Food & Drink|06.05.2020 19:25

Kροκ μεσιέ και κροκ μαντάμ: Ένα λιχούδικο ζευγάρι

Newsroom

Ψάχνοντας από πού ακριβώς κρατάει η σκούφια του κροκ μεσιέ (croque-monsieur), πέφτει κανείς πάνω σε διάφορες ιστορίες. Κάποιοι λένε ότι μια πρώτη εκδοχή του εν λόγω ζεστού σάντουιτς προέκυψε τυχαία, όταν κάποιοι εργάτες άφησαν κατά λάθος το κολατσιό τους πάνω στη θερμάστρα. Άλλοι, μαζί και η γαστρονομική εγκυκλοπαίδεια Larousse Gastronomique, υποστηρίζουν ότι ήταν ιδέα του Μισέλ Λουναρκά, ο οποίος και το πρωτοσέρβιρε το 1910 στο café Le Bel Âge.

Ό,τι και να συνέβη, ο εν λόγω «κύριος» κατέκλυσε ταχύτατα τα μενού των γαλλικών μπιστρό, καφέ και μπρασερί. Έγινε το πιο χαρακτηριστικό γρήγορο σνακ του Παρισιού ‒είναι ενδεικτικό ότι μέσα στα άλλα κέρδισε και μια αναφορά στο Αναζητώντας το χαμένο χρόνο του Προυστ ‒ για να ανοίξει στη συνέχεια τα πανιά του για τον υπόλοιπο πλανήτη. Brunch χωρίς κροκ μεσιέ, που για ένα ζεστό σάντουιτς με ψωμί φόρμας, βούτυρο, ζαμπόν και λιωμένο/γκρατιναρισμένο τυρί δεν τα κατάφερε καθόλου άσχημα, σχεδόν δε νοείται.

Το κροκ μεσιέ δεν είναι πολύ δύσκολο να φτιαχτεί. Πάνω σε μια φέτα φρυγανισμένου ψωμιού για τοστ τοποθετείτε μια φέτα τυριού που λιώνει εύκολα, όπως έμενταλ ή γραβιέρα, μια φέτα βραστό ζαμπόν, ακόμη μία φέτα τυριού (αν θέλετε) και μια δεύτερη φέτα ψωμιού. Με ένα πινέλο αλείφετε τις δύο εξωτερικές φέτες με λιωμένο βούτυρο και στην πάνω πλευρά του σάντουιτς απλώνετε τριμμένο τυρί. Το βάζετε σε ένα ταψάκι και το ψήνετε, κατά προτίμηση στο γκριλ, μέχρι να δημιουργηθεί εκείνη η απίθανη τυρένια κρούστα. Αν θέλετε πιο πληθωρικό αποτέλεσμα, προσθέτετε μια στρώση μπεσαμέλ στην πάνω πλευρά του σάντουιτς και το ψήνετε μέχρι να χρυσίσει, για περίπου δέκα με δώδεκα λεπτά.

Τοποθετώντας ακριβώς από πάνω του ένα αυγό μάτι (εναλλακτικά και αυγό ποσέ), που σπάει και το λούζει με το ρευστό του κρόκο, το κροκ μεσιέ μεταμορφώνεται σε κροκ μαντάμ (croque madame). Αυτή η ενισχυμένη εκδοχή που εμφανίστηκε τη δεκαετία του ’60 και παίρνει το όνομά της από το γεγονός ότι φοράει το αυγό σαν ένα πλατύ γυναικείο καπέλο, έμελλε να κερδίσει με τη σειρά της μια θέση στο διεθνές πάνθεον των σάντουιτς. Πληθωρικό, χορταστικό και πολύ, πολύ νόστιμο, το κροκ μαντάμ είναι ό,τι πρέπει για σπιτικό κυριακάτικο πρωινό/brunch...

τυρίαυγόσάντουιτςζαμπόν