Food & Drink|04.07.2020 11:00

Τα λαδερά της Μεσογείου: Με πρωταγωνιστές 3 υπέροχα υλικά

Βαγγέλης Δρίσκας

Ο συνδυασμός των λαχανικών με το ελαιόλαδο και την ντομάτα δεν είναι μόνο εύπεπτος, είναι και πολύ θρεπτικός. Οι πολυφαινόλες από το ελαιόλαδο, το λυκοπένιο από τις ντομάτες και οι φυτικές ίνες μαζί με τις βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά από τα λαχανικά είναι το καλύτερο δώρο που μας κάνει η φύση και εμείς εδώ στη Μεσόγειο είμαστε ευλογημένοι γιατί όλα αυτά τα υλικά τα έχουμε σε αφθονία, και ειδικά τώρα το καλοκαίρι σχεδόν καθημερινά στο τραπέζι μας. Και όλα αυτά τα πολύτιμα συστατικά αποκτούν πολλαπλάσια δύναμη και αποτελεσματικότητα όταν συνδυάζονται.

Στην Ελλάδα ένα από τα πιο τυπικά καλοκαιρινά φαγητά είναι το μπριάμ. Ποιος δεν το έχει δοκιμάσει μαζί με ένα ωραίο κομμάτι φέτας; Στη νότια Γαλλία φτιάχνουν το ρατατούιγ σχεδόν με τα ίδια υλικά. Στην Ιταλία η καπονάτα και η πεπερονάτα είναι τα καλοκαιρινά λαδερά τους. Η σιτσιλιάνικη καπονάτα έχει ως βασικό υλικό τη μελιτζάνα και μια εξαιρετικά νόστιμη γλυκόξινη σάλτσα με δυόσμο και κουκουνάρι. Στη Σικελία οι γλυκόξινες σάλτσες είναι κομμάτι της μαγειρικής τους παράδοσης. Η πεπερονάτα πάλι είναι ένα υπέροχο λαδερό με χρωματιστές πιπεριές και μπόλικο βασιλικό. Με μικρές παραλλαγές και κάποια έξτρα υλικά, όπως η πάπρικα, μαγειρεύεται και στην Προβηγκία αλλά και στη νότια Ισπανία. Τα βόρεια παράλια της Αφρικής έχουν παρόμοια πιάτα, με λίγα παραπάνω μπαχαρικά. Το κουσκούς με λαχανικά είναι από τα πιο τυπικά πιάτα σε Μαρόκο, Αλγερία και Τυνησία.

Οι συνταγές που ακολουθούν θα σας ταξιδέψουν σε ηλιόλουστες γειτονιές της Μεσογείου και, όταν τις φτιάξετε, η κουζίνα σας θα μοσχοβολήσει καλοκαίρι!

Καπονάτα


Ρατατούιγ


Κουσκούς με μεσογειακά λαχανικά


Πεπερονάτα


Το ελληνικό μπριάμ

Φωτογραφίες: iStock/Ideal Image

Πηγή: eatme Iουνίου. Το eatme κυκλοφορεί κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα με το Έθνος της Κυριακής.

λαχανικάσυνταγέςΜεσόγειοςντομάταελαιόλαδο