Food & Drink|10.01.2022 11:59

Καιρός για σούπα: Ζεστασιά και θαλπωρή με το κουτάλι

Newsroom

Όταν γυρίζεις στο σπίτι κουρασμένος, το μεσημέρι ή το βράδυ, μια ωραία σούπα είναι ό,τι πρέπει. Μια κοτόσουπα με ζωμό-βάλσαμο κι αυγολέμονο, ένα βραστό, ένα πιάτο γιουβαρλάκια, αλλά και μια πλούσια μινεστρόνε ή μια φίνα, μυρωδάτη βελουτέ σε τυλίγουν ζεστασιά. Σε κανακεύουν. Κρέας, λαχανικά –πατάτες, γλυκοπατάτες, κρεμμύδι, κουνουπίδι, μπρόκολο, παντζάρι, σελινόριζα–, όσπρια, ζυμαρικά, μπαχαρικά, μυρωδικά, τα πάντα μπορούν να μπουν στην κατσαρόλα. Οι σούπες αξιοποιούν δημιουργικά καθετί που υπάρχει διαθέσιμο στο ψυγείο ή στο ντουλάπι. Θερμαντικές, τονωτικές, καθησυχαστικές, έχουν έναν μαγικό τρόπο να μας κάνουν να νιώθουμε καλά. Παρακάτω σας προτείνουμε μερικές από τις πιο αγαπημένες μας.

Κοτόσουπα αυγολέμονο με λαχανικά

Βαθιά νόστιμη, δυναμωτική, παρηγορητική, η κοτόσουπα είναι το απόλυτο comfort food της ελληνικής μαγειρικής. Σ’ αυτή της την εκδοχή, το κοτόπουλο συναντά στην κατσαρόλα καρότο, σέλινο, πράσο, μανιτάρια, ρύζι, δαφνόφυλλο, γαρίφαλο και μαύρο πιπέρι. Μυρίζει χειμώνα. Δείτε πώς να την φτιάξετε εδώ.

Βελουτέ ψητού κουνουπιδιού με μυρωδικά

Το κουνουπίδι ψήνεται στον πρώτα στον φούρνο παρέα με κρεμμύδι, σκόρδο, φρέσκο θυμάρι και μετά βράζει σε ζωμό κοτόπουλου και γάλα. Λίγο χτύπημα με το ραβδομπλέντερ κι έχουμε μια θαυμάσια κρεμώδη σούπα, που με τα χειροποίητα κρουτόν από χωριάτικο ψωμί, με σουσάμι και μπαχαρικά γίνεται ακόμη καλύτερη. Δείτε πώς να την φτιάξετε εδώ.

Μανιταρόσουπα με κάστανα

Μια πυκνή και πλούσια σούπα, με βαθιά, γήινη γεύση, ό,τι πρέπει για τις κρύες μέρες και νύχτες του χειμώνα. Μπορείτε να τη σερβίρετε και ως πρώτο πιάτο σε ένα τραπέζι στο σπίτι. Οι καλεσμένοι σας θα την χαρούν πραγματικά. Δείτε πώς να την φτιάξετε εδώ.

Βελουτέ γλυκοπατάτας με ψιλοκομμένα λαχανικά

Η γλυκοπατάτα και το πράσο πολτοποιούνται στο μπλέντερ, η πατάτα και το καρότο συμμετέχουν σε κυβάκια και μαζί με τα «κρουτόν» κολοκυθιού κι ένα σπιτικό αρωματικό λάδι που φτιάχνεται στη στιγμή δένουν σε ένα πολύ ωραίο σύνολο με ποικίλες γεύσεις και υφές. Δείτε την συνταγή εδώ. Δείτε πώς να την φτιάξετε εδώ.

Χειμωνιάτικη μινεστρόνε

Η μινεστρόνε είναι ένα παλιό φαγητό της ιταλικής υπαίθρου, που φτιάχνεται με ό,τι υπάρχει κάθε φορά διαθέσιμο στο σπίτι. Σ’ αυτή την περίπτωση το πλούσιο και χορταστικό μιξ έχει φασόλια, διάφορα εποχιακά λαχανικά, ζυμαρικά και μπέικον. Λίγη τριμμένη παρμεζάνα βάζει την τελική πινελιά. Δείτε πώς να την φτιάξετε εδώ.

Σούπα μπρόκολου με πράσο

Είναι απλή και γρήγορη, αυτή η θρεπτική πράσινη, μεταξένια σούπα. Σε μισή ώρα από την ώρα που βγάζεις την κατσαρόλα από το ντουλάπι αχνίζει στο μπολ. Μπορείτε, αν θέλετε, να την σερβίρετε με κρουτόν, κριτσίνια ή μερικά τραγανά ανθάκια μπρόκολου ραντισμένα με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ψημένα στον φούρνο. Δείτε πώς να την φτιάξετε εδώ.

Βελουτέ σελινόριζας

Το χειμωνιάτικο λαχανικό με την ανώμαλη επιφάνεια μπορεί να δώσει τον τόνο σε ποικίλα πιάτα. Ιδίως με το χοιρινό, η σελινόριζα είναι αχτύπητο ζευγάρι. Σ΄ αυτή την περίπτωση μεταμορφώνεται σε μια βελούδινη σούπα, που χάρη στο μπέικον γίνεται ακόμη πιο γευστική. Δείτε πώς να την φτιάξετε εδώ.

συνταγέςμαγειρικήσούπες