Food & Drink|28.04.2021 10:27

Τα νηστίσιμα λαχματζούν και «πεϊνιρλί» της κυρίας Φεϊρούζ

Άντζελα Σταματιάδου

Είτε περάσετε από κάποιο μαγαζί που λειτουργεί με click away και click inside για να πάρετε τα δώρα των ημερών, είτε κάνετε ένα διάλειμμα από τη δουλειά ή μια βόλτα στο κέντρο, κάντε μια μικρή στάση στην οδό Καρόρη. Θα φύγετε με ένα πακέτο γεμάτο νοστιμιές. Το street food όπως το εννοεί η οικογένεια Κιλτσικσή, που στο Feyrouz πλέκει με έναν ιδιαίτερο, δικό της τρόπο αρμένικα, λιβανέζικα, συριακά και ελληνικά στοιχεία, είναι πολύ νόστιμο. Κι αν νηστεύετε αυτές τις μέρες, έχετε πολλές επιλογές.

Η κυρία Ελένη-Φεϊρούζ, η οποία γεννήθηκε στην Αντιόχεια και μαγείρευε από πολύ μικρή – ήταν το μεράκι της– κι οι δύο της γιοι, ο Ανδρέας κι ο Σάββας, σμίγουν στα πολυπαινεμένα λαχματζούν και πεϊνιρλί τους την οικογενειακή τους μαγειρική παράδοση με τις διατροφικές ανάγκες και τα γούστα του τώρα. Πράγμα που συμβαίνει τόσο στις προτάσεις τους με κρέας, όσο και στις χορτοφαγικές επιλογές, που υπάρχουν διαθέσιμες σε καθημερινή βάση και γίνονται ακόμη πιο δημοφιλείς αυτό το διάστημα.

Με οκτώ διαφορετικά λαχανικά και μυρωδικά, χούμους, ταμπουλέ και μια μικρή σαλατίτσα, το λαχματζούν λαχανικών ή... «λαχμανικών» όπως το λένε χαϊδευτικά, δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει το αδερφάκι του με τον κιμά. Το «ζάαταρ», με λεπτή, προζυμένια ζύμη, κεντημένη με ένα µείγµα από δεκατέσσερα µπαχαρικά, ξηρούς καρπούς και βότανα σε ελαιόλαδο, γεμίζει το στόμα σου αρώματα Ανατολής.  Μπορείτε να επιλέξετε και μια άλλη, επίσης νηστίσιμη καινούργια εκδοχή, με χειροποίητο κιμά σόγιας, χούμους παντζαριού και πικάντικο vegan τυρί που το φτιάχνουν κι αυτό στην κουζίνα τους, ακριβώς από κάτω, από κάσιους, φουντούκι και καπνιστή πιπεριά.

Ό,τι χρησιμοποιούν στην κουζίνα είναι χειροποίητο / φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Στη βιτρίνα του Feyrouz, όμως, φιγουράρουν και νηστίσιμα/vegan «πεϊνιρλί». Εντάξει όχι ακριβώς, καθώς η λέξη πεϊνιρλί σημαίνει με «τυρί». Αλλά έχουν το ίδιο σχήμα, βαρκούλας, και πολύ ωραίους συνδυασμούς υλικών. Αξίζει να πάρετε το νέο «πράσο ρεζενέ» με πράσο, φακές, φινόκιο και καρύδι, που έχει από πάνω ένα ταρατόρ με γιαούρτι σόγιας χτυπημένο με ταχίνι, φρέσκο κρεμμύδι και φουντούκι. Κι το προγενέστερο «ναζίκ μπαϊλντι» πάντως, μια διασκευή του ιμάμ, με μελιτζάνες, φακές και ρεβίθια, άγριο κύμινο και ξερό κόλιανδρο, που το σερβίρουν αυτές τις μέρες με μπαμπαγκανούς (καπνιστή μελιτζανοσαλάτα), είναι πολύ ωραίο. Και μοσχομυριστό.

Την τελευταία φορά που πέρασα από το κατάστημα πήρα να δοκιμάσω και την μπίρα τους. Λέγεται Sikaru, που είναι λέξη με την οποία περιέγραφαν οι Σουμέριοι την πρώτη μπίρα του του κόσμου, που ζυμώθηκε στη Μεσοποταμία κάπου ανάμεσα στο 3500 και το 3100 π.Χ. Η σύγχρονη Sikaru είναι είναι μια IPA που δημιούργησε το Feyrouz σε συνεργασία με την μικροζυθοποιία Kirki και τον Γιάννη Χανιώτη, με αρώματα μανταρινιού, γκρέιπφρουτ και περγαμόντο κι ωραία πικράδα στην επίγευση, η οποία συνοδεύει όμορφα το φαγητό.

Feyrouz Καρόρη 23, Αθήνα, τηλ. 2130318060. Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Σάββατο 12.00 - 22.00, Κυριακή κλειστά. Κάνουν και delivery μέσω της Wolt.

street foodνηστίσιμαtake awaydelivery