Food & Drink|31.08.2020 10:53

Πέστο: Μια σάλτσα που θα αλλάξει τη μαγειρική σας

Βαγγέλης Δρίσκας

Αυτή η αρωματική σάλτσα βασιλικού που χαρακτηρίζει την ιταλική κουζίνα πρωτοεμφανίστηκε στη Γένοβα, στα βόρεια της Ιταλίας, γύρω στο 1860, αρχικά ως μια σάλτσα με αρκετό ξίδι για μελιτζάνες και αργότερα σε μια πιο γλυκιά και αλμυρή εκδοχή για ζυμαρικά, έτσι όπως τη γνωρίζουμε και εμείς σήμερα.

Στην Ιταλία λένε πως πέστο είναι ο τρόπος που κάνεις τη σάλτσα. Ο κάθε μάγειρας έχει τη δική του συνταγή και αυτό που διαφέρει είναι το είδος και η ποσότητα του βασιλικού. Οι ντόπιοι ισχυρίζονται πως την καλύτερη ποιότητα την έχουν τα νεαρά βλαστάρια του πλατύφυλλου βασιλικού με 4-6 φύλλα. Ελαιόλαδο, σκόρδο, αλάτι, παρμεζάνα και κουκουνάρι είναι τα υπόλοιπα υλικά για τη θρυλική αυτή σάλτσα. Το χειροποίητο πέστο βασιλικού φτιάχνεται παραδοσιακά σε πέτρινο γουδί και ζαλίζει με τα αρώματά του, τη γεύση του, και κυρίως με το πράσινο λαμπερό χρώμα του.

Ο βασιλικός δένει πολύ όμορφα με ελαιόλαδο, σκόρδο, αλάτι, παρμεζάνα και κουκουνάρι

Οι Ιταλοί ονομάζουν πέστο και άλλα είδη σάλτσας που γίνονται με τον ίδιο τρόπο, μόνο που αλλάζει το βασικό υλικό. Αντί για βασιλικό βάζουν ψητές πιπεριές, λιαστές ντομάτες ή ρόκα. Πάμε λοιπόν να γνωρίσουμε την αυθεντική συνταγή για το πιο νόστιμο πέστο βασιλικού και όλες τις παραλλαγές του και να δοκιμάσουμε την καθεμία με μια ξεχωριστή συνταγή. Αυτή που σίγουρα θα σας ξετρελάνει είναι η αυθεντική μακαρονάδα από τη Γένοβα με πατάτες, φασολάκια και πέστο βασιλικού.

Πέστο πιπεριάς

Tέσσερις συνταγές με πέστο που αξίζει να δοκιμάσετε

Ζυμαρικά με πέστο βασιλικού από τη Γένοβα

Πένες με πέστο λιαστής ντομάτας

Σαλάτα ζυμαρικών με πέστο πιπεριάς

Φουσίλι με πέστο ρόκας

φωτογραφίες: iStock/Ideal Image

Πηγή: eatme Ιουλίου

pestoιταλική κουζίνασυνταγέςμαγειρικήσάλτσα