηματίζεται από ένα τεράστιο χαλύβδινο στέγαστρο και θα επενδύεται με προκατασκευασμένο σκυρόδεμα, με το κόστος του άνθρακα να αντισταθμίζεται από τις λειτουργίες του χώρου. Η URB λέει ότι το έργο στοχεύει να είναι μηδενικών αποβλήτων και η μεταφορά επί τόπου θα γίνεται χωρίς ορυκτά καύσιμα. Θα διαθέτει τη δική του μονάδα βιοαερίου για την παραγωγή ενέργειας από οργανικά απόβλητα, ενώ τμήματα της ανάπτυξης θα είναι εν μέρει υπόγεια, για να διατηρούνται τα κτίρια δροσερά.

Καθώς το γλυκό νερό είναι σπάνιο στο Ντουμπάι, το έργο έχει σχεδιαστεί για να διαθέτει βιο-αλατική γεωργία, όπου οι καλλιέργειες καλλιεργούνται σε αλμυρό νερό, και να χρησιμοποιεί ανακυκλωμένο «γκρίζο» νερό από την περιοχή για την άρδευση των δημόσιων χώρων. Αυτές οι περιοχές θα διαθέτουν φυτά ανθεκτικά στην ξηρασία, καθώς και κήπους βροχής (σ.σ.  εγκαταστάσεις βιοκατακράτησης) και περιοχές βιοσυλλογής που δεν απαιτούν άρδευση και δημιουργούν περιβάλλον κατάλληλο για τα πουλιά και τα έντομα. Όπως και το The Loop, το Agri Hub έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιεί 100% ανακυκλωμένο νερό για άρδευση και να τροφοδοτείται εξ ολοκλήρου με κινητική ενέργεια.

Η URB αναφέρει ότι τα έργα θα χρηματοδοτηθούν από ιδιώτες επενδυτές και ότι επί του παρόντος διεξάγει μελέτες σκοπιμότητας για να ορίσει την καλύτερη τοποθεσία για την ανάπτυξη του Agri Hub. Ο Bagherian ελπίζει ότι η κατασκευή του Agri Hub θα ξεκινήσει το 2024. Ο ποδηλατόδρομος Τhe Loop, αν τεθεί σε λειτουργία, θα μπορούσε να είναι έτοιμος για τους ποδηλάτες και τους δρομείς του Ντουμπάι μέχρι το 2040.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΝτουμπάιποδηλατόδρομος