Food & Drink|02.02.2021 10:14

Πώς να φτιάξετε αρωματικό βούτυρο με βότανα και με μπαχαρικά

Newsroom

Όπου και να το προσθέσετε, κάνει τη διαφορά. Το αρωματικό βούτυρο, που φτιάχνεται πολύ εύκολα σε λίγα μόλις λεπτά, με τα φρέσκα ή αποξηραμένα βότανα και τα μπαχαρικά που προτιμάμε, είναι... μαγειρικός άσος στο μανίκι. Μπορεί κανείς να κάνει πολλές διαφορετικές συνθέσεις, φέρνοντάς το κάθε φορά στα μέτρα του, ανάλογα με τα γούστα του και το που σκοπεύει να το χρησιμοποιήσει: με άνηθο, μαϊντανό, βασιλικό, θυμάρι, εστραγκόν, δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο σχοινόπρασο, λουίζα, με πιπέρι, τσίλι, καπνιστή πάπρικα για λίγη ένταση παραπάνω, με πολτό σκόρδου, χυμό ή ξύσμα λεμονιού...

Το βούτυρο που θα χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, οπότε καλό θα είναι να το αφήσετε για τουλάχιστον μια με δύο ώρες εκτός ψυγείου ώστε να μαλακώσει και να μπορεί να δουλευτεί εύκολα. Αν προτιμήσετε φρέσκα αρωματικά, αφού τα θα τα πλύνετε θα πρέπει να τα αφήσετε να στεγνώσουν καλά πριν τα ψιλοκόψετε. Η αναλογία θα πρέπει να είναι ένα με δυο κουταλάκια του γλυκού βότανα ανά μισή κούπα βουτύρου.

φωτογραφία: Annie Spratt (Unsplash)

Η διαδικασία είναι απλή. Βάζετε σε ένα μπολ τα βότανα, τα μπαχαρικά και τα υπόλοιπα υλικά της επιλογής σας, και είτε με το χέρι είτε με ένα πιρούνι, τα ενσωματώνετε στο βούτυρο. Αφού τσεκάρετε αν χρειάζεται αλάτι ή όχι, απλώνετε το μείγμα με ένα κουτάλι σε μια μεμβράνη ή σε αντικολλητικό χαρτί, σχηματίζοντας μια όσον το δυνατόν πιο ευθεία γραμμή. Το ρολάρετε μέχρι να σχηματίσετε έναν κύλινδρο, δένετε τις δύο άκρες και το βάζετε στο ψυγείο. Έτσι, όταν παγώσει, θα μπορείτε να το κόψετε σε ροδέλες.

Μπορείτε να ετοιμάσετε διαφορετικά αρωματικά βούτυρα και να τα σερβίρετε με το ψωμί σ’ ένα οικογενειακό ή φιλικό τραπέζι– είναι ορεκτικότατα. Να τα συνδυάσετε με ψητές πατάτες (με ένα βούτυρο με άνηθο, σχοινόπρασο και σκόρδο, πραγματικά απογειώνονται) ή να δώσετε έξτρα γεύση στον πουρέ, σε μια τηγανιά μανιτάρια, ή στα ζυμαρικά, να βάλετε μια ωραία πινελιά στις γαρίδες, στο κοτόπουλο αλλά και σε μια μπριζόλα. Πραγματικά, το αρωματικό βούτυρο πάει παντού.

βόταναμαγειρικήμπαχαρικάβούτυρο