Food & Drink|20.05.2020 11:14

Burgers από... σπίτι: Χειροποίητα και λαχταριστά

Βαγγέλης Δρίσκας

Τέτοια μαγειρική πρόκληση δεν νομίζω να είχαμε αντιμετωπίσει άλλη φορά στο παρελθόν. Μένοντας τόσο μεγάλο διάστημα στο σπίτι πεθυμήσαμε όσα δεν μαγειρεύουμε τακτικά ή σχεδόν καθόλου. Φτιάξαμε ψωμί, πίτσα, σπιτικά ζυμαρικά, τα social media πήραν φωτιά από τις σπιτικές δημιουργίες. Τα burgers είναι από τις λιχουδιές που σπάνια φτιάχνουμε, παρόλο που δεν είναι τόσο δύσκολο να τα ετοιμάσουμε από το μηδέν. Γι’ αυτό σκεφτήκαμε να σας δώσουμε τις βασικές συνταγές για να ετοιμάσετε σπιτικά ψωμάκια, μπιφτέκια, σάλτσες και ό,τι άλλο χρειάζεται και να ευχαριστηθείτε πεντανόστιμα burgers κάθε είδους.

Burger με τραγανό φιλέτο κοτόπουλου και σάλτσα τσένταρ

Για 4 burgers

  • 4 ψωμάκια
  • 100 γρ. τριμμένο τσένταρ
  • 100 ml γάλα
  • 1 κουτ. γλυκού κορνφλάουρ
  • 2 αγγουράκια τουρσί κομμένα σε λεπτές φέτες
  • προαιρετικά 1 πιπεριά χαλαπένιο κομμένη σε λεπτές φέτες ή 12 φέτες χαλαπένιο σε άλμη

Για τα τραγανά φιλέτα κοτόπουλου:

  • 4 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου
  • 6 φέτες ψωμί για τοστ
  • 2 αυγά
  • 4 κουτ. σούπας αλεύρι
  • λάδι για τηγάνισμα
  • αλάτι, πιπέρι

Για τη σαλάτα κόλσλοου:

  • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο άσπρο λάχανο
  • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κόκκινο λάχανο
  • 2 κουτ. σούπας μαγιονέζα
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • λίγο αλάτι

Ετοιμάστε τα τραγανά φιλέτα: Κόψτε τα φιλέτα οριζόντια στη μέση. Τρίψτε το ψωμί στο μπλέντερ ή στο πολυμίξερ μέχρι να γίνει ψίχουλα. Χτυπήστε τα αυγά σε ένα μπολ. Αλατοπιπερώστε τα φιλέτα του κοτόπουλου, πασπαλίστε τα με το αλεύρι, περάστε τα από τα χτυπημένα αυγά και τέλος από το τριμμένο ψωμί. Πατήστε ελαφρά με τα χέρια σας για να κολλήσουν τα ψίχουλα. Αφήστε τα για μισή ώρα σε ένα ρηχό ταψί και τηγανίστε τα. Προσέξτε τη θερμοκρασία του λαδιού για να μην καούν εξωτερικά.

Για τη σάλτσα τσένταρ, βάλτε σε μια μικρή κατσαρόλα το γάλα με το τσένταρ, αφήστε τα να ζεσταθούν και, λίγο πριν πάρουν βράση, ρίξτε το κορνφλάουρ διαλυμένο σε 2 κουταλιές νερό. Ανακατέψτε και κατεβάστε από την εστία.

Για τη σαλάτα κόλσλοου, βάλτε σε ένα μπολ το άσπρο και το κόκκινο λάχανο, τη μαγιονέζα, το ξίδι, τη ζάχαρη και ελάχιστο αλάτι. Ανακατέψτε και αφήστε στο ψυγείο μέχρι να τη σερβίρετε.

Για να συνθέσετε τα burgers, κόψτε τα ψωμάκια στη μέση και ζεστάνετέ τα στον φούρνο ή σε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Μετά μοιράστε τη σάλτσα τσένταρ στην κάτω πλευρά των ψωμιών, βάλτε τα τραγανά φιλέτα, τις πίκλες αγγουριού και τις πιπεριές, μοιράστε τη σαλάτα κολσλόου και σκεπάστε με το πάνω μέρος των ψωμιών.

Burger με μοσχαρίσιο μπιφτέκι και καραμελωμένα κρεμμύδια

Για 4 burgers

  • 4 ψωμάκια
  • 4 φέτες ντομάτα
  • 4 φύλλα μαρούλι ή σγουρή σαλάτα
  • 4 φέτες τσένταρ
  • 2 αγγουράκια τουρσί κομμένα σε λεπτές φέτες

Για το μπιφτέκι:

  • 800 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς από ελιά ή σπαλομίτα περασμένος μια φορά
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • αλάτι, πιπέρι

Για τη σάλτσα:

  • 3 κουτ. σούπας μαγιονέζα
  • 2 κουτ. σούπας κέτσαπ
  • ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού άλμη από τις πίκλες αγγουριού
  • Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια:
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι
  • αλάτι

Ετοιμάστε τα μπιφτέκια: Βάλτε σε ένα μπολ τον κιμά με το βούτυρο, 1-2 κουτ. γλυκού αλάτι ανάλογα με τις προτιμήσεις σας και λίγο πιπέρι. Ζυμώστε το μείγμα, πλάστε 4 μπάλες και αφήστε το στο ψυγείο για 1 ώρα.

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια, βάλτε τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, αλατίστε τα, ρίξτε και το θυμάρι, σοτάρετέ τα σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά και μετά αφήστε τα σε πολύ χαμηλή φωτιά για 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

Ανακατέψτε όλα τα υλικά για τη σάλτσα.

Βγάλτε τα μπιφτέκια από το ψυγείο, αφήστε τα για 10 λεπτά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, πατήστε τα με τα χέρια σας για να απλωθούν στο μέγεθος του ψωμιού και ψήστε τα σε αντικολλητικό τηγάνι ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, από 4-5 λεπτά για μέτρια μέχρι 8 λεπτά για καλοψημένα.

Λίγο πριν τα βγάλετε από το τηγάνι απλώστε από μία φέτα τσένταρ σε κάθε μπιφτέκι, σκεπάστε τα με αλουμινόχαρτο ή με ένα μπολ το καθένα και αφήστε τα στην εστία μέχρι να λιώσει το τσένταρ.

Για να συνθέσετε τα burgers, κόψτε τα ψωμάκια στη μέση και ψήστε τα ελαφρώς στον φούρνο ή ζεστάνετέ τα στο αντικολλητικό τηγάνι. Αλείψτε τα από την κομμένη πλευρά με τη σάλτσα. Βάλτε στο κάτω μέρος με τη σειρά μαρούλι, ντομάτα, πίκλες, το μπιφτέκι με το τσένταρ, τα καραμελωμένα κρεμμύδια και σκεπάστε το με το πάνω μέρος του ψωμιού. Αν θέλετε, προαιρετικά, βάλτε τηγανητές πατάτες κομμένες σε πολύ λεπτά στικς ή ένα τηγανητό αυγό, ή καραμελωμένο μπέικον.

Burger με μπιφτέκι ψαριού

Για 4 burgers

  • 4 ψωμάκια
  • 100 γρ. baby σπανάκι
  • 8 λεπτές φέτες ντομάτας
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε χοντρές φέτες

Για το μπιφτέκι ψαριού:

  • 600 γρ. φιλέτο ψαριού χωρίς κόκαλα και πέτσα (σολομός, πέρκα, μπακαλιάρος)
  • 1 ασπράδι
  • 150 γρ. τριμμένο ψωμί
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος άνηθος
  • αλάτι, πιπέρι
  • ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα:

  • 6 κουτ. σούπας μαγιονέζα
  • 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο αγγουράκι τουρσί
  • 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός

Ανακατέψτε όλα τα υλικά για τη σάλτσα.

Κόψτε το φιλέτο του ψαριού σε μικρότερα κομμάτια και βάλτε το στον κάδο του πολυμίξερ. Προσθέστε το ψωμί, το κρεμμυδάκι, το ξύσμα λεμονιού, το ασπράδι, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι. Πολτοποιήστε τα υλικά και μετά πλάστε 4 μπιφτέκια. Για να τα πλάσετε με ευκολία, αλείψτε τα χέρια σας με ελαιόλαδο.

Ψήστε τα σε αντικολλητική σχάρα ή στον φούρνο στους 200ο C για 10 λεπτά.

Για να συνθέσετε τα burgers, κόψτε τα ψωμάκια στη μέση και ζεστάνετέ τα στον φούρνο ή σε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Μετά μοιράστε στις βάσεις το baby σπανάκι, τις φέτες της ντομάτας, τα μπιφτέκια, τη σάλτσα και τις ροδέλες κρεμμυδιών και σκεπάστε με το πάνω μέρος των ψωμιών.

Χορτοφαγικό burger

Για 4 burgers

  • 4 ψωμάκια για burgers
  • 4 κουτ. σούπας χούμους ή τζατζίκι
  • 2 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
  • 2 αγγουράκια τουρσί κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 σακουλάκι τρυφερή ρόκα

Για τα χορτοφαγικά μπιφτέκια:

  • 4 φλιτζάνια βρασμένα ρεβίθια
  • 2 μέτριες βρασμένες πατάτες τριμμένες
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 φέτες ψωμί τριμμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο
  • 1 ασπράδι
  • 2 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Ετοιμάστε τα μπιφτέκια: Βάλτε στο μπλέντερ τα ρεβίθια, τις πατάτες, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και πολτοποιήστε τα. Αδειάστε το μείγμα σε ένα μπολ.

Προσθέστε στο μείγμα με τα ρεβίθια το τριμμένο ψωμί, το ασπράδι, τη ρίγανη, 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο και αλατοπιπερώστε. Ζυμώστε το μείγμα και αφήστε το σκεπασμένο με μεμβράνη τροφίμων στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον για να δέσει. Αλείψτε τα χέρια σας με ελαιόλαδο και πλάστε τα burgers. Βάλτε τα σε ένα ρηχό ταψί και ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 15 λεπτά περίπου.

Για να συνθέσετε τα burgers, κόψτε τα ψωμάκια στη μέση και ζεστάνετέ τα στον φούρνο ή σε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Μετά μοιράστε το χούμους ή τη σάλτσα της προτίμησής σας, τα αγγουράκια τουρσί και τα κρεμμύδια, βάλτε από ένα μπιφτέκι και σκεπάστε με τη ρόκα και το πάνω μέρος των ψωμιών.

Αφράτα ψωμάκια για burger

Για 15 ψωμάκια

Τρίψτε 50 γρ. βούτυρο με 650 γρ. σκληρό αλεύρι μέχρι το μείγμα να γίνει σαν ψίχουλα. Ρίξτε 1 φακελάκι ξηρή μαγιά, 1 κουταλιά ζάχαρη, λίγο αλάτι, 400 ml χλιαρό γάλα και 1 αυγό. Ζυμώστε το μείγμα για αρκετά λεπτά και σκεπάστε το με μεμβράνη τροφίμων. Αφήστε το σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί για 1 ώρα τουλάχιστον. Χωρίστε τη ζύμη σε 15 μέρη και πλάστε κάθε μέρος σε στρογγυλό ψωμάκι. Βάλτε τα στο ταψί, αφήστε τα τουλάχιστον για 30 λεπτά και μετά αλείψτε τα με γάλα και πασπαλίστε τα με σουσάμι. Ψήστε τα ψωμάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 15 λεπτά. Βγάλτε τα από τον φούρνο, τυλίξτε τα με μια καθαρή πετσέτα και αφήστε τα να κρυώσουν.

Onion rings σε χυλό μπίρας

Καθαρίστε και κόψτε 3 μεγάλα κρεμμύδια σε ροδέλες. Βάλτε τα σε ένα μπολ με παγωμένο νερό για λίγη ώρα και μετά στραγγίστε τα. Ανακατέψτε σε ένα μπολ 150 γρ. αλεύρι, 150 γρ. κορνφλάουρ, 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ, λίγο αλάτι και 1 κουταλιά ζάχαρη. Ρίξτε ένα κουτάκι (330 ml) μπίρα και ανακατέψτε. Βάλτε το λάδι να κάψει, βουτήξτε τις ροδέλες του κρεμμυδιού στον χυλό και τηγανίστε. Αφήστε τα onion rings σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίσουν από το λάδι τους μέχρι να τα σερβίρετε.

Καραμελωμένο μπέικον

Στρώστε ένα φύλλο αλουμινόχαρτου σε ρηχό ταψί και απλώστε 12 φέτες μπέικον. Πασπαλίστε με 2 κουταλιές μαύρη ζάχαρη και μισό κουταλάκι γλυκιά ή πικάντικη πάπρικα. Ψήστε στους 200ο C για 15-20 λεπτά προσέχοντας να μην καούν, ανάλογα με την ένταση που έχει ο φούρνος σας. Αφήστε τις ψημένες φέτες μπέικον να κρυώσουν ελαφρώς.

Φωτογραφίες: iStock/Ideal Image

Πηγή: eatme Μαΐου. Τo eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

συνταγέςμπιφτέκιαμπέργκερσάλτσα