Food & Drink|01.06.2022 10:00

«1 κωμικός κι 1 σάντουιτς», πώς άρχισαν όλα – Ο Ηλίας Φουντούλης στο ethnos.gr για τη μοναδική σαντουιτσοκεντρική εκπομπή του YouTube

Χριστίνα Τσαμουρά

Τον Ηλία Φουντούλη μπορεί να τον έμαθες ως food editor, τηλεπαρουσιαστή του Food ‘n’ Friends μαζί με τον Δημήτρη Σκαρμούτσο, συγγραφέα βιβλίων τρόμου όπως το «Κάτι χαμογελάει στις σκιές» αλλά και ως δημοφιλέστατο comedian και πολύ αγαπητό youtuber. Οι δύο τελευταίες ιδιότητές του μαζί με την αγάπη του για το snacking τον οδήγησαν στη δημιουργία της μοναδικής εκπομπής του YouTube που καταπιάνεται με το τόσο λαχταριστό σνακ.

Σάντουιτς όπως το «Γλέντι Χριστουγέννων», η «Καλοκαιρινή Αυθαιρεσία», «Τηγανητόστ τυρί σαλάμι», η «Σκεπαστή υπερπαραγωγή» ακολούθησαν το «Μεταπασχαλινό Κλαμπ» το πρώτο επεισόδιο της σειράς.

«Το 1ο επεισόδιο του "1 Κωμικός και 1 σάντουιτς" ανέβηκε πέρυσι τη Δευτέρα του Πάσχα. Όλο αυτό ξεκίνησε από μια προσωπική παράδοση… Κάθε χρόνο, το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα ή την επομένη ανέβαζα στα σόσιαλ ένα σάντουιτς με τα απομεινάρια του αρνιού. Αυτό το έκανα για 4-5 χρόνια. Διάφορος κόσμος είχε αρχίσει να με ρωτάει “τι θα γίνει, τι θα βάλεις φέτος” και μου έγραφαν σχόλια “καν’ το εκπομπή, κάν’ το εκπομπή”» λέει ο Ηλίας Φουντούλης.

Κατά μια παράξενη σύμπτωση κάπως έτσι γεννήθηκε όχι μόνο η πρώτη εκπομπή για σάντουιτς, αλλά και το πρώτο σάντουιτς στην ιστορία της ανθρωπότητας: λέγεται ότι ο αρχαίος Εβραίος σοφός Χιλέλ ο Πρεσβύτερος πρωτοτύλιξε κρέας από το πασχαλιάτικο αρνί και πικρά βότανα σε άζυμο ψωμί ματσά (μια πλατιά πίτα), αν και αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να είναι πρόγονος του τυλιχτού. Μιλώντας βέβαια για το σάντουιτς των νεότερων χρόνων κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο Λόρδος Σάντουιτς τους χάρισε το όνομά του εξαιτίας της αγάπης που έτρεφε γι’ αυτά.

Πώς ήρθε και κόλλησε ο κωμικός με το σάντουις σε ένα κόνσεπτ;

Αγάπη που συμμερίζεται και ο Ηλίας Φουντούλης, που επίσης αγαπά την κωμωδία και έκανε το πρώτο του stand up το 2012. Πώς ήρθε και κόλλησε ο κωμικός με το σάντουις σε ένα κόνσεπτ, το εξηγεί ο ίδιος: «Ήθελα να κάνω μια εκπομπή, αλλά ενώ υπάρχουν πολλές εκπομπές μαγειρικής, δεν υπάρχει καμία αποκλειστικά για σάντουιτς και σκέφτηκα πως η δημιουργία ενός σάντουιτς θα ήταν ωραία αφορμή για να βρισκόμαστε με τους κωμικούς, με κάποιους από τους οποίους κάνω έτσι κι αλλιώς παρέα εκτός σκηνής».

Κάθε εκπομπή παρουσιάζει λοιπόν ένα διαφορετικό σάντουιτς και έναν διαφορετικό καλεσμένο από τον χώρο του ελληνικού stand up comedy, ενώ περιλαμβάνει εκτός από τη δημιουργία του σνακ και μια αμιγώς σαντουιτσοκεντρική και κωμικοκεντρική συνέντευξη. Όλη η σαντουιτσοκατάσταση έχει στηθεί και με μαεστρία χωρέσει σε ένα μικρό δωματιάκι στην ταράτσα του σπιτιού του Ηλία Φουντούλη, στα παλιό ξυλουργείο του πατερά του.  Εκεί έχουν γυριστεί μέχρι τώρα 36 επεισόδια και αν όλα πάνε πρίμα θα φτάσουν τα 40. Μεγάλη η συνεισφορά του φίλου, κωμικού και σκηνοθέτη/μοντέρ της εκπομπής Στέλιου Μαυρογιάννη που κατάφερε να αξιοποιήσει απόλυτα το μικροσκοπικό χώρο.

Ηλία Φουντούλη, πες μας!

Τι είναι σαντουιτς τελικά; Είναι δύσκολο να το προσδιορίσεις, οπότε θα χρησιμοποιήσω ανακατεμμένες απαντήσεις των κωμικών που πέρασαν από την εκπομπή και με τις οποίες συμφωνώ. Το σάντουιτς είναι φαντασία, θαλπωρή, ανάγκη, δημιουργία, αγάπη ή απλά ένας φίλος για τις δύσκολες ώρες.

Υπάρχει αυτό το πράγμα που λέγεται «ανοιχτό σάντουιτς»; Όταν έκανα ένα σεμινάριο κουλτούρας φαγητού στην Κοπενχάγη, έμαθα μεταξύ άλλων ότι η προσφορά της Δανίας στην παγκόσμια γαστρονομική κουλτούρα είναι το περίφημο smorrebrod, το διάσημο ανοιχτό σάντουιτς. Υπάρχει λοιπόν σαν concept, δεν ξέρω αν έχει νόημα, εκτός αν πάρεις δύο και ...καπακώσεις το ένα με το άλλο.

Το δικό σου αγαπημένο σάντουιτς ποιο είναι; Νομίζω ότι ένα πολύ απλό και τίμιο σάντουιτς που αγαπάω κάθε φορά από την αρχή είναι το BLT. Το συνάντησα πρώτη φορά όταν πήγα στη Σκωτία για σπουδές και είναι αυτό που λένε τα αρχικά του Bacon Lettuce Tomato και λίγη μαγιονέζα. Ο πιο ιδανικός συνδυασμός.

Υπάρχει υλικό που δεν ανέχεσαι με τίποτα μέσα σε σάντουιτς; Λίγα υλικά δεν τρώω, αλλά ακόμα και αυτά δεν θα με πείραζε αν ήταν ανάμεσα σε δυο φέτες ψωμί. Δεν ξέρω δηλαδή αν θα υπήρχε νόημα για σάντουιτς με χοχλιούς ή με deep fried παναρισμένο πατσά, ίσως δυσκολευόμουν λίγο -ίσως και όχι.

Επερχόμενες παραστάσεις: Ο Ηλίας Φουντούλης μαζί με τον Άγγελο Σπηλιόπουλο έχουν την παράσταση Double Impact και το καλοκαίρι θα τους βρείτε στην επαρχία: 6/6 Bόλο, 7/6 Λάρισα, 8/6 Θεσσαλονίκη, 10/6 Στυλίδα, 20/6 Αθήνα και βλέπουμε.

You TubeσυνέντευξηYoutuberσάντουιτς