Σπιτική καραμέλα για τα παγωτά και όχι μόνο - Πώς γίνεται
NewsroomΗ σάλτσα καραμέλας ταιριάζει φανταστικά με κάποια παγωτά (μπισκότου, βανίλιας, μπανάνας, σοκολάτας) αλλά πάει και στις μηλόπιτες, το τσιζκέικ, τα μιλκσέικ και τις βάφλες. Κυκλοφορεί έτοιμη σε μπουκαλάκια στα σούπερ μάρκετ, αλλά μπορείτε να φτιάξετε και σπιτική. Θέλει προσοχή στην παρασκευή της γιατί αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες και συστήνεται η χρήση γαντιών κουζίνας.
Συνταγή για σάλτσα καραμέλας
Υλικά: 1 φλιτζάνι (200 γρ.) ζάχαρη, 6 κουταλιές της σούπας (90 γρ) αλατισμένο βούτυρο, 1/2 φλιτζάνι (120 ml) κρέμα γάλακτος πλήρης
Εκτέλεση: Ζεσταίνετε τη ζάχαρη σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με ανθεκτική στη θερμότητα λαστιχένια σπάτουλα ή ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει και να μετατραπεί σε παχύρρευστο, κεχριμπαρένιο υγρό. Προσέξτε, καθώς θα ανακατεύετε, μην πιτσιλιστείτε, καίει πολύ. Μόλις λιώσει εντελώς η ζάχαρη, προσθέτετε το βούτυρο πάντα με προσοχή, διότι η καραμέλα φουσκώνει γρήγορα. Ανακατεύετε το βούτυρο μέχρι να λιώσει εντελώς, περίπου 2 λεπτά. Εάν παρατηρήσετε σβόλους αποσύρετε από τη φωτιά και χτυπάτε με το ραβδομίξερ να ομοιογενοποιήσετε και πάλι το μείγμα. Προσθέτετε και την κρέμα γάλακτος αργά και σταθερά ανακατεύοντας πάντα. Αφήνετε μέχρι 1? στη φωτιά και κατεβάζετε την κατσαρόλα. Αφήνετε τη σάλτσα καραμέλας να κρυώσει ελαφρώς πριν τη χρήση. Η καραμέλα πήζει καθώς κρυώνει.
Συντήρηση: Σκεπάζετε καλά και φυλάτε την καραμέλα έως 1 μήνα στο ψυγείο. Θα πρέπει να την ξαναζεστάνετε ελαφρά στα μικροκύματα ή στο μάτι (σε μπεν μαρί), ώστε να τη ρευστοποιήσετε πριν τη χρησιμοποιήσετε.
- Σε θέσεις «μάχης» οι αγρότες: Νέα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα - Κλείνουν λιμάνια και αεροδρόμια
- Μετά την κλοπή και πλημμύρα στο Λούβρο: Ζημιές σε πάνω από 300 σπάνια βιβλία στην αίθουσα αιγυπτιακών αρχαιοτήτων
- Η Ελλάδα μπαίνει στο κλίμα των Χριστουγέννων: Τα δημοφιλή θεματικά πάρκα της χώρας και πιο οι hot προορισμοί
- Απόλυτο αφεντικό στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης ο ΠΑΟΚ, που κοιτάζει μόνο την κορυφή!