Food & Drink|12.04.2022 08:20

Οι 10 πιο δυνατοί superfood συνδυασμοί για καλύτερη υγεία

Newsroom

Το καθημερινό μήλο συνδυάζεται με μερικά φυλλώδη λαχανικά για καλύτερη διάθεση, τα σταφύλια με το κρεμμύδι μειώνουν την αρτηριακή πίεση ενώ η μπανάνα με το γιαούρτι βελτιώνουν την υγεία των οστών- αυτοί είναι μερικοί μόνο από τους superfoods συνδυασμούς που αξίζει να κάνετε για να έχετε καλύτερη υγεία. Ο Rob Hobson κλινικός διατροφολόγος και επιστήμονας των τροφίμων, αποκάλυψε τους συνδυασμούς υπερτροφών που ενισχύουν με εξαιρετικό τρόπο την υγεία μας.

Αυτά είναι τα 10 υπέρ-γεύματα για καλύτερη υγεία

1.Κάρι με σολομό, γαρίδες και αμύγδαλα

Βοηθάει: Στη μείωση των φλεγμονών, οι οποίες σχετίζονται με όλες τις χρόνιες ασθένειες’

Το κάρι από ψάρι είναι γεμάτο ωμέγα3 λιπαρά, ενώ η κουρκουμίνη ενισχύει τις αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις των θρεπτικών συστατικών. Η μείωση των φλεγμονών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση κινδύνου από πολλές χρόνιες ασθένειες, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

2.Overnights oats με αμύγδαλα και μούρα

Βοηθάει: Στην καλή λειτουργία της καρδιάς

Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, που δρουν ως ισχυρά αντιοξειδωτικά. Σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C των μούρων συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης.

3.Σαλάτα με ντομάτα, αβοκάντο, βασιλικό και ελαιόλαδο

Βοηθάει: Στην υγεία καρδιάς και προστάτη

Το λυκοπένιο είναι αντιοξειδωτικό που έχει συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Πλουσιότερη πηγή λυκοπενίου δεν είναι άλλη από τις ντομάτες οι οποίες, όταν συνδυάζονται με καλά λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο και το αβοκάντο, βοηθούν στην καλύτερη απορρόφησή του.

4.Smoothie από γιαούρτι και μπανάνα

Βοηθάει: Στην καλή λειτουργία του εντέρου και τη βελτίωση της υγείας των οστών

Τα προβιοτικά που εμπεριέχονται στο γιαούρτι είναι πλούσια σε ωφέλιμα για το έντερο βακτήρια, όπως ο Lactobacillus. Η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ των  βακτηρίων είναι απαραίτητη για μια υγιή μικροβιακή χλωρίδα. Η μπανάνα προσθέτει πρεβιοτικά στο μείγμα.

5.Σαλάτα με μπλε τυρί, κόκκινα σταφύλια και κρεμμύδι

Βοηθάει: Στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Τα κόκκινα σταφύλια είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, και συγκεκριμένα στην κατεχίνη που βοηθά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, του καρκίνου και των νευρολογικών διαταραχών. Επιπλέον, βοηθάει στη διαχείριση του βάρους μας. Τα κόκκινα σταφύλια και το κρεμμύδι αναστέλλουν τις θρομβώσεις και ενισχύουν την υγεία της καρδιάς.

6.Σαλάτα με μήλο, καρύδια και σπανάκι

Βοηθάει: Στην υγεία του εγκεφάλου και την τόνωση της διάθεσης

Τα μήλα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε διαιτητικά νιτρικά. Σύμφωνα με μελέτες αυτός ο συνδυασμός θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή οξειδίου του αζώτου, που βοηθάει να έχουμε καλύτερη διάθεση αλλά και στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου μας γενικά.

7.Κοτόπουλο με μαύρο πιπέρι, πάπρικα και κουρκουμά

Βοηθάει: Στην καλή υγεία των αρθρώσεων

Το ενεργό συστατικό του κουρκουμά, η κουρκουμίνη, είναι ευρέως γνωστή για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της. Ωστόσο, το εν λόγω συστατικό απορροφάται δύσκολα από τον οργανισμό- πράγμα που αλλάζει ο συνδυασμός της με το μαύρο πιπέρι.

8.Τσίλι με μαύρα φασόλια και κόκκινες πιπεριές

Βοηθάει: Στην ανεπάρκεια σιδήρου

Από τις πιο κοινές διατροφικές ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών σε όλο τον κόσμο είναι η έλλειψη σιδήρου. Όταν ο σίδηρος εμπεριέχεται σε τροφές φυτικής προέλευσης (αιμικός), ωστόσο, απορροφάται λιγότερο εύκολα από τον οργανισμό. Για την σωστή απορρόφησή του πρέπει να συνδυαστεί με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C. Φυτικές πηγές σιδήρου είναι τα όσπρια, τα φυλλώδη λαχανικά με σκούρο πράσινο χρώμα, οι ξηροί καρποί και κάποια αποξηραμένα φρούτα. Οι κόκκινες πιπεριές είναι η πλουσιότερη διατροφική πηγή βιταμίνης C.

9.Dressing για τη σαλάτα με τζίντζερ, κουρκουμά, μέλι και σκόρδο

Βοηθάει: Στις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού

Συχνά, το σκόρδο και το μέλι αναφέρονται ως μοναδικά αντιβακτηριδιακά. Σύμφωνα με έρευνες, επιπλέον, η ικανότητά τους να μειώνουν την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων στον οργανισμό αυξάνεται, από τη δράση φαινολών και λιπαρών οξέων όταν συνδυαστούν.

10.Σαλάτα με ντομάτα, αβοκάντο, ρεβίθια και ελαιόλαδο

Βοηθάει: Στην καλή λειτουργία της καρδιάς και του προστάτη

Ξανά, μιλάμε για το λυκοπένιο το οποίο, σε αυτό τον συνδυασμό υποβοηθείται στην απορρόφηή του και από τα ρεβίθια, ενώ τα καλά λιπαρά αυξάνουν της HDL (καλή) χοληστερόλη.

καρδιάπροστάτηςδιατροφήειδήσεις τώρααρτηριακή πίεση