Συνταγές |Σωτήρης Ευαγγέλου

Συνταγή για κοτόσουπα με ρύζι και λαχανικά αυγολέμονο

φωτογραφία: Παύλος Τσοκούνογλου / επιμέλεια φωτογράφισης: Στέλιος Πενταρβάνης

Εκτέλεση

Η κοτόσουπα αυγολέμονο είναι μια σούπα δυναμωτική, παρηγορητική. Όταν γυρίζεις κουρασμένος στο σπίτι ένα κρύο μεσημέρι ή βράδυ, σε γεμίζει ζεστασιά, σε κανακεύει. Είναι όμως και γιορτινή. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας είναι δεμένη με τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Μπαίνει στη σουπιέρα και μοιράζεται αχνιστή στα πιάτα, δίνοντας ένα τόνο θαλπωρής στο τραπέζι. Σ’ αυτή την συνταγή, που μοιράστηκε μαζί μας ο σεφ του Makedonia Palace, Σωτήρης Ευαγγέλου, είναι φτιαγμένη με λαχανικά, μανιτάρια και πολλών λογιών μπαχαρικά και βότανα. Δαφνόφυλλο, λεμονοθύμαρο, γαρίφαλο, μαϊντανό, μαύρο πιπέρι... Για να την ετοιμάσουμε ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:

  1. Βάζουμε το κοτόπουλο σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό να βράσει. Μόλις πάρει βράση, το ξαφρίζουμε και προσθέτουμε το δαφνόφυλλο, τα γαρίφαλα, τα κοτσάνια του μαϊντανού, το πιπέρι και τα λαχανικά.
  2. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μόλις βράσουν τα λαχανικά, μετά από περίπου 15-20 λεπτά, τα βγάζουμε, τα αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσουν και τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Ωστόσο έχει βράσει το κοτόπουλο το οποίο βγάζουμε από τον ζωμό του. Το αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 5 λεπτά, για να μπορέσουμε να το ξεκοκαλίσουμε και να το κόψουμε σε μικρά κυβάκια.
  3. Σουρώνουμε τον ζωμό και τον βάζουμε στη φωτιά να πάρει βράση. Μόλις βράσει, ρίχνουμε το ρύζι και μετά από 5 λεπτά, όταν αυτό αρχίσει να φουσκώνει, προσθέτουμε το κοτόπουλο και τα λαχανικά. Προσθέτουμε αλάτι και δοκιμάζουμε.
  4. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνουμε τη σούπα να ηρεμήσει. Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε το αυγολέμονο. Σε μία μπασίνα/μπολ βάζουμε το αλεύρι και τη μουστάρδα. Τα χτυπάμε καλά με το σύρμα, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα. Προσθέτουμε το λεμόνι και, χτυπώντας δυνατά, ρίχνουμε ζωμό από τη σούπα μέχρι να πάρει αρκετό ζουμί και να αφρατέψει. Ανακινώντας την κατσαρόλα ρίχνουμε το αυγολέμονο, το αφήνουμε 10 λεπτά για να δέσει και σερβίρουμε.

Πληκτρολογήστε για αναζήτηση

 
φωτογραφία: Παύλος Τσοκούνογλου / επιμέλεια φωτογράφισης: Στέλιος Πενταρβάνης
80'
6

Υλικά

  • 1 βιολογικό κοτόπουλο (1.500-1.600 γρ.)
  • 160 γρ. ρύζι
  • 1 πράσο (μόνο το άσπρο τμήμα του)
  • 1 κλαδάκι σέλινο
  • 2 μέτρια καρότα
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 4-5 κοτσάνια από μαϊντανό
  • 10 λευκά μανιτάρια
  • 1 κλαδάκι λεμονοθύμαρο
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 2 γαρίφαλα
  • 1 πρέζα κόκκους μαύρο πιπέρι
  • ανθό αλατιού

Για το αυγολέμονο

  • 3 αυγά
  • 2 λεμόνια
  • 1 κ.σ. αλεύρι
  • ½ κ.γ. μουστάρδα