Food & Drink|19.12.2021 21:00

Πέντε εστιατόρια όπου το κρέας έχει τον πρώτο λόγο

Άντζελα Σταματιάδου

Κάτι γίνεται με το κρέας. Καιρό τώρα. Ακολουθώντας διαφορετικές φιλοσοφίες, αντλώντας στοιχεία από ποικίλες κουλτούρες, διάφορων τύπων εστιατόρια ανοίγουν μια μεγάλη βεντάλια επιλογών σε φυλές, διεθνείς και ντόπιες, κοπές και τεχνικές ψησίματος. Παλιότερα αγαπημένα μέρη κρεατοφαγίας και άλλα, που κάνουν αυτό τον χειμώνα τα πρώτα τους βήματα στην αθηναϊκή εστιατορική σκηνή, με ανοιχτές φωτιές, φούρνους Josper και ροτισερί, ειδικά καπνιστήρια, ψυγεία σιτέματος και μηχανές κοπής αλλαντικών «κυκλώνουν» ένα μεγάλο ζήτημα, που έχει πολύ ψαχνό· και λιμπιστικό λιπάκι. Παρακάτω θα βρείτε μερικές ιδέες πια χαλαρή ή πιο «καλή» έξοδο, αλλά και για μια στάση το μεσημέρι μετά τα ψώνια των ημερών.

Basegrill

Το εστιατόριο που άνοιξαν ο Σπύρος και ο Βαγγέλης Λιάκος πριν από δεκαπέντε και βάλε χρόνια στο Περιστέρι παραμένει σταθερή επιλογή στις ατζέντες των φανατικών του καλού κρέατος. Το θαυμάσιο βοδινό ταρτάρ που σερβίρεται πάνω σε μπισκότο πατάτας καλυμμένο με μια στρώση αυγοτάραχου Τρικαλινού, το λεπτοκομμένο, υπέροχα ψημένο συκώτι, οι σπαλομπριζόλες και τα rib eye ωρίμανσης εξηγούν στην πράξη το γιατί. Η άμεση σχέση τους με παραγωγούς και εκτροφείς που βοήθησαν στην αναβίωση αρχέγονων ελληνικών φυλών και τα αλλαντικά που παρασκευάζουν μόνοι τους, είναι ένας ακόμη άσος στο μανίκι των δύο αδερφών. Στο Basegrill χαίρεσαι χειροποίητα λουκάνικα από στεπική αγελάδα τύπου Κατερίνης, από ελληνικό μαύρο χοίρο ή από καλαρύτικο πρόβατο (πιο πικάντικο αυτό, θυμίζει λίγο σουτζούκι), εξαιρετικό back bacon από μαύρο γουρουνάκι και μια φοβερά ντελικάτη μορταδέλα, πασπαλισμένη με φιστίκι Αιγίνης. Στην εκτενή συλλογή από μπίρες, που τις αγαπούν ιδιαίτερα εδώ, θα βρεις και τρεις δικές τους, ενώ πρόσφατα στις ίδιες υπάρχουσες επιλογές σε house wine ήρθε να προστεθεί μια νέα σειρά ετικετών σε συνεργασία με τους αμπελώνες Αλεξίου στην Τραγάνα Φθιώτιδος.

Λ. Κωνσταντινουπόλεως 64 και Αμμοχώστου, Περιστέρι, τηλ. 2105757455

Δον Μόσκιο

Τόσο το όνομα, όσο και το ντεκόρ, με το κόκκινο τούβλο στους τοίχους, το κόκκινο μάρμαρο με τα λευκά νερά που ντύνει το μπαρ, τις παλιές μηχανές του κιμά και τα διακοσμητικά κεφάλια ταύρων, αντλούν έμπνευση από το μοσχαρίσιο κρέας. Το πορτρέτο του κεντρικού του ήρωα του νέου, σύγχρονης αισθητικής εστιατορίου του Ομίλου Καστελόριζο, του Δον Μόσκιο, στολίζει την κυρίως αίθουσα, και το μενού που έχει συνθέσει ο Άγγελος Τζαν τον τιμά με βοδινό μεδούλι, κεφτεδάκια από black angus, Tri Tip, βοδινή σπαλομπριζόλα ωρίμανσης 72 ημερών κι όχι μόνο. Μαζί τους βέβαια θα βρείτε πολλές ακόμη προτάσεις, όπως rib eye από ελληνικής παραγωγής Iberico, μπέργκερ από κιμά προβατίνας, αλλά και μαγειρευτά όπως το αρνάκι φρικασέ ή ο κόκορας που σερβίρεται με κους κους αρωματισμένο με σάλτσα μάραθου και ζαμπαγιόν από ταχίνι. Πέρα από τη συλλογή του σε κρασί, μπορείτε να δοκιμάσετε και κάποιο από τα κοκτέιλ που προτείνουν· ο κατάλογος έρχεται σε ξύλινο κουτί κλεισμένο με βουλοκέρι.
Ιλισίων 13 Νέα Κηφισιά, τηλ. 2106203300

Brutus Τavern

Στο χώρο που στέγασε το Nikkei και το Patpong στην αρχή της πορείας τους, στην οδό Λεβέντη, εδώ και λίγο καιρό βασιλεύει το κρέας. Το μενού του καινούργιου εστιατορίου υπογράφει ο Μιχάλης Νουρλόγλου, ενώ σεφ είναι ο Στέφανος Ρίζος, που συνεργάζεται μαζί του εδώ και χρόνια. Στα τραπέζια της στενόμακρης σάλας με τους σκούρους καναπέδες, τα σπασμένα λευκά πλακάκια με τα χρυσά «γεμίσματα», τις μαύρες καρέκλες με τις χρυσές πλάτες που σ’ ένα πολυτελές σκηνικό με μια γοητευτική dark χροιά, κυκλοφορούν rib eye, Τ-Βοne και Tomahawk. Και μαζί τους μεδούλι πάνω σε κράκερ με κρέμα μαϊντανού και καψαλισμένο κρεμμύδι, ταρτάρ από σιτεμένη μοσχίδα ελληνικής εκτροφής, σερβιρισμένο με λάδι λεμονιού και κρέμα χρένου, μια πολύ νόστιμη «πίτα» με μοσχαρίσια ουρά, μανιτάρια και μπεσαμέλ από τυρί comte, σκεπασμένη με τραγανή ζύμη, σταμπαρισμένη με ένα B (όπως Brutus), παϊδάκια από Ιβηρικό χοίρο, αρμένικο κεμπάπ κι άλλα πολλά. Το νέο εστιατόριο έχει δώσει ιδιαίτερη βάση και στο κρασί, εστιάζοντας στον ελληνικό και τον νεοκοσμίτικο αμπελώνα, με τις δελεαστικά κοστολογημένες ετικέτες της λίστα να αποτελούν ένα έξτρα θέλγητρο για τους οινόφιλους.
Λεβέντη 3, Κολωνάκι, τηλ. 2107240453

Po’ Boys

Πάνε ήδη τέσσερα χρόνια από τότε που ο Βασίλης Σπόρος θέλησε να γνωρίσει στο αθηναϊκό κοινό την κουλτούρα του μπάρμπεκιου των νότιων και νοτιανατολικών πολιτειών της Αμερικής. Τ Bone, chuck steak, inside skirt, hanger steak, Tri Tip και Tomahawk σιγοψήνονται και σιγοκαπνίζονται στον ειδικά σχεδιασμένο smoker, τα σάντουιτς po’ boys επιβεβαιώνουν το όνομα και τα μπέργκερ – στο νέο κατάλογο είναι 16 στον αριθμό, που δεν τα λες και λίγα για ένα στέκι που δεν είναι μπεργκεράδικο– δίνουν και παίρνουν. Όσοι αγαπούν τα mac n cheese, θα χαρούν να μάθουν ότι πλέον έχουν και μια πιο πικάντικη εκδοχή με καυτερή sriracha και ξεψαχνισμένο χοιρινό. Το άλλο καινούργιο είναι ότι πέρα από τις δεκάδες μπίρες από ελληνικές και ξένες μικροζυθοποιίες που εναλλάσσονται στο ψυγείο που βλέπεις απέναντί σου με το που μπαίνεις, στο φιλικό casual εστιατόριο στου Ψυρρή, μπορείς να συνοδεύσεις το φαγητό σου με κάποιο από τα έξι κοκτέιλ που συνέθεσε η Μυρσίνη Σπανέλη αντλώντας κι εκείνη έμπνευση από τον αμερικάνικο Νότο: Frozen Po' Boys Margarita, Osby Americano….
Αγαθάρχου 12 & Λεπενιώτου, Ψυρρή, τηλ. 2103234672


Spit Jack

Στη ροτισερί απέναντι γυρίζουν πορκέτα, πάπια, κοτόπουλο και πικάνια από Black Angus. Αντί για μαχαίρι, μαζί με το πιρούνι σου φέρνουν μπαλταδάκι. Αυτό το μικρό εστιατόριο που στη σάλα του δένει στοιχεία χασάπικου, σαλονιού και tattoo shop έχει πολλές ωραίες ιδέες για καθημερινή κρεατοφαγία. Είτε πιάσετε κάποιο από τα τραπέζια του το μεσημέρι, ανάμεσα στις δουλειές ή τα ψώνια, είτε το βράδυ μπορείτε να ξεκινήσετε με μια σαλάτα με πολύχρωμα ντοματίνια, κάπαρη και φύτρες σκόρδου, μια ελαφρά πικάντικη coleslaw, ή το μοσχαρίσιο ταρτάρ με το καβουρδισμένο φουντούκι που το σερβίρουν πάνω σε ψωμί. Και μετά να υποκύψετε σε κάποιο από τα σουβλιστά, που έρχονται με τις σάλτσες και τα συνοδευτικά τους (τα παίρνεις χωριστά) σε ξύλινα πλατό ή στην καινούργια σιγομαγειρεμένη στηθοπλευρά με ασιατικό γλάσο, που σερβίρεται με πουρέ γλυκοπατάτας.
Σκούφου 10, Σύνταγμα, τηλ. 2103316003

εστιατόριαφαγητόκρέας