Food & Drink|28.12.2020 12:42

Κτήμα Άλφα: Στο γιορτινό τραπέζι και... στις παγκόσμιες αγορές

Newsroom

Τα Χριστούγεννα φέτος τα περνάμε σε στενό οικογενειακό κύκλο, το άνοιγμα ενός ξεχωριστού κρασιού, όμως, παραμένει αναπόσπαστο συστατικό της γιορτής. Αν το στοίχημα για έναν οινοπαραγωγό είναι να φτιάξει κρασιά που σου μένουν στο μυαλό, το Κτήμα Άλφα έχει κερδίσει από καιρό τη θέση του στη λίστα αυτών των ημερών. Μια φινετσάτη, αρωματική Μαλαγουζιά κι ένα ανοιχτόχρωμο, γοητευτικά πολύπλοκο ροζέ από Ξινόμαυρο κάνουν δυνατή αρχή κι ένα χαρμάνι από Syrah, Merlot και Ξινόμαυρο γράφει τη συνέχεια: το βελούδινο κι εξαιρετικά ισορροπημένο Ερυθρό κρασί του οινοποιείου του Αμύνταιου είναι ιδανικός συνοδός για τα κόκκινα κρέατα, είτε ψητά είτε με πλούσιες σάλτσες, που αγαπά το ελληνικό γιορτινό τραπέζι.

Δεν είναι οι μόνες πιθανές επιλογές. Το Κτήμα Άλφα, που ιδρύθηκε το 1997 από τον χημικό-οινολόγο Άγγελο Ιατρίδη και τον έμπειρο αμπελουργό Μάκη Μαυρίδη και που ήδη από τις πρώτες του οινοποιήσεις κέντρισε το ενδιαφέρον κοινού και οινοκριτικών για να προχωρήσει στη συνέχεια πολλά βήματα παραπέρα, σήμερα έχει στο πορτφόλιό του 16 διαφορετικές ετικέτες. Αναδεικνύει γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες κρασιού, οι οποίες βρήκαν στο βορειοδυτικό άκρο της Μακεδονίας τις κατάλληλες συνθήκες για να ξετυλίξουν μερικές πολύ ενδιαφέρουσες εκφάνσεις τους.

Ο Μάκης Μαυρίδης (αριστερά) και ο Άγγελος Ιατρίδης / φωτογραφία: alpha-estate.com

Αμπελουργία ακριβείας σε μια ιδιαίτερη περιοχή

Η αμπελουργική ζώνη του Αμύνταιου Φλώρινας έχει εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς για το ελληνικό κρασί. Ένα οροπέδιο με υψόμετρο που ξεπερνά τα 700 μέτρα, έντονους και ψυχρούς χειμώνες και ήπια, ξηρά καλοκαίρια δίνει μερικά από τα πιο ξεχωριστά κρασιά της χώρας. Αυτό τον τόπο, που διαθέτει εδαφολογικά και κλιματολογικά χαρακτηριστικά ιδιαίτερα ευνοϊκά για την αμπελουργία, διάλεξαν οι δύο δημιουργοί του Κτήματος Άλφα για να υλοποιήσουν το όραμά τους, συνδυάζοντας αρμονικά φύση και τεχνολογία και υπολογίζοντας προσεκτικά κάθε κίνηση.

Οι σύγχρονες υποδομές, από την καλλιέργεια ‒διαθέτουν ένα πρωτοποριακό υπόγειο σύστημα άρδευσης και παρακολουθούν στενά στις καιρικές και εδαφολογικές καταγραφές‒ και τη διαλογή των σταφυλιών μέχρι την οινοποιητική διαδικασία και την εμφιάλωση, εξασφαλίζουν υψηλής ποιότητας κρασιά. Καθώς ο ιδιόκτητος αμπελώνας απλώνεται γύρω από το οινοποιείο που βλέπει στη λίμνη Πετρών, η μεταφορά των σταφυλιών γίνεται στο ελάχιστο δυνατό χρονικό διάστημα: «Σε πολύ λίγα λεπτά από όταν κόψουμε το σταφύλι, θα βρεθεί στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου, φρέσκο» επισημαίνει ο Μάκης Μαυρίδης μιλώντας στο OPEN TV.

Σεβασμός στη φύση και σύγχρονη τεχνολογία συνδυάζονται αρμονικά / φωτογραφία: alpha-estate.com

Εξαγωγές σε 35 χώρες και νέες επενδύσεις

Με μια πλήρως καθετοποιημένη μονάδα, 2080 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων και μια εξαγωγική δραστηριότητα που εκτείνεται σε 35 χώρες, ξεκινώντας από την Ευρώπη και φτάνοντας στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον Καναδά, στην Ιαπωνία, στη Μαλαισία, στη Νότια Κορέα και στη Σιγκαπούρη, το Κτήμα Άλφα βρίσκεται μονίμως σε εγρήγορση. Η συνεχής εξέλιξη βρίσκεται στον πυρήνα της φιλοσοφίας του. «Κάθε χρόνο παράγουμε καλύτερα κρασιά», υπογραμμίζει ο Άγγελος Ιατρίδης, και η μεγάλη σειρά από διακρίσεις και εγκωμιαστικές κριτικές που έχει αποσπάσει το οινοποιείο, τόσο στην Ελλάδα, όσο και εκτός αυτής, έρχεται να το επιβεβαιώσει. Είναι ενδεικτικό ότι η Φλόρενς Φάμπρικαντ πέρυσι τα Χριστούγεννα γράφοντας στους Νew York Times για τις γηγενείς ποικιλίες της χώρας μας και τις δυνατότητες τους στην διεθνή αγορά, έκανε μια εκτενή αναφορά στο Κτήμα του Αμύνταιου και στο Ξινόμαυρο «Σκαντζόχοιρος», που σε μια οινική δοκιμή κόκκινων κρασιών από ελληνικές ποικιλίες, νωρίτερα μέσα στη χρονιά, κέρδισε την κορυφαία θέση.

Έχοντας κατά νου τόσο τους Έλληνες καταναλωτές, όσο και τη διεθνή οινική κοινότητα που δείχνει όλο και περισσότερο ενδιαφέρον για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ελληνικού αμπελώνα, οι δυο δημιουργοί του Κτήματος Άλφα σχεδιάζουν τα επόμενά τους βήματα, συνεχίζοντας τα επενδυτικά τους σχέδια, παρά τον αντίκτυπο της πανδημίας στον κλάδο του κρασιού: εκσυγχρονίζουν περαιτέρω τις εγκαταστάσεις τους, ολοκληρώνουν ένα μπουτίκ οινοποιείο στην περιοχή του Ξινού Νερού και ετοιμάζουν κι ένα δεύτερο, όπου θα συγκεντρωθούν οι ετικέτες ευρείας παραγωγής.

επενδύσειςΑμύνταιοκρασίγιορτινό τραπέζιεξαγωγές