Food & Drink|22.05.2021 09:58

Μarmelada πρωί και... βράδυ

Άντζελα Σταματιάδου

Ο Ανδρέας Γιαννόπουλος, ο Νικόλας Βολιώτης, ο Δημήτρης Γριτσίπης, ο Γιώργος Δημητρίου κι ο Νίκος Σπαγάκος στα τέλη του περσινού καλοκαιριού αποφάσισαν να βάλουν λίγη... Μarmelada στη γειτονιά τους. Διάλεξαν ένα ήσυχο σημείο της Καλλιθέας, πολύ κοντά στον Ταύρο – ο σταθμός του ηλεκτρικού απέχει σχεδόν δυο βήματα– και έφτιαξαν έναν φιλικό χώρο για όλες τις ώρες, που πλέκει όμορφα βιομηχανικά, ποπ και ρετρό στοιχεία και μπροστά του έχει ένα πολύ χαριτωμένο, φροντισμένο κηπάκι. Τώρα που μετά την «παύση εργασιών» των περασμένων μηνών οι μηχανές του καφέ ξανάναψαν κι η κουζίνα ξαναπήρε μπρος, τα λευκά τραπέζια δίπλα στα παρτέρια και τα δέντρα γεμίζουν από το πρωί με κόσμο που πίνει χαλαρά έναν freddo ή έναν κρύο latte (έχουν διαλέξει ένα αφρικανικό χαρμάνι των Cafeistas), τσιμπώντας και κάτι.

Οι πέντε φίλοι, συμμαθητές από το δημοτικό, όπως μου λέει ο Ανδρέας, είναι όλοι λάτρεις της άσκησης και της υγιεινής διατροφής. Εξ ου και οι γευστικές προτάσεις του Marmelada Concept, τις οποίες έχει επιμεληθεί ο Γιώργος Παπαδιαμαντόπουλος, φτιαγμένες με υλικά μικρών παραγωγών από διάφορα σημεία της Ελλάδας, είναι απλές, ελαφριές και θρεπτικές.

Μπορείς να ξεκινήσεις τη μέρα σου με σπιτική granola, γιαούρτι και φρέσκα φρούτα· να φας για μεσημεριανό μια σαλάτα με πράσινη και κόκκινη λόλα, λαχανίδα, φιλέτο κοτόπουλο Πίνδου, γραβιέρα, πορτοκάλι, ταχίνι και θυμάρι ή μια άλλη που συνδυάζει ροβίτσα, σιτάρι, πλιγούρι, αβοκάντο, φρέσκα λαχανικά και καπνιστή πέστροφα του Γείτονα· να δοκιμάσεις τα σπαγγέτι φαγόπυρου, με κοτόπουλο και σάλτσα εσπεριδοειδών. Για όσους θέλουν μια... ελεγχόμενη παρασπονδία, υπάρχουν δυο διαφορετικές εκδοχές πίτσας καθώς επίσης και μικρά μπεργκεράκια με χειροποίητο ψωμάκι, φιλέτο κοτόπουλο, μαρμελάδα τσίλι και μαγιονέζα που φτιάχνουν οι ίδιοι, που τα συνοδεύουν γλυκοπατάτες ψημένες στον φούρνο – τηγανητά δεν παίζουν εδώ.

Τα ποτά τους είναι όλα ελληνικά. Κρασί και μπίρες από εγχώριες μικροζυθοποιίες και νομάδες ζυθοποιούς, τζιν από την Καλαμάτα, το Καϊμακτσαλάν και την Εύβοια, βότκα από από τη Θράκη, λευκή και κίτρινη μεκίλα από την Αμοργό, λικέρ, ούζα, τσίπουρα... Σ΄ αυτά βασίζονται τα έξι κοκτέιλ που υπογράφει η Μαίρη Ταλαιπώρου. Με το που παίρνει να σουρουπώνει, χαίρεσαι το «έξω» με ένα Mediterranean Mary (παραλλαγή του Bloody Mary) στο χέρι, με ούζο, πιπεριά, ελιά, βασιλικό και λεμονανθό, αρωματική, ντοματένια και καυτερούτσικη ή μια σαγκρία που στην προκειμένη περίπτωση φτιάχνεται με κόκκινο κρασί από την Αργολίδα, Μαυροδάφνη Πατρών, μπανάνα, σύκο και δαμάσκηνο.

Μarmelada Concept Παναγή Τσαλδάρη 129, Καλλιθέα, τηλ.: 2110132560. Ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη-Κυριακή: 10.00-00.30. Δευτέρα και Τρίτη κλειστά.

Καλλιθέαφαγητόκοκτέιλκαφές