Food & Drink|17.04.2022 08:29

Κυριακή των Βαΐων – Συνταγές για ψάρια με μεσογειακό ταμπεραμέντο

Newsroom

Σαβόρο, πλακί, αλά σπετσιώτα ή μήπως σε στυλ καταλονικό και σιτσιλιάνικο; Η Μεσόγειος εμπνέει με χίλιους δυο τρόπους τους λαούς της να φτιάξουν τα ψάρια αξιοποιώντας συχνά τα λαχανικά και τα μυρωδικά της γης της ελιάς.

H Κυριακή των Βαΐων, που ακολουθεί το Σάββατο του Λαζάρου και είναι η τελευταία της Σαρακοστής αποτελούσε το δεύτερη μέρα (μετά την 25η Μαρτίου και τον περίφημο μπακαλιάρο σκορδαλιά) κατά την οποία οι πιστοί επιτρεπόταν να φάνε ψάρι εν μέσω της μεγάλης, σαρανταήμερης νηστείας. Φυσικά συνήθως επέλεγαν τον παστό μπακαλιάρο, γιατί ήταν το ψάρι που μπορούσε να βρεθεί παντού, ακόμη και στο πιο απομακρυσμένο ορεινό χωριουδάκι της ελληνικής επικράτειας. Ωστόσο κάθε διαθέσιμο ψάρι είχε θέση στο τραπέζι. «Την ημέρα των Βαγιώ, τρώμε ψάρι και κολιό, και την άλλη Κυριακή, τρώμε το παχύ αρνί», όριζε άλλωστε η λαϊκή ρήση…

Για όσους και όσες θέλουν να τιμήσουν το παραδοσιακό τραπέζι της Κυριακής των Βαΐων μαγειρεύοντας φρέσκο ψάρι που να μοσχομυρίζει Μεσόγειο, ακολουθεί μια επιλογή από τη συλλογή συνταγών του Έθνους – Eatme και του icookgreek.com.

Συνταγή για ξιφία αλά σιτσιλιάνα

«Ο ξιφίας ήταν ανέκαθεν ένα περιζήτητο ψάρι για τους Σικελούς, αλλά και για όλους τους κατοίκους του Μετζοτζιόρνο και των τριγύρω νησιών, όπου ακόμη και σήμερα ψαρεύεται με τον παραδοσιακό τρόπο, alla fiocina (με καμάκι). Διάλεξα αυτήν τη συνταγή, όχι μόνο γιατί διατηρείται η υφή του ψαριού, αλλά γιατί αποτελεί αναφορά σε μια αυθεντική, παραδοσιακή συνταγή της Σικελίας» λέει ο Έκτορας Μποτρίνι. Δείτε τη συνταγή του πατώντας εδώ.

Ψάρι φέτα αλά σπετσιώτα

Μαϊντανός, σκόρδο, ελαιόλαδο και πολλές γλυκές ντομάτες συνηγορούν στη δημιουργία του γευστικού σύμπαντος αυτού του πιάτου που μαγειρεύει το ψάρι «με τον τρόπο των Σπετσών». Συναγρίδα και σφυρίδα είναι οι σύνηθεις πρωταγωνιστές. Δείτε τη συνταγή πατώντας εδώ.

Σαρδέλες της Καταλωνίας

Με μέθοδο που θυμίζει τα ψάρια σαβόρο του Ιονίου οι σαρδελίτσες τηγανίζονται και στη συνέχεια σερβίρονται με μια ιδιαίτερη, κρασάτη και ξιδάτη, σάλτσα λαχανικών πλούσια σε αρώματα εσπεριδοειδών. Δείτε τo βίντεο με τη συνταγή πατώντας εδώ.

Μπαρμπούνια Σαβόρο

Εμβληματικό πιάτο της κερκυραϊκής κουζίνας το ψάρι φτιαγμένο με σάλτσα σαβόρο συναντιέται στις περισσότερες από τις περιοχές της Ελλάδας που γνώρισαν Ενετοκρατία. H ξιδάτη σάλτσα στην οποία προστέθηκαν σταφίδες για να ισορροπήσουν την οξύτητα κάποτε βοηθούσε στη συντήρηση του ψαριού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Δείτε τη συνταγή εδώ.

ψάρισαρδέλεςΚυριακή των ΒαΐωνΜεσόγειοςμεσογειακή κουζίνα