Food & Drink|07.03.2022 07:34

Φημισμένοι χαλβάδες με ταχίνι - Το απόλυτο γλυκό της Καθαράς Δευτέρας

Newsroom

Ο χαλβάς από ταχίνι γνωστός και ως «χαλβάς του μπακάλη» (λόγω της παλιότερης διάθεσής του σε παντοπωλεία) μας έρχεται από τη Μικρά Ασία και κάθε χρόνο τέτοια εποχή έχει την τιμητική του στο τραπέζι μας -αρχής γενομένης από την Καθαρά Δευτέρα και για ολόκληρη τη Σαρακοστή.

Το ταχίνι ενώνεται με ένα μείγμα καραμέλας, ζυμώνεται αρκετή ώρα για να έχει τη σωστή υφή και φτιάχνεται ο χαλβάς, θρεπτικός, νόστιμος και ικανός να μας γλυκάνει όλες τις ημέρες της νηστείας και όχι μόνο.

Θα τον βρείτε απλό ή εμπλουτισμένο με μαστίχα, ξηρούς καρπούς, μέλι, κακάο και σοκολάτα, αλλά και φτιαγμένο με ταχίνι ολικής ή με σύγχρονα υποκατάστατα ζάχαρης, όπως η στέβια.

Υπάρχουν μπόλικοι φημισμένοι χαλβάδες ανά την Ελλάδα, κάποιοι με μεγάλη ιστορία. Ας θυμηθούμε μερικούς απ’ αυτούς.

Κοσμίδης- Γαβρίλης, Δραπετσώνα

Από το 1924 ο Μικρασιάτης Κώστας Μεζαρντατσόγλου κι από το 1984 μέχρι σήμερα, όπου τα ηνία κρατούν οι Ευμόρφιος Κοσμίδης και Νικόλαος Γαβρίλης, η ιστορία αυτού του χαλβά με την υπέροχη μαστιχωτή υφή, την αίσθηση σουσαμιού και το διακριτικό άρωμα βανίλιας καλά κρατεί! Ουρές γύρω από το κατάστημα κάθε χρόνο αυτές τις μέρες.  

Αργουδέλης, Καμίνια

Κάτω στον Πειραιά, στα Καμίνια ο χαλβάς αυτός ήρθε κι έμεινε για τα καλά. Ύστερα από ένα μεγάλο ταξίδι, 100 και πλέον χρόνων, από τη Σμύρνη και διάφορους ενδιάμεσους σταθμούς (Μυτιλήνη, Μύκονο, Σύρο, Τήνο) έφτασε στον Πειραιά το 1919 κι από τότε η ίδια οικογένεια (4η γενιά πια) σερβίρει κλασικές, λαχταριστές γεύσεις αλλά και πιο ιδιαίτερες με μαστίχα Χίου και φιστίκια Αιγίνης.

Χαλβαδοποιία Μ. Κοσμίδης & Σία, Αγία Βαρβάρα

Βαμβακένια, αέρινη υφή και πλούσια γεύση σοκολάτας από τους μάστορες του είδους. Ο Μιχάλης Κοσμίδης έμαθε την τέχνη του χαλβατζή πλάι στο θείο του Ευμόρφιου Κοσμίδη κι εδώ και χρόνια στο κατάστημα του προσφέρει μία από τις ομορφότερες γευστικές απολαύσεις. Επισκεφθείτε το κατάστημα έχοντας λίγο υπομονή αυτές τις μέρες μιας και ο κόσμος γεμίζει το μαγαζί του, και απολαύστε 3 γεύσεις χαλβά, με βανίλια, σοκολάτα και αμύγδαλο, ενώ θα βρείτε και χαλβά από ταχίνι ολικής αλέσεως.

Χαλβάς Όλυμπος – Αφοί Παπαγιάννη

Χαλβάς με ιστορία πάνω από 65 χρόνια. Ξεκίνησε από τη Λάρισα αλλά κατάφερε να κατακτήσει όλη την Ελλάδα, μιας και βρίσκεται στα περισσότερα καταστήματα τροφίμων. Πεντανόστιμος, με ωραία αρώματα, κλασικές γεύσεις και όχι μόνο. Οι φίλοι που προσέχουν τη διατροφή τους θα απολαύσουν τον χαλβά με στέβια και σοκολάτα υγείας για απόλαυση με λιγότερες θερμίδες.

Παπαγιαννόπουλος, Βόλος

Κι από τη Λάρισα πάμε στο Βόλο για να δοκιμάσουμε κυλινδρικό χαλβά. Από το 1919 η οικογένεια Παπαγιαννόπουλου φέρνει τη μοναδική του γεύση από την Κωνσταντινούπολη. Δοκιμάστε τους special χαλβάδες με αμύγδαλα που τυλίγεται με μαύρη σοκολάτα, αλλά και με κακάο, φουντούκια και σταφίδες.

Αφοί Χαΐτογλου – Μακεδονικός χαλβάς

Ένας χαλβάς που σίγουρα έχουμε δοκιμάσει όλοι. Για περισσότερα από 90 χρόνια ο Μακεδονικός χαλβάς με τη γλυκιά και μαλακή υφή του, μας κερνάει όλες τις γνωστές, αγαπημένες γεύσεις, και άλλα προϊόντα σουσαμιού. Τον βρίσκουμε συσκευασμένο στα περισσότερα σούπερ μάρκετ.

Χαλβάς Κυργίων, Δράμα.

Με ιστορία που ξεκινάει από το Εσκί Σεχίρ της Τουρκίας και φτάνει στη Δράμα, ο χαλβάς που έφερε ο παππούς της οικογένειας, Αβραάμ Παπαδόπουλος, συνεχίζει να προσφέρει απόλαυση με την επωνυμία χαλβάς Κυργίων. Γλυκιά γεύση, με άρωμα σουσαμιού, τον απολαμβάνουμε στις κλασικές εκδοχές (βανίλια, αμύγδαλο, κακάο) και όχι μόνο, μιας και ο χαλβάς με κουβερτούρα και φιστίκι Αιγίνης κερδίζουν τις εντυπώσεις.

Λουκάς, Θεσσαλονίκη

Από τους παππούδες Ιωάννης και Γιώργος στα συνονόματα εγγόνια, ένας από τους πιο νόστιμους, χειροποίητους χαλβάδες, που ξεκίνησε την πορεία του το 1945 στην Κωνσταντινούπολη για να καταλήξει στη Θεσσαλονίκη. Οι κλασικές γεύσεις δεν λείπουν από την παραγωγή του αλλά οι χαλβάδες με σύκο και κουβερτούρα, με πορτοκάλι και κουβερτούρα, αλλά και με αμύγδαλο και κουβερτούρα είναι πραγματικά υπέροχοι.

Κανδύλας, Βέροια

Από τη Σμύρνη στη Θεσσαλονίκη και από εκεί στη Βέροια, από το 1927 μέχρι σήμερα, η οικογένεια Κανδύλα παράγει τον παραδοσιακό, λαχταριστό χαλβά χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά. Με υλικά βιολογικής γεωργίας οι αγαπημένες γεύσεις βανίλια, κακάο, αμύγδαλο, μέλι, ολικής άλεσης και ολικής άλεσης με σταφίδες γίνονται ακόμα πιο νόστιμες αλλά ο βιολογικός χαλβάς με ταχίνι πραγματικά ξεχωρίζει.

ΠΗΓΗ icookgreek.com

κακάοχαλβάςταχίνιφιστίκια