Food & Drink|16.02.2021 18:13

Η Τρίτη των pancakes

Newsroom

Σήμερα τα pancakes στην Μεγάλη Βρετανία και στην Ιρλανδία έχουν την τιμητική τους. H Shrove Tuesday ή αλλιώς Ημέρα των Pancakes πέφτει πάντα Τρίτη, σαράντα επτά μέρες πριν το Καθολικό Πάσχα, ακριβώς πριν την έναρξη της νηστείας και γιορτάζεται, εδώ και αιώνες με μπόλικο βούτυρο, αυγά και γάλα αναφορές στα pancakes σε βιβλία μαγειρικής υπάρχουν ήδη από το 1439. Eίναι κάτι ανάλογο με τη δική μας εβδομάδα της Τυροφάγου. Μόνο που εμείς φτιάχνουμε τυρόπιτες, μπουγάτσες, γαλατόπιτες κι άλλα εδέσματα βασισμένα στα γαλακτοκομικά κι εκείνοι τρώνε τηγανίτες, αρκετά λεπτές, σαν κρέπες, που τις σερβίρουν συνήθως με σιρόπι ήμε λεμόνι και ζάχαρη.

Το περίεργο είναι ότι στη γιορτή τους, τα pancakes κάνουν και αγώνες δρόμου. Την Ημέρα των Pancakes αρκετοί τρέχουν με τα τηγάνια στο χέρι σε πόλεις και χωριά της Γηραιάς Αλβιώνας. Ο στόχος είναι να φτάσουν μέχρι τη γραμμή του τερματισμού χωρίς να ρίξουν τις τηγανίτες τους. Το οποίο στην πράξη δεν είναι καθόλου εύκολο, πόσο μάλλον όταν στην αρχή και το τέλος του αγώνα πρέπει να τις αναποδογυρίσουν στον αέρα και να τις ξαναπιάσουν με το τηγάνι.

Το έθιμο λέγεται ότι ξεκίνησε στο Όλνι του Μπέρμινγκχαμσαϊρ το μακρινό 1445, όταν μια γυναίκα ξεχάστηκε φτιάχνοντας το εν λόγω γλύκισμα, κι ακούγοντας την καμπάνα της εκκλησίας να χτυπάει για τη λειτουργία, άρχισε να τρέχει με το τηγάνι στο χέρι για να προλάβει. Κάποια στιγμή με το πέρασμα των χρόνων η παράδοση άρχισε να φθίνει, αναβίωσε όμως, κεντρίζοντας την προσοχή, μεταξύ άλλων, και κάποιων Αμερικανών, που έσπευσαν να την υιοθετήσουν: ένας αντίστοιχος αγώνας γίνεται, την ίδια μέρα, και στην πόλη Λίμπεραλ του Κάνσας ήδη από το 1950.

Εκτός από γλυκά pancakes, μπορείτε να φτιάξετε και αλμυρά / φωτογραφία: Toe Heftiba (Unsplash)

Φέτος λόγω της πανδημίας κάποιοι θα διαγωνιστούν διαδικτυακά, πετώντας pancakes στον αέρα μπροστά στην κάμερα του υπολογιστή τους. Άλλοι απλά θα βγάλουν τα αντικολλητικά τηγάνια τους από το ντουλάπι και θα ετοιμάσουν τα pancakes τους ήσυχα-ήσυχα, χωρίς τρέξιμο και ζογκλερικά. Αν θέλετε να φτιάξετε κι εσείς τα δικά σας, είτε λεπτά, είτε πιο τροφαντά, πιο πληθωρικά και να τα σερβίρετε με έναν αχνιστό καφέ ή μια ζεστή κούπα σοκολάτα, που είναι αμφότερα ικανό αντίδοτο στις χαμηλές θερμοκρασίες, παρακάτω θα βρείτε δύο διαφορετικές συνταγές από το αρχείο του ethnos.gr. Μια κλασική, με γάλα, βούτυρο κι αυγά, και μια vegan για όσους ακολουθούν διατροφή χωρίς ζωικά προϊόντα ή έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.

Μπορείτε να τα διακοσμήσετε με πραλίνα φουντουκιού ή με ρευστή σοκολάτα, με γιαούρτι, ταχίνι, μέλι ή φρούτα ‒ με καραμελωμένες μπανάνες και ξηρούς καρπούς, με μήλα ή αχλάδια, με βατόμουρα ή μύρτιλλα. Ακόμη-ακόμη και να φτιάξετε και αλμυρές εκδοχές, δημοφιλείς και αυτές, με μπέικον ή γαλοπούλα, τυρί ή και τηγανητό αυγό.

Pancakes

Vegan pancakes

veganpancakesβούτυρογάλασυνταγέςαυγά