Food & Drink|29.07.2020 12:30

Τα πιο νόστιμα καλοκαιρινά ψητά: Όσα χρειάζεται να ξέρετε για το τέλειο ψήσιμο

Βαγγέλης Δρίσκας

Ανεξάρτητα από το είδος της ψησταριάς στην οποία έχουμε διαλέξει να ψήσουμε, αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα είναι η καλή πρώτη ύλη και η σωστή προετοιμασία της. Αν έχετε ανοιχτή ψησταριά χωρίς καπάκι, διαλέξτε μικρά κομμάτια κρέατος και μικρότερα ολόφρεσκα ψάρια ή θαλασσινά. Αν η ψησταριά σας έχει καπάκι, τότε μπορείτε να ψήσετε άφοβα μεγάλα κομμάτια κρέατος και να είστε σίγουροι για το τέλειο αποτέλεσμα. Στο γκριλ της κουζίνας τα πράγματα είναι πιο απλά, αφού στην συγκεκριμένη περίπτωση το μαρινάρισμα, όπως και το είδος του κρέατος και ο τρόπος κοπής, παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Σωστή προετοιμασία σημαίνει μαρινάρισμα. Κάθε είδος κρέατος θέλει το δικό του ξεχωριστό μαρινάρισμα αρκετές ώρες πριν, ενώ τα ψάρια, όπως και τα λαχανικά, θέλουν στιγμιαίο μαρινάρισμα για να αποκτήσουν ακόμα περισσότερη γεύση.

Τα τρία εργαλεία που θα χρειαστείτε για το ψήσιμο:

Μεγάλη λαβίδα για να διαχειρίζεστε το κρέας.

Σπάτουλα και πιρούνα για να ξεκολλάτε με ευκολία και να γυρίζετε τα κομμάτια του κρέατος στη σχάρα ή στο ταψί.

Πινέλο για να αλείφετε ό,τι ψήνετε με τη μαρινάδα του. Η κλίση του πινέλου προστατεύει τα χέρια σας από την υψηλή θερμότητα.

8 συμβουλές για το τέλειο ψήσιμο

  • Φτιάξτε ένα μπουκετάκι με φρέσκα αρωματικά και χρησιμοποιήστε το σαν πινέλο. Βουτήξτε το στη μαρινάδα και αλείψτε με αυτό τα κομμάτια του κρέατος. Tο άρωμα των φρέσκων μυρωδικών θα ποτίσει σταδιακά το κρέας και θα το κάνει ακόμα πιο εύγευστο.
  • Αφήστε το κρέας σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για μισή ώρα περίπου πριν το ψήσετε, για να μπορέσει να μαγειρευτεί ωραία και στο εσωτερικό του. Αν είναι κρύο, θα ψηθεί πολύ γρήγορα εξωτερικά και, μέχρι να μαγειρευτεί σωστά στο εσωτερικό του, υπάρχει κίνδυνος να καεί.
  • Μην πιέζετε, και κυρίως μην τρυπάτε, το κρέας όσο ψήνεται για να δείτε αν έχει ψηθεί σωστά. Τα υγρά που συγκεντρώνονται στην επιφάνειά του θα σας βοηθήσουν να διαπιστώσετε πόσο καλά ψημένο είναι. Αυτά τα υγρά είναι οι χυμοί του και, όσο είναι θολά, αυτό σημαίνει ότι το κρέας είναι ακόμα άψητο. Όταν τα υγρά είναι καθαρά σαν νερό, τότε σημαίνει πως το κρέας έχει ψηθεί σωστά. Σε καμία περίπτωση μην το αφήσετε να στεγνώσει, γιατί θα χάσει όλη του τη νοστιμιά. Καλύτερα πάντως είναι να χρησιμοποιείτε θερμόμετρο με ενδείξεις για κάθε είδος κρέατος, ώστε να είστε σίγουροι για το αποτέλεσμα.
  • Στεγνώστε τα κρέατα από τη μαρινάδα πολύ καλά πριν τα ακουμπήσετε στη σχάρα. Τα λίπη που πέφτουν πολλές φορές προκαλούν ανάφλεξη, με αποτέλεσμα να καεί το κρέας εξωτερικά. Να έχετε δίπλα σας ένα σπρέι με νερό για να σβήσετε τη φλόγα.
  • Αλείψτε με σάλτσα μπάρμπεκιου το κρέας, προς το τέλος του ψησίματος, για να δώσει ωραία γυαλάδα και γεύση και για να μην καεί εξωτερικά, καθώς οι σάλτσες μπάρμπεκιου περιέχουν ζάχαρη.
  • Χρησιμοποιήστε διαφορετικές λαβίδες για το ωμό και για το μαγειρεμένο κρέας.
  • Τα λουκάνικα, τα σουβλάκια, οι μοσχαρίσιες μπριζόλες, τα λαχανικά και τα ψάρια θέλουν δυνατή φωτιά. Γενικά, όλα τα είδη που χρειάζονται ψήσιμο λιγότερο από 30 λεπτά. Όλα τα παραπάνω γυρίστε τα 1-2 φορές το πολύ, εκτός από τα λουκάνικα, που πρέπει να τα γυρίσετε από όλες τις πλευρές για να ψηθούν σωστά.
  • Μεγάλα κομμάτια κρέατος, ενιαία κομμάτια από πανσετάκια, μπουτάκια κοτόπουλου ή ολόκληρο κοτόπουλο, μεγάλα κομμάτια χοιρινού, θέλουν ψήσιμο μακριά από τις φλόγες για να ψηθούν γλυκά και σωστά στο εσωτερικό τους. Προς το τέλος του ψησίματος ακουμπήστε τα στο πιο θερμό σημείο της ψησταριάς, για να καραμελώσουν εξωτερικά.

Ώρα για μπάρμπεκιου…

Κάρβουνα ή γκάζι; Υγραέριο σκέτο ή με πέτρες λάβας; Και η ηλεκτρική ψησταριά είναι εξίσου καλή; Αυτά είναι τα πρώτα ερωτήματα που θα γεννηθούν όταν μπείτε στη διαδικασία να ασχοληθείτε σοβαρά με το μπάρμπεκιου και να διαλέξετε το πλέον κατάλληλο μοντέλο ψησταριάς ανάμεσα στα δεκάδες της αγοράς.

Ψησταριά με κάρβουνα

Το ψήσιμο στα κάρβουνα είναι η πρώτη επιλογή για πολλούς. Στα θετικά, η αξεπέραστη γεύση που αποκτούν τα ψητά. Στα αρνητικά, η βρομιά, ο καπνός, ο χρόνος που χρειάζεται για να ανάψουν τα κάρβουνα. Το αποτέλεσμα όμως αξίζει και κάποιους συμβιβασμούς.

Πώς λοιπόν θα γίνει η διαδικασία με τα κάρβουνα πιο εύκολη; Πρέπει να διαθέτουμε απαραιτήτως το βοηθητικό εργαλείο ή δοχείο εκκίνησης για το άναμμα των κάρβουνων και τζελ ή κύβους προσανάμματος. Χρειάζονται τουλάχιστον 20-30 λεπτά για να ανάψουν καλά τα κάρβουνα. Μετά τα απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια της ψησταριάς ή δημιουργούμε ζώνες με υψηλότερη ή χαμηλότερη θερμοκρασία και ξεκινάμε το ψήσιμο!

Αφού τελειώσει το ψήσιμο, αφήνουμε τα κάρβουνα να κρυώσουν και τα καθαρίζουμε έπειτα από αρκετές ώρες.

Ηλεκτρική ψησταριά

Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για καθαρές δουλειές. Αφήνουμε την πλάκα ή τη σχάρα να κάψει και ξεκινάμε το ψήσιμο. Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος προθέρμανσης. Η θερμοκρασία αυξομειώνεται άμεσα και σε όλα τα μοντέλα οι πλάκες ή η σχάρα είναι αποσπώμενες και καθαρίζουν εύκολα. Μπορεί τα ψητά να μην έχουν το άρωμα του καπνού, αλλά σκεφτείτε τις υπόλοιπες ευκολίες.

Ψησταριά με υγραέριο

Την προτιμούν οι περισσότεροι πλέον, καθώς έχει πολλά πλεονεκτήματα, μεταξύ άλλων, ανάβει πανεύκολα και, όταν τελειώνει το ψήσιμο, καθαρίζει πιο εύκολα από εκείνες με το κάρβουνο. Την ανάβουμε πάντα ανοιχτή χωρίς το καπάκι της και περιμένουμε να κάψει πολύ καλά η σχάρα πριν ακουμπήσουμε το πρώτο κομμάτι κρέατος ή ψαριού. Το υγραέριο είναι ιδανικό για να δημιουργήσουμε ζώνες ψησίματος σε ψησταριές με καπάκι και να ψήσουμε στην εντέλεια μεγάλα κομμάτια κρέατος, όπως ένα ολόκληρο κοτόπουλο ή ένα αρνίσιο ή χοιρινό μπουτάκι. Στην αγορά θα βρείτε μοντέλα τα οποία λειτουργούν και με πέτρες λάβας, που ζεσταίνονται από τη φλόγα και ακτινοβολούν τη θερμότητα όπως τα κάρβουνα. Οι πέτρες αυτές χρειάζονται πλύσιμο έπειτα από αρκετά ψησίματα, καθώς κολλάει πάνω τους το λίπος που στάζει από τα κρέατα.

Ψήσιμο στον ηλεκτρικό φούρνο

Σε αυτή την περίπτωση τον πρώτο λόγο τον έχει η μαρινάδα, που θα δώσει όλη τη γεύση. Τα μικρά κομμάτια κρέατος, τα λαχανικά και τα θαλασσινά θέλουν γκριλ ή πάνω από
220ο C και αέρα για να ψηθούν γρήγορα και σωστά. Τα μεγαλύτερα κομμάτια κρέατος χρειάζονται αργό ψήσιμο στους 170ο C για αρκετή ώρα ανάλογα με το είδος και στα τελευταία 15 λεπτά πάνω από 200ο C για να καραμελώσουν εξωτερικά. Για ωραία όψη, προς το τέλος του ψησίματος αλείψτε την επιφάνεια των μεγάλων κομματιών με μείγμα από μέλι και μουστάρδα, ή με ελαιόλαδο, και πασπαλίστε τα με πάπρικα και αφήστε τα μέχρι να πάρουν χρώμα.

Ακουμπήστε το κρέας σε σχάρα πάνω από το ταψί, έτσι ώστε να στάζουν τα λίπη ή η μαρινάδα του. Ακουμπήστε στην κάτω επιφάνεια του φούρνου ένα μεταλλικό μπολ με νερό. Με τους υδρατμούς που θα αναπτυχθούν το εσωτερικό του κρέατος θα ψηθεί πιο γρήγορα.

3 βασικά tips για όλους τους τύπους ψησταριάς

  1. Η σχάρα πρέπει να είναι πεντακάθαρη πριν ακουμπήσετε τα τρόφιμα που θα ψήσετε. Καλό τρίψιμο με βούρτσα, σκούπισμα με στεγνό πανί για να μαζέψει τη μαυρίλα και πέρασμα με ένα πανί βρεγμένο με λάδι είναι τα απαραίτητα βήματα για τη σωστή προετοιμασία είτε ψήνετε με γκάζι ή με κάρβουνα. Καλό σκούπισμα θέλει η πλάκα ή η σχάρα ψησίματος στις ηλεκτρικές ψησταριές.
  2. Συγκεντρώστε όλα τα εργαλεία κοντά σας. Διαλέξτε τα κατάλληλα εργαλεία, μακριές λαβίδες, γάντια, σπάτουλες, σχάρες, ό,τι θα σας βοηθήσει να ψήσετε με ευκολία το κρέας, τα ψάρια ή τα λαχανικά.
  3. Οπλιστείτε με υπομονή! Η σχάρα ή η πλάκα πρέπει να είναι καυτές για να ψήσετε σωστά και τέλεια και, αν ψήνετε με κάρβουνα, θα χρειαστείτε λίγο περισσότερο χρόνο.

φωτογραφίες: iStock/Ideal Image

Πηγή: eatme Ιουλίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής. 

ψάρισυμβουλέςψησταριάκρέας